Презентація на тему «Природні зони Африки»


Рейтинг презентації 3.92 на основі 13 голосів



Слайд #1
Презентація на тему «Природні зони Африки» - Слайд #1

Природні зони Африки
В Африці є декілька природних зон.
Але найбільш детально ми розповімо Вам про савани і рідколісся.
Савани та рідколісся - це безкраї трав'яні простори з поодинокими чагарниками, що сформувалися за умов субекваторіального клімату. У рослинному покриві саван переважають так звані слонові трави. Вони утворюють високі густі зарості, що підіймаються  до 2-3 м. У вологих місцях вони можуть сягати 5 м. Іноді через такі хащі без вирубки пробратися зовсім неможливо. Ці злаки є любленою стравою слонів, звідки і з'явилася узагальнена назва сло­нових трав. Густий трав'яний покрив не встигає розкластися за сухий гезон, тому в ґрунті накопичується перегній, забарвлюючи ґрунт червоно- бурий колір. Але можна зустріти і поодинокі дерева.


Слайд #2
Презентація на тему «Природні зони Африки» - Слайд #2

Савани Рідколісся


Слайд #3
Презентація на тему «Природні зони Африки» - Слайд #3

Кожного року савани міняють свій колір: У сезон дощів він зелений, а в посуху- жовтий.


Слайд #4
Презентація на тему «Природні зони Африки» - Слайд #4

Савани дуже багаті на рослини.


Слайд #5
Презентація на тему «Природні зони Африки» - Слайд #5

А ще більше на тварин
Гепарди, черепахи, жирафи, леви, слони, антелопи, страуси, мавпи, носороги, крокодили...


Слайд #6
Презентація на тему «Природні зони Африки» - Слайд #6

Тварини Африки
Густі соковиті трави саван дають притулок та їжу величезній кількості різноманітних тварин. Численними стадами блукають тут антилопи, газелі, буйволи, зебри. Біля водойм трапляються жирафи, носороги, слони, бегемоти. Багато в савані хижаків. Це лев, гепард - найпрудкіший серед тварин, а також шакали й гієни. У річ­ках і озерах мешкають крокодили.


Слайд #7
Презентація на тему «Природні зони Африки» - Слайд #7

Екологічні проблеми
Екологічні проблеми. Нині в природних зонах Африки дуже гостро гали екологічні проблеми, що 'язано насамперед з господарською діяльністю людини. Ці проблеми мають зональне поширення, тобто у кожній природній зоні вони різні. Так, у зоні вологих еква­торіальних лісів Африки вплив людини на природу проявляється здебільшого через часткову вирубку лісу. У гірських районах важкі стовбури зрубаних дерев, скочуючись схилами, дуже ушкоджують ґрунтовий покрив, спричинюючи його руйнування (ерозію ґрунту) .
Значний вплив людини на природу відчувається в зоні африканських саван. Так, у багатьох районах саван з метою розвитку землеробства ще й досі застосовують вогнянопідсічну систему господарювання. Через таке господарювання спалюється природна рослинність, зменшується родючість ґрунтів. Унаслідок збільшення поголів'я худоби перевантажуються і виснажуються пасовища, руйнується ґрунтово-рослинний покрив. Все це призводить до наступу пустель на зону саван. Спустелення земель на Африканському континенті набуло нині катастрофічних темпів і перетворилося на стихійне лихо. Сахара неухильно наступає на савани, подекуди зі швидкістю 1 км на рік.