Презентація на тему «Сучасна Буша»


Рейтинг презентації 5 на основі 1 голосів




Слайд #1
Презентація на тему «Сучасна Буша» - Слайд #1

Презентація
на тему:
“Сучасна Буша”


Слайд #2
Презентація на тему «Сучасна Буша» - Слайд #2

Мальовниче подільське село Буша Ямпільського р-ну Вінницької області - одне з найзагадковіших та привабливіших місцин України. Тут поєдналась яскрава природа, цікаві пам'ятки старовини та місця, пов'язані з трагічними історичними подіями.


Слайд #3
Презентація на тему «Сучасна Буша» - Слайд #3

Вхід на територію Бушанськоїфортеці
Село Буша відоме багатьом завдяки історичній повісті класика української літератури Михайла Старицького - "Облога Буші". Тому й кажуть, що Буша - батьківщина легендарної героїні бушанської битви сотниківни Мар'яни Зависної.
Кам'яна вежа


Слайд #4
Презентація на тему «Сучасна Буша» - Слайд #4

Саме ця кам'яна вежа(інша назва дохристиянський скельний храм) і є найвідомішою та найцікавішою пам'яткою археології в с. Буша. Це справжнє бушанське диво, подільська святиня I -IV-IX ст.. Розташований він на правому березі річки Бушанка на відстані 1 км. від злиття з річкою Мурафа.


Слайд #5
Презентація на тему «Сучасна Буша» - Слайд #5

“Вдова сотника Мар'яна Зависна, дочекавшись, коли якомога більше ворогів опиниться біля вежі, наказала підірвати пороховий погріб.”
Вежа Бушанського замку залишилась єдиною пам'яткою трагічних часів Визвольної війни. Фортецю в ті часи за її неприступність називали "Малим Кам'янцем". Але після запеклої оборони від військ Потоцького і Чарнецького тодішнє сотенне містечко Брацлавського полку, що нараховувало приблизно три тисячі мешканців, практично перестало існувати.


Слайд #6
Презентація на тему «Сучасна Буша» - Слайд #6

Дохристиянський тисячолітній скельний храм, замкова вежа XVII ст., яка єдина збереглася після запеклої оборони від польських військ у часи Визвольної війни, старовинне козацьке кладовище, мальовничі краєвиди Гайдамацького яру та сучасний парк кам'яних скульптур. Усе це - державний історико-культурний заповідник "Буша", який знаходиться за 20 кілометрів від Ямполя.


Слайд #7
Презентація на тему «Сучасна Буша» - Слайд #7

За 1 км від села знаходиться лісовий масив, який споконвічно люди називають Гайдамацьким яром. Це унікальна в природничому та історичному відношенні місцина. Унікальність цього природоохоронного долинно-річкового ландшафту - в незвичності представлення кам'яного царства земних надр. Тут можна побачити каскад вивітрених пісковиків зі скелями "Висяча", "Баран", "Гриб", печера гайдамацька та інші.


Слайд #8
Презентація на тему «Сучасна Буша» - Слайд #8

Чому цей яр дістав назву “Гайдамацький”? У 1768 р. на правобережній Україні спалахнуло народно-визвольне повстання проти польсько-шляхетського гніту під проводом Івана Гонти і Максима Залізняка. Це повстання увійшло в історію України під назвою Коліївщина. Повстанці називали себе гайдамаками. За народними переказами гайдамацькі загони з місцевих селян на Ямпільщині таборилися саме в цьому урочищі, поблизу с. Буша, за що місцевість дістала назву Гайдамацький яр.


Слайд #9
Презентація на тему «Сучасна Буша» - Слайд #9

Ще однією пам'яткою старовини є старовинне козацьке кладовище, яке нараховує 267 кам'яних хрестів різного віку, іноді лише їхні уламки, а то й цілі родинні поховання.


Слайд #10
Презентація на тему «Сучасна Буша» - Слайд #10

А сучасністю Буші є парк кам'яних скульптур під відкритим небом, який росте на цій південній землі вже 21 рік, від першого пленеру каменотесів "Подільський оберіг". Народжуються все нові й нові постаті з каменю-піщаника, що зародився тут понад 200 млн років тому.


Слайд #11
Презентація на тему «Сучасна Буша» - Слайд #11

Національний заповідник «Буша», що має назву однойменного села, цікавий унікальним наскельним рельєфом, створеним у дохристиянські часи. На камені вирізьблено дерево без листя, півня, оленя, людину, що стоїть навколішки, і таємничий чотирикутник. Дослідники сходяться на думці, що це – частина стародавнього язичницького храму чи капища, подібного якому не знайти в жодній країні світу. Цей рельєф відкрив для науки професор Антонович у 1883 році.
Бушанський рельєф


Слайд #12
Презентація на тему «Сучасна Буша» - Слайд #12

Пам'ятки с. Буша


Слайд #13
Презентація на тему «Сучасна Буша» - Слайд #13

Писав свого часу знаний місцевий краєзнавець Сергій Іванович Кокряцький:
«Безумовно, немає на Поділлі іншої визначнішої пам'ятки, де найбільш яскраво і трагічно відобразилася б уся історія українського народу, ніж Буша на Ямпільщині. Тут, над берегами невеличкої та стрімкої допливи Дністра Мурафи, прихована історія з найдавніших часів.»