Презентація на тему «Цезій»


Рейтинг презентації 5 на основі 1 голосів




Слайд #1
Презентація на тему «Цезій» - Слайд #1

Цезій(Cs)
Підготувала
Учениця 10 класу
СЗШ №12
Максименко Анастасія
2015р.


Слайд #2
Презентація на тему «Цезій» - Слайд #2

Історія відкриття
Відкрито цезій порівняно нещодавно, в 1860. В мінеральних водах відомих цілющих джерел Шварцвальда (Баден-Баден та ін.) За короткий історичний термін пройшов блискучий шлях - від рідкісного, нікому не відомого хімічного елемента до стратегічного металу. Належить до родини рідкісних лужних легких металів. Легко взаємодіє з іншими елементами, утворюючи міцні зв'язки.
Цезій - хімічний елемент I групи періодичної системи, атомний номер 55, атомна маса132,9054; відноситься до лужних металів. 


Слайд #3
Презентація на тему «Цезій» - Слайд #3

Отримання
Промислово цезій отримується у вигляді сполук, що утворюються при обробці мінералу полуциту хлоридною чи сульфатною кислотами. Перший процес включає в себе обробку вихідного мінералу підігрітою соляною кислотою, додавання хлориду стибію SbCl3 для осадження сполуки Cs3[Sb2Cl9] і промивання гарячою водою або розчином амоніяку з утворенням хлориду цезію CsCl. При другому — мінерал обробляється підігрітою сірчаною кислотою з утворенням алюмоцезіевих галунів CsAl(SO4)2 · 12H2O.
Цезій у вакуумованій ампулі


Слайд #4
Презентація на тему «Цезій» - Слайд #4

Фізичні властивості
Кристалізується цезій у об'емноцентрірованную кубічні грати (тип α-заліза), просторова група I m3m, a = 0,6141 нм, Z = 2. При високому тиску може переходити в інші поліморфні модифікації [9]. Цезій - парамагнетик.
Цезій розчиняється в рідкому аміаку (темно-сині розчини) і розплавленому CsOH.
кристали цезію


Слайд #5
Презентація на тему «Цезій» - Слайд #5

Хімічні властивості
Цезій є найбільш хімічно активним металом, отриманим в макроскопічних кількостях. Є найсильнішим відновником. На повітрі цезій миттєво окислюється із запалюванням, утворюючи надпероксід CsO2. При обмеженому доступі кисню окислюється до оксиду Cs2O. Взаємодія з водою відбувається з вибухом, продуктом взаємодії є гідроксид CsOH і водень H2.
Цезій вступає в реакцію з льодом (навіть при -120 ° C), простими спиртами, галогеноорганічними сполуками, галогенидами важких металів, кислотами, сухим льодом (взаємодія протікає з сильним вибухом). Реагує з бензолом. Активність цезію обумовлена не тільки високим негативним електрохімічним потенціалом, але і невисокою температурою плавлення і кипіння (швидко розвивається дуже велика контактна поверхню, що збільшує швидкість реакції).


Слайд #6
Презентація на тему «Цезій» - Слайд #6

Cs
Гідроксид цезію – найсильніша підстава з найвищою електропровідністю у водному розчині; так, наприклад, при роботі з ним необхідно враховувати, що концентрований розчин CsOH руйнує скло навіть при звичайній температурі, а розплав руйнує залізо, кобальт, нікель, а також платину, корунд і діоксид цирконію, і навіть поступово руйнує срібло і золото (у присутності кисню - дуже швидко). Єдиним стійким в розплаві гідроксиду цезію металом є родій і деякі його сплави.


Слайд #7
Презентація на тему «Цезій» - Слайд #7

Застосування
Цезій знайшов застосування тільки на початку XX століття, коли були виявлені його мінерали та розроблено технологію отримання в чистому вигляді. В даний час цезій і його сполуки використовуються в електроніці, радіо-, електро-, рентгенотехніці, хімічної промисловості, оптиці, медицині, ядерній енергетиці. В основному застосовується стабільний природний цезій-133, і обмежено - його радіоактивний ізотоп цезій-137, що виділяється із суми уламків поділу урану, плутонію, торію в реакторах атомних електростанцій.


Слайд #8
Презентація на тему «Цезій» - Слайд #8

Цезій в живих організмах
Цезій в живих організмах - постійний хімічний мікроелемент організму рослин і тварин. Морські водорості наприклад містять від 0,01-0,1 мкг цезію в 1 г сухої речовини, наземні рослини - 0,05-0,2. Тварини отримують цезій з водою і їжею. В організмі членистоногих близько 0,067-0,503 мкг / г цезію, плазунів - 0,04, ссавців - 0,05. Головне депо цезію в організмі ссавців - м'язи, серце, печінка; в крові - до 2,8 мкг / л цезій щодо малотоксичний; його біологічна роль в організмі рослин і тварин остаточно не розкрита.
Найбільший коефіцієнт накопичення цезія відмічений у північних оленів і північноамериканських водоплавних птахів. Накопичується у грибах, ряд яких (маслюки, моховики, корбан, горькушки, польський гриб) вважається «акумуляторами» радіоцезію


Слайд #9
Презентація на тему «Цезій» - Слайд #9

Металургія
Металевий цезій на зорі пошуків його асиміляції в промисловості виявив властивість різко підвищувати жаропрочність магнію і алюмінію, так наприклад добавка 0,3-0,4% цезію до магнію в 3 рази підвищує його міцність на розрив і різко покращує його корозійну стійкість, але зважаючи вельми високої ціни, та наявності інших більш дешевих металів для легування він не застосовується для цієї мети.


Слайд #10
Презентація на тему «Цезій» - Слайд #10

Каталізатори
Каталітична активність цезію використовується в процесах отримання аміаку, сірчаної кислоти, бутилового спирту, в реакціях дегидрогенизації, при отриманні мурашиної кислоти. Особливо ефективним є застосування цезію як промотора при каталітичному отриманні аміаку, синтезі бутадієну, і має дуже велике економічне значення оскільки різко збільшує ефективність синтезу.
мурашина кислота
У цілому застосування цезію в каталізі має не тільки велику сферу його споживання але і великі перспективи подальшого розвитку.
Цезій промотуючу дію срібного каталізатора і підвищує його селективність при епоксидуванні етилену.
Сірчана кислота


Слайд #11
Презентація на тему «Цезій» - Слайд #11

Цікаві факти
Цезій - найм'якший метал при кімнатній температурі. Також, як і галій, його можна розплавити в руках (проте, природно, це можна зробити тільки за умови, що цезій запаяний в скляну ампулу, інакше відбувається його займання).


Слайд #12
Презентація на тему «Цезій» - Слайд #12

Дякую за увагу!