Презентація на тему «Хром» (варіант 1)


Рейтинг презентації 3 на основі 2 голосів




Слайд #1
Презентація на тему «Хром» (варіант 1) - Слайд #1

Хром


Слайд #2
Презентація на тему «Хром» (варіант 1) - Слайд #2

Хром — хімічний елемент, із символом Cr і атомним номером 24, перший елемент шостої групи.


Слайд #3
Презентація на тему «Хром» (варіант 1) - Слайд #3

Хром - це сталево-сірий, блискучий, твердий та крихкий метал, що має високу температуру плавлення. Назва елемента походить від грецького слова «chrōma» (χρώμα), що означає кольоровий, оскільки багато його сполук інтенсивно забарвлені.


Слайд #4
Презентація на тему «Хром» (варіант 1) - Слайд #4

Оксид хрому використовували китайці в династії Цінь ще 2000 років тому для покриття металевої зброї. Хром був виявлений як елемент після того, як у поле зору західного світу потрапив червоний кристалічний мінерал крокоїт (хромат свинцю (II) хромату), виявлений у 1761 році. Спочатку використовувався в якості пігменту. Луї Ніколя Воклен першим виділив металевий хром з мінералу в 1797 році.


Слайд #5
Презентація на тему «Хром» (варіант 1) - Слайд #5

Металічний хром та сплав ферохрому добувається з хромітів силікотермічною чи алюмінотермічною реакцію. Хром має високий корозійний опір і твердість. Його додають при виробництві нержавіючої сталі. Цей процес, разом з хромуванням, складають 85% комерційного використання елемента.


Слайд #6
Презентація на тему «Хром» (варіант 1) - Слайд #6

Хром — 24-й елемент за поширеністю самих у земній корі із середньою концентрацію 100 частин на мільйон. Сполуки хрому перебувають в навколишньому середовищі внаслідок ерозії хромовмісних порід або вивержень вулканів. Діапазон концентрацій у ґрунті становить від 1 до 300 мг/кг, у морській воді від 5 до 800 мкг/л, у річках та озерах 26 мкг/літр до 5.2 мг/л.


Слайд #7
Презентація на тему «Хром» (варіант 1) - Слайд #7

Метал видобувають з хроміту (FeCr2O4). Близько двох п'ятих хромітових руд і концентратів у світі виробляються в Південній Африці. Видобуванням хромітів також займається Казахстан, Індія, Росія і Туреччина. Нерозвинені родовища хромітів зосереджені в Казахстані та Південній Африці.


Слайд #8
Презентація на тему «Хром» (варіант 1) - Слайд #8

Фізичні властивості• У вільному вигляді хром — сірий метал з кубічною об'ємно-центро-ваною ґраткою. • Це єдина елементарна тверда сполука, яке виявляє антиферомагнітні властивості при кімнатній температурі (і нижче). При температурі вище 38 °C він перетворюється в парамагнетик.• Хром має твердість за шкалою Мооса 5, найтвердіший із чистих металів. Дуже чистий хром достатньо добре піддається механічній обробці.• Металічний хром на повітрі пасивує під дією кисню, утворюючи тонкий захисний шар поверхневого оксиду. Шар, що складається лише з кількох атомів завтовшки, є дуже щільним і, на відміну від заліза або нелегованої сталі, запобігає дифузії кисню в матеріал та виникненню іржі. Пасивація може бути підвищена шляхом короткочасного контакту з такою кислотою-окисником як азотна. Протилежний ефект досягається при обробці сильним відновником, який руйнує захисний оксидний шар на металі. Хром, оброблений таким способом, легко розчиняється в навіть в слабких кислотах.


Слайд #9
Презентація на тему «Хром» (варіант 1) - Слайд #9

Хімічні властивостіХром є елементом перехідних металів, перший елемент шостої групи. Хром (0) має електронну конфігурацію 4s13d5. Метал володіє широким спектром можливих окиснення, де +3 є найбільш енергетично стабільним, тому сполуки Хрому +3 і +6 більш характерні, у той час як +1, +4 і +5 — рідкісні.


Слайд #10
Презентація на тему «Хром» (варіант 1) - Слайд #10

ОтриманняХроміт заліза (хромистий залізняк) при 1200 °C перетворюють в хромат:   Хромат розчиняють у воді і сірчаною кислотою переводять у дихромат:  Дихромат натрію кристалізується при охолоджені як дигідрат. При наступному відновленні вуглецем отримують Хром(III) оксид:  У кінцеві стадії відновлюють хром алюмотермічно:


Слайд #11
Презентація на тему «Хром» (варіант 1) - Слайд #11

Злиток хрому добутий алюмотермічно


Слайд #12
Презентація на тему «Хром» (варіант 1) - Слайд #12

ЗастосуванняХром та його аналоги широко використовують як легуючі додатки до спеціальних нержавіючих сталей, які містять більш 10% Хрому. При меншому вмісті Хрому сталь набуває значної міцності та твердості. Сплав нікелю з хромом ніхром (80% Ni, 20% Cr) має високу температуру плавлення, його використовують в нагрівальних елементах печей, які дають можливість досягти температури +1100 °C.


Слайд #13
Презентація на тему «Хром» (варіант 1) - Слайд #13

Біологічна рольХром відіграє важливу біологічну роль в організмі людини. Він позитивно впливає на процеси кровотворення, а також на ферментативні системи. У складі ферменту трипсину Хром бере участь у процесі травлення. Вченими встановлено, що вилучення Хрому з харчового раціону тварин приводить до підвищення у крові та сечі глюкози. Додавання Хрому до їжі хворим на діабет нормалізує вуглеводний обмін. Хром в організм людини потрапляє з такими продуктами харчування, як соя, кукурудзяна та вівсяна крупи. Добова потреба організму в Хромі становить 5 -10 мг.


Слайд #14
Презентація на тему «Хром» (варіант 1) - Слайд #14

Дякую за увагу