Презентація на тему «Тваринний світ Волині»


Рейтинг презентації 3.75 на основі 8 голосів



Слайд #1
Презентація на тему «Тваринний світ Волині» - Слайд #1

Тваринний світ Волині. Червона книга Волинської області
Підготувала учениця 10-Б класу
Нововолинського ліцею-інтернату
Волинської обласної ради
Федина Валентина


Слайд #2
Презентація на тему «Тваринний світ Волині» - Слайд #2

План
Загально про тваринний світ Волині. Червона книга Волині;
Цікаве про деяких тварин:
Кіт лісовий;
Зубр;
Пугач.
Загальна діаграма видів тварин, занесених до червоної книги Волині;
Висновок


Слайд #3
Презентація на тему «Тваринний світ Волині» - Слайд #3

Волинь багата на ліси . Вона має багату і різноманітну фауну. Дикі тварини Волині дуже різноманітні. В межах області нараховується понад 260 видів тварин. Із них до Червоної книги входять 106 видів. Познайомимося з деякими із них.  Живуть у волинських лісах олень благородний і олень плямистий – граціозні стрункі тварини. Чисельними також є дикі свині, які не люблять потрапляти на очі людям і ведуть прихований спосіб життя. На просторах лісу і лісостепу зустрічається заєць – тварина швидка, кмітлива і витривала. 
Олень благородний
Дикі свині
Заєць
Загально про тваринний світ Волині . Червона книга


Слайд #4
Презентація на тему «Тваринний світ Волині» - Слайд #4

Серед хижаків виділяється вовк протягом нічного полювання він долає понад 100км, має добрий зір, слух, нюх. Натрапити на вовка людині майже неможливо, зате зустріч з лисицею може бути частою. Цей звір нишпорить повсюди, забігає навіть на околиці Луцька. Єнотовидний собака – вайлуватий, коротконогий звір живиться дрібними гризунами, ящірками, жабами, черв'яками.
Єнотовидний собака
Вовк
Лисиця


Слайд #5
Презентація на тему «Тваринний світ Волині» - Слайд #5

У відлюдних місцях живуть борсуки, які живляться комахами, молюсками, грибами. Видра – рідкісна тварина, живе на берегах річок і озер, пожива для неї – риба, жаби, раки. Ласка – маленький хижак, за рік знищує 2-3 тисячі мишовидних гризунів. Куниця – граціозна тварина з довгим хвостом. Живиться комахами, дрібними гризунами, птахами.
Борсук
Видри
Ласка
Куниця


Слайд #6
Презентація на тему «Тваринний світ Волині» - Слайд #6

  Тхір полює на мишей і пацюків, за рік знищує їх до 3 тисяч. Береги річок облюбували бобри. Цих тварин побачити майже не можливо, всі вони чують наближення людини і намагаються уникнути зустрічі з нею. Мабуть, не знайдеться такої людини, яка б не зачарувалась у весняному лісі співом мухоловки, солов'я, вільшанки, дрозда.
Тхори
Бобри
Мухоловка
Соловей
Вільшанка
Дрозд


Слайд #7
Презентація на тему «Тваринний світ Волині» - Слайд #7

  Окрасою озер стали: лебідь-шипун, сірий журавель, чорний лелека, а лісів – сокіл, сова.
Лебідь-шипун
Сірий журавель
Чорний лелека
Сокіл
Сова


Слайд #8
Презентація на тему «Тваринний світ Волині» - Слайд #8

Тварини Волині
 Кіт лісовий 
Статус: Зникаючий вид. Поширення: Закарпатська, Івано-Франківська, Чернівецька, Волинська Львівська ,Тернопільська області. Місця перебування: Глухі листяні, рідше хвойні ліси, річкові долини, плавні, кам'янисті розсипи, чагарники і навіть поблизу населених пунктів. Чисельність: Близько 2000 котів. 
Розмноження: Лігво влаштовує в дуплах дерев, у залишених норах борсука чи лисиці, в розколинах скель. Період вагітності 63-68 днів. Котята (2-5) народжуються у квітні або травні. Причини зміни чисельності: Зміна природних умов та загальне зменшення кількості дичини, за рахунок якої живе. Спеціального прямого переслідування не зазнавав. Чисельність у неволі: Іноді утримують у зоопарках. Вжиті заходи охорони: Охороняється в Карпатському та Поліському заповідниках. Занесено до "Червоної книги України". Необхідні заходи охорони: Збереження територій, характерних для виду. 


Слайд #9
Презентація на тему «Тваринний світ Волині» - Слайд #9

Зубр Статус: Рідкісний зникаючий вид. Поширення: Київська, Кримська, Ровенська, Волинська, Львівська, Івано-Франківська, Чернівецька області. Місця перебування: Мішані та листяні
ліси (рівнинні й гірські) з галявинами, луками і болотами
Чисельність: В 1923 р. загальна чисельність зубрів у світі становила 56 голів, що збереглися у зоологічних і мисливських парках. На Україні у вільному та напіввільному стані в 1977 р. налічувалося близько 140 зубрів. Розмноження: В сприятливих умовах самки починаючи з 3—4-річного віку здатні щороку приносити по 1 теляті. Причини зміни чисельності: Витіснення з  первісних місць існування внаслідок господарської діяльності людини та пряме винищення мисливцями й браконьєрами. Чисельність у неволі: Утримується в зоопарках багатьох країн світу.  Вжиті заходи охорони: Занесений до "Червоної книги України". Необхідні заходи охорони: Сувора охорона місць поселення зубрів і самих тварин від браконьєрів. 
Тварини Волині


Слайд #10
Презентація на тему «Тваринний світ Волині» - Слайд #10

Пугач Статус: Зникаючий вид. Поширення: Зустрічається на більшості території України. Місця перебування: Оселюється в лісах різних типів, ярах, серед відкритих просторів, інколи серед боліт. В лісах найчастіше в хащах і ярах, в степу в чагарниках. Чисельність: Невелика і продовжує помітно зменшуватися. 
Розмноження: Пари зберігаються протягом кількох років. Гнізда влаштовує, як правило, на землі в якому-небудь сховищі. В кладці 2-4 яйця. Насиджує самка протягом 33-35 діб. Причини зміни чисельності: Скорочення місць, придатних для гніздування, зниження кормової бази, активне переслідування людиною. Чисельність у неволі: Утримується в багатьох зоопарках. Вжиті заходи охорони: Занесено до "Червоної книги України". Необхідні заходи охорони: Виявлення та охорона всіх відомих місць гніздування, заборона рубки та розчистки лісу в межах гніздових ділянок, утворення зон тиші в цих місцях. 
Тварини Волині


Слайд #11
Презентація на тему «Тваринний світ Волині» - Слайд #11

Із 106 видів тварин, що занесені до Червоної книги Волині, за природоохороним статусом


Слайд #12
Презентація на тему «Тваринний світ Волині» - Слайд #12

Висновок Користуючись додатковою літературою, ми з'ясували, що Волинські ліси мають багатий тваринний світ, але як наслідок необдуманої діяльності людини чисельність окремих видів зменшується. І за умови, що люди не змінять своєї життєвої позиції і ставлення до тваринного світу скоро зникнуть кіт лісовий, їжак вухатий, зубр, тхір, пугач, лелека чорний та багато інших надзвичайно красивих тварин.