Презентація на тему «Японія» (варіант 26)


Рейтинг презентації 5 на основі 1 голосів



Слайд #1
Презентація на тему «Японія» (варіант 26) - Слайд #1

Японськакультура садоустрою. Типи садів


Слайд #2
Презентація на тему «Японія» (варіант 26) - Слайд #2

Японський сад
Японський сад (“іхон тей`ен” або “вафу тей`ен”) – різновид саду, принципи організації якого були розроблені у Японії протягом VIII-XVIII ст.


Слайд #3
Презентація на тему «Японія» (варіант 26) - Слайд #3

Японський сад – це тонка філософія. Він символізує досконалий світ земної природи. Його головне призначення – навчити людину бачити красу у простому, повсякденному


Слайд #4
Презентація на тему «Японія» (варіант 26) - Слайд #4

У центрі уваги японського саду опиняються пісок, галька, карликові рослини, сухі струмки, камені


Слайд #5
Презентація на тему «Японія» (варіант 26) - Слайд #5

Типи садів
Райський
Чайний
Пейзажний
Філософський


Слайд #6
Презентація на тему «Японія» (варіант 26) - Слайд #6

Пейзаж саду формується за допомогою дерев, кущів, бамбука, квітів, моху; розташовані кам`яні ліхтарі, альтанки чи чайні будиночки


Слайд #7
Презентація на тему «Японія» (варіант 26) - Слайд #7

Райський сад
Перші японські сади , як особливий вид мистецтва, були палацові та садибні сади , які в своїй основі були світськими , але при цьому також зберігали дух релігійно-філософського ставлення до природи , а саме ідеї культу Будди Аміди. Головною особливістю цього саду було те , що створюваний в саду краєвид обов'язково мав бути копією якогось конкретного природного пейзажу.


Слайд #8
Презентація на тему «Японія» (варіант 26) - Слайд #8

Пейзажний сад
У ХIV-ХVI століттях садово-паркове мистецтво Японії досягає найвищого розквіту. До цього часу визначилися канони створення японських садів. Склався і основний стиль японського саду - пейзажний. Запозичений з Китаю, він був доведений японцями до філігранної досконалості на основі національних традицій і самобутньої культури.


Слайд #9
Презентація на тему «Японія» (варіант 26) - Слайд #9

Філософські сади
Філософські сади (дзен) створювалися з метою медитації в буддійських храмах. До таких садів відносяться: сад каменів і сад мохів. При їх створенні використовуються тільки камені, гравій і мох. Кожна деталь такого саду сприяє, по-буддійському вченню дзен, знаходженню «порожнього серця»(раптове «пробудження» свідомості).


Слайд #10
Презентація на тему «Японія» (варіант 26) - Слайд #10

Камені – “кістяк” саду. Зазвичай їх розміщують триадами, викладають скульптури, розташовують доріжками або містками. Правильно створений сад викликає почуття давності й вічності.


Слайд #11
Презентація на тему «Японія» (варіант 26) - Слайд #11

Сад каменів – культурно-естетичний японський витвір, що з`явився в період Муроматі (1336-1573)
Розташування і композиція каменів у групах підпорядковані певним правилам. Їх викладають по три, відповідно до буддійської триади.


Слайд #12
Презентація на тему «Японія» (варіант 26) - Слайд #12

На поверхні саду за допомогою граблів роблять борозенки, що розташовані вздовж довгої сторони саду, і створюють кола навколо каміння.
У якій точці не стояв спостерігач, він завжди побачить таку саму кількість каменів. Функціонально такі сади призначені для медитації, усамітнення. Дехто вважає, що сад каменів символізує боротьбу хаосу і порядку, де чіткі ряди гравію – порядок, а групи каменів - хаос


Слайд #13
Презентація на тему «Японія» (варіант 26) - Слайд #13

Рослини після каменів відіграють другорядну роль, але є невід`ємною складовою


Слайд #14
Презентація на тему «Японія» (варіант 26) - Слайд #14

Слово ікебана в перекладі з японської означає «нове життя квітів». «Іке» означає шлях, а «ана» - квіти, таким чином, разом виходить - новий шлях, нове життя квітів. Зрізуючи квіти, гіллячки, ми даємо їм нове життя, прагнучи при цьому не повторювати природу.
Ікебана зародилася в Китаї в VII столітті. Її винайшов священик-буддист. Спочатку вона використовувалася як підношення богам, Буддам і створювалася тільки ченцями. У наш час цим займаються в основному жінки, але в давнину цим займалися виключно чоловіки-ченці. Згодом ікебану перейняли японці, і, як це часто бувало, вони переробили її на свій лад, і розвинули це мистецтво. Сьогодні японські й китайські ікебани значно відрізняються одна від одної.


Слайд #15
Презентація на тему «Японія» (варіант 26) - Слайд #15

Суть ікебани в створенні композиції із квітів і гілочок, яка знаходилася б у гармонії, відображаючи зв'язок між землею, небесами, і людиною. Основа ікебани - це трикутник; найвищі гілки символізують небо, коротші (2/3 довжини перших) - людину, і, нарешті, найкоротші гілочки (1/3 довжини перших) - землю. Ікебана відображає взаємини між цими трьома елементами. Трибічний порядок породжує в людях прагнення до досконалості. Досконалості, до якої ми прагнемо, насправді не можна досягти, оскільки ідеалу не існує. Довершені стосунки між небом, землею й людиною - це мир у всьому світі, де ніхто не ворогує один з одним.


Слайд #16
Презентація на тему «Японія» (варіант 26) - Слайд #16

Вода – обов`язковий елемент, використовується у формі природних водойм: ставків, водоспадів, струмків, але у жодному разі не фонтану


Слайд #17
Презентація на тему «Японія» (варіант 26) - Слайд #17

Вода – обов`язковий елемент, використовується у формі природних водойм: ставків, водоспадів, струмків, але у жодному разі не фонтану
Дякую за увагу!