Презентація на тему «Кальцій» (варіант 2)


Рейтинг презентації 5 на основі 1 голосів



Слайд #1
Презентація на тему «Кальцій» (варіант 2) - Слайд #1

Ка́льцій,також ва́пень, ва́пник  (Ca) — хімічний елемент з атомним номером 20 та його проста речовина, що належить до лужноземельнихметалів, сріблясто-білий м'який метал, хімічно активний, легко окиснюється.  Густина 1,55, температура плавлення 842 °C, температура кипіння 1491 °C.


Слайд #2
Презентація на тему «Кальцій» (варіант 2) - Слайд #2

За поширеністю в природі кальцій посідає п'яте місце серед хімічних елементів (3,6% маси земної кори). У зв'язку з високою хімічною активністю у вільному стані він не зустрічається. Найпоширенішими його сполуками є вапняк, крейда та мармур, які мають однаковий хімічний склад CaCO3, але різну кристалічну будову.


Слайд #3
Презентація на тему «Кальцій» (варіант 2) - Слайд #3

Крім того, значні кількості сполук вапню містяться в ґрунті і природних водах, а також входять до складу тваринних і рослинних організмів. Так, наприклад, мінеральна маса кісток і зубів тварин містить близько 80% фосфату кальцію Са3(РО4)2, а шкаралупа яєць майже повністю складається з карбонату кальцію СаСО3.


Слайд #4
Презентація на тему «Кальцій» (варіант 2) - Слайд #4

У вільному стані кальцій — сріблясто-білий легкий метал. Густина його 1,55 г/см³. Температура плавлення 851°С. Твердість кальцію невелика, він лише трохи твердіший за свинець та натрій. Пластичність досить висока: кальцій легко можна пресувати і розкатувати в тоненькі листочки.


Слайд #5
Презентація на тему «Кальцій» (варіант 2) - Слайд #5

Кальцій належить до головної підгрупи другої групи періодичної системи Менделєєва. Його атоми на зовнішньому енергетичному рівні мають по два електрони. Ці електрони він легко втрачає і перетворюється в позитивно заряджені іони Са2+. У всіх своїх сполуках кальцій буває лише двовалентний. Кальцій належить до найактивніших металів і за своєю хімічною активністю поступається лише перед лужними металами.


Слайд #6
Презентація на тему «Кальцій» (варіант 2) - Слайд #6

При звичайній температурі кальцій легко взаємодіє з киснем і вологою повітря, тому його зберігають під шаром гасу, вазеліну або в герметично закритій посудині. При нагріванні він легко запалюється, утворюючи оксид кальцію:2Са + О2 (повітря) = 2СаО (300–450 °С)Вапень легко взаємодіє також з водою, особливо при нагріванні, а з кислотами реагує дуже бурхливо:Са + 2Н2О = Ca(ОН)2 + Н2 ↑Са + 2HCl = CaCl2 + Н2 ↑


Слайд #7
Презентація на тему «Кальцій» (варіант 2) - Слайд #7

З вологим бромом і хлором кальцій взаємодіє вже при звичайній температурі, а при нагріванні безпосередньо реагує з сіркою, азотом і іншими речовинами, а також відновлює майже всі метали з їх оксидів:Са + Cl2 = CaCl2 (200–250 °С)Са + S = CaS (150 °С)Ca + 2C(графіт) =нагрівання CaC2 — карбід кальцію (550 °С)3Са + N2 (повітря) = Са3N2 нітрид (200–450 °С)


Слайд #8
Презентація на тему «Кальцій» (варіант 2) - Слайд #8

Кальцій використовують також для розкиснення сталі і бронзи при їх виплавці, а також для виготовлення деяких сплавів. Так, сплав свинцю з невеликою добавкою кальцію служить для заливки підшипників залізничних вагонів.Крім того, кальцій застосовують для зневоднення деяких органічних рідин і інших цілей.Використовують у металургії для виготовлення сплавів і як відновник. Широко застосовують природні солі кальцію.


Слайд #9
Презентація на тему «Кальцій» (варіант 2) - Слайд #9

Джерелом кальцію є харчові продукти. З їжею доросла людина може отримати близько 10 г кальцію, вагітні жінки — до 15 г, матері-годувальниці — до 20 г. Кальцій, надходить з їжею в основному у вигляді нерозчинних солей, які розчиняються в шлунку людини за допомогою шлункового соку, потім піддаються впливу жовчних кислот, переводять його в засвоювану форму.