Презентація на тему «Рельєф України» (варіант 2)


Рейтинг презентації 4.33 на основі 3 голосів




Слайд #1
Презентація на тему «Рельєф України» (варіант 2) - Слайд #1

Рельєф України


Слайд #2
Презентація на тему «Рельєф України» (варіант 2) - Слайд #2

Загальна характеристика
Більша частина території України відноситься до південно-західної окраїни Східно-Європейської рівнини.Маючи Чорне море на півдні, кордони з Польщею, Словаччиною та Угорщиною на заході, Білоруссю на півночі, Молдовою і Румунією на південному заході і з Росією на сході країни. Більшість території країни — рівнина, однак на заході і в Криму є значні гірські масиви. Степ розкинувся на північ та північний схід від Чорного моря.


Слайд #3
Презентація на тему «Рельєф України» (варіант 2) - Слайд #3

Височини


Слайд #4
Презентація на тему «Рельєф України» (варіант 2) - Слайд #4

Волинська та Подільська височини
Волинська височина лежить на заході України, головним чином у межах Волинської та Рівненської областей.Вона являє собою хвилясту рівнину з середніми висотами 220-250 м. Має загальний похил на південь. Переважає увалистий і увалисто-балковий рельєф. Поширені і карстові форми рельєфу (угловини ).
    Подільська височина простягається в південно-західній частині України в межах Львівської, Тернопільської, Хмельницької, Івано-Франківської та частково Одеської областей. На північному заході вона межує з Поліссям, на північному сході її межа з Придніпровською височиною проходить умовно по долині Південного Бугу, на південному заході межує з Передкарпаттям.Максимальна висота її 471м ( гора Камула поблизу Львова).Височина має похил на південь і південний схід. Для її поверхні характерне поєднання плоских межиріч і глибоких каньйоноподібних долин.


Слайд #5
Презентація на тему «Рельєф України» (варіант 2) - Слайд #5

Придніпровська та Приазовська височини
Придніпровська височина займає межиріччя середньої течії Дніпра і Південного Бугу. Вона розташована перш за все в межах Житомирської, Вінницької, Черкаської, Кіровоградської і Дніпропетровської областей.Межа її з Придніпровською низовиною проходить крутим схилом долини Дніпра.
Приазовська височина розташована на південному сході України у Донецькій та Запорізькій областях. На півночі межує з Придніпровською низовиною, на північному сході – з Донецькою, з півдня та заходу оточена Причорноморською низовиною. В основі височини лежить породи Українського щита. Воно поступово знижується з півночі на південь. Найвища вершина гора Могила Бельмак ( 324 м ).
  


Слайд #6
Презентація на тему «Рельєф України» (варіант 2) - Слайд #6

Височина Донецький кряж
    На півночі височина обмежена долиною Сіверського Дінця, на південному заході межує з приазовською височиною, на заході – з Придніпровською низовиною, на південному сході виходить за межі нашої країни. Донецький кряж являє собою хвилясту рівнину і складається з кількох пасом, відокремлених одне від одного зниженнями. Найвище середнє пасмо – головний вододіл, у східній частині якого у Нагольному кряжі міститься найвища точка Донецького кряжа гора Могила Мечетна (367м). До країв Донецький кряж поступово знижується і зливається з навколишніми рівнинами, а до р. Сіверський Донець обривається крутим уступом крейдяних порід. В рельєфі Донецького кряжа виділяються глибокі яри і балки, гори та гриви.


Слайд #7
Презентація на тему «Рельєф України» (варіант 2) - Слайд #7

Низовини


Слайд #8
Презентація на тему «Рельєф України» (варіант 2) - Слайд #8

Поліська та Придніпровська низовини
Поліська низовина  простягається на півночі України в межах Волинської, Рівненської, Житомирської, Київської, Чернігівської областей, займає також північну частину Сумської області. На Лівобережжі поступово переходить у Придніпровську низовину. Поверхня Поліської низовини – плоска рівнина без будь-яких підвищень.
Придніпровська низовина займає простори Лівобережної України в межах Чернігівської, Сумської, Київської, Черкаської, Полтавської, Дніпропетровської і частково Харківської та Запорізької областей. На півночі вона переходить у Поліську низовину, на півдні обмежена Донецькою та Приазовською височинами.У центральній частині низовини є окремі підвищення.


Слайд #9
Презентація на тему «Рельєф України» (варіант 2) - Слайд #9

Причорноморська низовина
Причорноморська низовина простягається на південь України  в межах Одеської, Миколаївської, Запорізької, Донецької областей та Криму. На північному заході вона переходить у Подільську височину, на півночі і сході її обмежує Приазовська височина. Поверхня низовини має загальний похил з півночі на південь.Рельєф більшої частини низовини слабо хвилястий, в центральній частині – плоский. Рівнинність поверхні порушується  долинами річок, напрям яких в основному збігається з її похилом, а також балками, ярами, подами до 20 м завглибшки.


Слайд #10
Презентація на тему «Рельєф України» (варіант 2) - Слайд #10

Гірські райони


Слайд #11
Презентація на тему «Рельєф України» (варіант 2) - Слайд #11

Карпати
  Українські Карпати становлять частину Східних Карпат.Вони підносяться на заході України в межах Львівської, Івано-Франківської, Закарпатської та Чернівецької областей. За структурним відношенням вони відповідають Карпатській складчастій системі. Характерною ознакою Українських Карпат є зональність їх будови. Вони складаються з ряду паралельних хребтів, які відповідно до геологічної структури простягаються з північного заходу на південний схід. Серед хребтів виділяються Скибовий, Вододільний, Полонинський і Вулканічний. Карпати – середньо високі гори, пересічна висота їх становить 1000 м, найбільша гора – Говерла ( 2061 м ). Гори розчленовані поздовжніми і поперечними долинами, якими течуть бурхливі річки. В Карпатах беруть початок Дністер, Тиса, Прут, Черемош.Загальний характер рельєфу Українських Карпат – це зручні і низькі перевали ( Ужгородський, Верецький, Яблунецький ), наявність значних рівних поверхонь, що створюють сприятливі умови для їх господарського використання.


Слайд #12
Презентація на тему «Рельєф України» (варіант 2) - Слайд #12

Кримські гори
Кримські гори займають крайню південно-східну частину України. Вони простягаються на 180 км уздовж узбережжя Кримського півострова. Найбільша ширина гір – 50 км. У рельєфі Кримських гір чітко виділяються три майже паралельні пасма:головне ( південне ), внутрішнє і зовнішнє. Найбільша гора- Романкош (1545м).     У багатьох місцях Кримських гір завдяки  вивітрюванню на схилах утворилися мальовничі скелі, стовпи, природні "сфінкси”, карстові утворення – печери, лійки. Найбільшою є  Червона печера.


Слайд #13
Презентація на тему «Рельєф України» (варіант 2) - Слайд #13

Виконала:
учениця 8-Б класу
Пецюх Ірина