Презентація на тему «Житомир» (варіант 1)


Рейтинг презентації 4.33 на основі 6 голосів



Слайд #1
Презентація на тему «Житомир» (варіант 1) - Слайд #1

Житомир! Яка гарна назва! Вона випромінює сонячне тепло, і кличе у затишок поліських дібров! Скільки глибокого і мудрого смислу в імені твоєму, - місто над тихоплинним Тетеревом…


Слайд #2
Презентація на тему «Житомир» (варіант 1) - Слайд #2

Важливою часточкою Житомира євеликі сакральні споруди


Слайд #3
Презентація на тему «Житомир» (варіант 1) - Слайд #3

Преображенський кафедральний собор
У 1851 році почалося спорудження кафедрального собору з включенням в його стіни залишків старої уніатської василіанської церкви (1771 р.). Висота дзвіниці собору – 53 метри. За ясної погоди дзвони було чутно на відстані 20 кілометрів.
Кафедральний Преображенський собор в Житомирі є одним з найбільший і найвеличніших храмів України. Одночасно в ньому можуть брати участь в службі близько 4 тисяч віруючих. В соборі є також храм Св. Анастасії Римлянки – покровительниці Житомира.


Слайд #4
Презентація на тему «Житомир» (варіант 1) - Слайд #4

Михайлівська церква
У середині 19 ст. житомирський купець Михайло Хаботін взявся за власні кошти збудувати для православних прихожан православний храм. За задумом Хаботіна, нова церква не повинна була підпорядковуватися як місцевій духовній, так і світській владі. У 1856 році Свято-Михайлівська церква була освячена. У соборі служать 8 священників в неділю відправляється три божественних літургії.
У храмі діє недільна школа, де зараз навчаються близько 500 дітей. При церкві функціонує бібліотека.


Слайд #5
Презентація на тему «Житомир» (варіант 1) - Слайд #5

Кафедральний костел св. Софії
У 1746 році з'явився кафедральний костел св. Софії, найстаріша пам'ятка архітектури Житомира, що збереглася до сьогодні.
Будівля костелу вирішена у стилі пізнього ренесансу та бароко. Його головний фасад, чітко розділений на два яруси, завершується двома симетричними вежами. Стіни першого поверху декоровані приставними парними колонами та пілястрами доричного ордеру, а другого ярусу – пілястрами та декоративною рустовкою.


Слайд #6
Презентація на тему «Житомир» (варіант 1) - Слайд #6

Семінарійський костел
Так званий "семінарський костел", він же костел Яна з Дуклі, знаходиться по вул. Київській, 4, в самісінькому центрі міста. При ньому діє бернардинський монастир. Храм було відреставровано у 1990-х. З 1993 р. це - садиба відтвореної Кустодії св. Михайла Архангела. 25 листопада 1997 р. костел було освячено житомирським єпископом Яном Пурвінським.


Слайд #7
Презентація на тему «Житомир» (варіант 1) - Слайд #7

Німецька кірха
Німецька євангелічно - лютеранська кірха минулого року відзначила десятиліття свого повторного — після радянських часів — заснування. Сьогодні до складу НЄЛЦУ входить 40 громад — це, приблизно, чотири тисячі віруючих; усі вони — громадяни України німецького походження.
Тут служать 10 пасторів; у деяких громадах богослужіння проводять жінки, які виконують функції керівників громад і членів Синоду церкви. Мовами богослужіння є німецька (з перекладами — більшість парафіян не знає мови своїх предків), а також російська й українська (рідко).


Слайд #8
Презентація на тему «Житомир» (варіант 1) - Слайд #8

Хрестовоздвиженська церква
Високий храм у візантійському стилі був побудований в XIX ст на Замковій горі. У 1930-е рр. був закритий радянськими властями, пізніше переданий обласному краєзнавчому музею. З 1987 р. в нім розміщується експозиція музею природи, геологічна колекція якого була заснована волинським губернатором М. Чертковим ще в XIX ст Ведуться дискусії про повернення храму православним віруючим. Працює: 10:00-18:00, вих. - Вс, Пн.


Слайд #9
Презентація на тему «Житомир» (варіант 1) - Слайд #9

Релігійні споруди
Споконвіку для здійснення релігійних обрядів люди спеціальні споруди – храми (церкви, собори, костели, дзвіниці, кірхи, мечеті, синагоги, пагоди). Зовнішній вигляд таких споруд істотно відрізняєтся від інших будівель. Так, над православним храмом підноситься баня (купол), що символізує небо. Баня закінчується вгорі главою, на якій височіє хрест. Над входом до храму часто споруджають дзвіницю, тобто вежу, на якій закріплені дзвони. Дзвони скликають віруючих на молитву та сповіщають про найважливіші моменти богослужіння.
При вході до храму ззовні влаштовується паперть (майданчик, ганок). У середині храм ділиться на три частини: 1) притвор, 2) Власне храм, 3) вівтар, де священики проводять богослужіння і де знаходиться найголовніше місце в храмі – святий престол. Вівтар відокремлений від середньої частини храму іконостасом, що складається з декількох рядів ікон і має троє врат.


Слайд #10
Презентація на тему «Житомир» (варіант 1) - Слайд #10

Ласкаво просимо до Житомира!