Презентація на тему «Шацький національний природний парк» (варіант 2)


Рейтинг презентації 3.43 на основі 21 голосів




Слайд #1
Презентація на тему «Шацький національний природний парк» (варіант 2) - Слайд #1


Слайд #2
Презентація на тему «Шацький національний природний парк» (варіант 2) - Слайд #2

Трохи історії
Шацький національний природний парк було створено постановою Ради Міністрів УРСР від 28 грудня 1983 року на площі 32515,0 га. Згідно з розпорядженням Ради Міністрів УРСР від 31 березня 1986 р. в постійне користування парку було надано 6761,8 га, а відповідно до Указу Президента України від 16 серпня 1999 року площу парку було розширено і на сьогодні вона становить 48977,0 га, з них 20856,0 га земель знаходиться у його постійному користуванні.


Слайд #3
Презентація на тему «Шацький національний природний парк» (варіант 2) - Слайд #3

Фізико – географічне районування
За схемою фізико-географічного районування територія парку відноситься до області Волинського Полісся Поліської провінції Зони мішаних лісів південного заходу Східно-Європейської рівнини. Тут проходить головний Європейський вододіл, який розділяє басейни річок Прип'яті і Західного Бугу.


Слайд #4
Презентація на тему «Шацький національний природний парк» (варіант 2) - Слайд #4

Рельеф парку
Поверхня Шацького природного парку плоска, рівнинна, з незначним уклоном на північ і абсолютними висотами в межах 160-180 м над рівнем моря. Оскільки ця територія знаходиться у межах крайової зони Дніпровського льодовика, тут трапляються як флювіогляціальні, так і власне льодовикові моренні відклади. Для південно-східної частини парку характерні водно-льодовикові форми рельєфу - флювіогляціальні піщані ози, які трапляються також в околицях с. Світязь. Підвищення чергуються із заболоченими зниженнями. Найхарактернішою геоморфологічною особливістю парку є поширення озерних котловин.


Слайд #5
Презентація на тему «Шацький національний природний парк» (варіант 2) - Слайд #5

Шацькі озера
Усього в сучасних межах парку є 23 озера загальною площею 6338,9 га. Вони є характерними представниками поліських озер, розміщених в пониженнях, які утворились внаслідок вимивання розчинних гірських порід, осідання земної поверхні при виносі дрібних фракцій із пористих нерозчинних порід та з опусканням і підняттям окремих тектонічних блоків.
За розмірами більшість озер невеликі, лише 5 з них мають площу водного дзеркала, яка перевищує 200 га, а озеро Світязь є найбільшим і найглибшим озером природного походження в Україні. Його площа становить 2622,0 га, довжина 9225 м, ширина 4000 м, максимальна глибина - 58,4 м, середня глибина - 6,9 м. Другим за величиною є озеро Пулемецьке (1568 га), далі ідуть озеро Луки (673,2 га), Люцимер (430,0 га, Острів'янське (255,0 га), Пісочне (187,0 га). Найменшим є озеро Навраття, площа якого становить 1,9 га, довжина 175 м, ширина 150 м, максимальна глибина - 2,0 м, середня глибина 1,0 м.


Слайд #6
Презентація на тему «Шацький національний природний парк» (варіант 2) - Слайд #6

Озеро - Світязь


Слайд #7
Презентація на тему «Шацький національний природний парк» (варіант 2) - Слайд #7

Пулемецьке озеро


Слайд #8
Презентація на тему «Шацький національний природний парк» (варіант 2) - Слайд #8

Озера: Пісочне, Острів'янське, Люцимер, Луки.


Слайд #9
Презентація на тему «Шацький національний природний парк» (варіант 2) - Слайд #9

Рослинність парку
Флора парку налічує 795 видів вищих судинних рослин, серед яких найбільшими за кількістю видів є родини складноцвітих, злакових та осокових. Тут відмічено зростання 110 видів мохоподібних, 265 видів діатомових водоростей, 75 видів справжніх грибів. Загалом тут представлено біля 40% флори Українського Полісся в цілому або 70% флори Західного Полісся.
Фауна парку загалом включає три фауністичні комплекси: лісовий, водно-болотний та синантропний. У кількісному відношенні домінують представники перших двох комплексів. До Червоної книги України занесено 28 видів флори парку: береза низька, зозулині черевички справжні, булатка червона, гніздівка звичайна, жировик Лезеля, любка дволиста, журавлина дрібноплода, росички англійська та середня, товстянка звичайна і ін.


Слайд #10
Презентація на тему «Шацький національний природний парк» (варіант 2) - Слайд #10

Тваринний світ
Тваринний світ парку представлений типовими поліськими видами: тут зустрічаються лось, косуля, дикий кабан, заєць-русак, білка. Із хижих ссавців звичайними на території парку є лісова куниця, горностай, ласка, лісовий тхір, лисиця, рідкісними - куниця кам'яна, борсук, видра річкова, єнотовидний собака та вовк. Нечисленними або навіть рідкісними є представники рукокрилих: водяна нічниця, вухань, пізній кажан, вечірниця дозірна, малий нетопир. Своєрідною і різноманітною є орнітофауна парку. Її орнітокомплекси (лісові, прибережні, пасовищ, заболочених лук, сільгоспугідь) найбільш повно характеризують і відображають весь склад орнітофауни Волинського Полісся. Із плазунів у значній кількості зустрічаються ящірки, вуж звичайний, черепаха болотяна, рідко можна побачити гадюку, мідянку та веретінницю ламку. Із земноводних звичайними є тритон звичайний, ропухи, жаби, із риб - лящ, щука, окунь, плітка, плоскирка, карась, зрідка трапляються сом, минь і ін. В озерах парку водиться такий цінний вид риб, як вугор річковий.


Слайд #11
Презентація на тему «Шацький національний природний парк» (варіант 2) - Слайд #11

Туризм
Відпочивати в Шацьку приємно та зручно. В будь-яку пору року тут можна знайти щось цікаве для приємного проведення часу. Звичайно, найбільшою цінністю тут є шацькі озера, які по-своєму гарні цілий рік. Тиша, спокій, широкі плеса блакитних озер, чисте повітря хвойних лісів заряджають енергією і змивають щоденні турботи. Кришталево-чиста вода Світязя та Пісочного приваблює людей з усіх куточків України. Відвідувачі можуть ознайомитися з природою парку, відвідавши еколого-пізнавальні маршрути "Лісова пісня", протяжністю 5,6 км, що пролягає сосновими лісами між озерами Пісочне і Перемут, та "Світязянка", протяжністю 5,2 км, що проходить поблизу о. Світязь.


Слайд #12
Презентація на тему «Шацький національний природний парк» (варіант 2) - Слайд #12