Презентація на тему «Проблема забруднення побутовими відходами»


Рейтинг презентації 4 на основі 4 голосів




Слайд #1
Презентація на тему «Проблема забруднення побутовими відходами» - Слайд #1

Проблема забруднення побутовими відходами
Підготовано для проектної роботиЧерних Аліна
11-А клас


Слайд #2
Презентація на тему «Проблема забруднення побутовими відходами» - Слайд #2

Поняття забруднення
Забруднення довкілля (англ. contamination of the environment, environmental pollution) — процес зміни складу і властивостей однієї або декількох сфер Землі внаслідок діяльності людини. Приводить до погіршення якості атмосфери, гідросфери, літосфери та біосфери. Допустима міра забруднення довкілля в різних країнах регламентується відповідними стандартами, нормативами, законами.


Слайд #3
Презентація на тему «Проблема забруднення побутовими відходами» - Слайд #3

ВИДИ ЗАБРУДНЕНЬ НАВКОЛИШНЬОГО СЕРЕДОВИЩА
Шумове забруднення
Будь-який шум, який неприємний для людського слуху, є шумовим забрудненням. Гучні і різкі звуки, що видаються фабриками, машинним обладнанням, поїздами, автомобілями, тресканье від нагрівання та вибухами теж є шумовим забрудненням. Воно також викликається деякими природними катаклізмами, такими як урагани і виверження вулканів. Як природні, так і антропогенні чинники, що створюють шумове та звукове забруднення, впливають на здоров'я людини. Вони викликають роздратування, проблеми зі слухом і головний біль. Але це ще не головні проблеми, адже зовсім нестерпні звуки можуть бути дуже небезпечні, оскільки через них збільшується рівень холестерину, звужуються артерії, посилюється приплив адреналіну, частішає серцебиття. Всі ці фактори небезпечні для життя, адже вони можуть призвести до інфаркту та інсульту.


Слайд #4
Презентація на тему «Проблема забруднення побутовими відходами» - Слайд #4

Забруднення води
Будь-які шкідливі компоненти і речовини, що потрапляють в той чи інший водний об'єкт, такий як річки, океани, ставки, водоймища і струмки, призводять до забруднення води. Багато видів людської діяльності, такі як прання, хімчистка і скидання відходів, вносять значний внесок у забруднення водного середовища. Мило та миючі засоби, якими ми користуємося щодня, також зроблені з шкідливих хімікалій і синтетичних матеріалів, які дуже сильно забруднюють воду. Крім того, викинуті відходи: каністри, пляшки та пластмасові матеріали, також становлять небезпеку. Це не тільки руйнує морську флору і фауну, але також небезпечно для людського життя. Така забруднена вода непридатна для пиття, використання в сільському господарстві і навіть у промисловості.


Слайд #5
Презентація на тему «Проблема забруднення побутовими відходами» - Слайд #5

Радіоактивне забруднення
Радіоактивне забруднення зустрічається рідко, але завдає великої шкоди. Воно викликається аваріями, що сталися на ядерних електростанціях, неправильної утилізацією ядерних відходів, роботами на уранових рудниках. Радіоактивне забруднення викликає рак, різні вроджені відхилення і багато інших серйозні проблеми зі здоров'ям.


Слайд #6
Презентація на тему «Проблема забруднення побутовими відходами» - Слайд #6

Забруднення грунту
У наші дні в сільському господарстві використовуються багато штучні речовини і синтетичні пестициди. Вони виділяють забруднюючі речовини, які створюють дисбаланс в грунті, а також перешкоджають природному росту рослин, вирощуваних в забрудненій землі. Ключовий фактор, що сприяє забрудненню грунту, - це стічні канави, шкідливі покидьки, неправильна сільськогосподарська діяльність, використання неорганічних пестицидів, вирубка лісу, відкриті гірничі роботи і така людська діяльність як скидання відходів та засмічення.


Слайд #7
Презентація на тему «Проблема забруднення побутовими відходами» - Слайд #7

Вплив забруднення атмосфери на життя і здоров'я людей
Усі забруднюючі атмосферне повітря речовини в більшому чи меншому ступені впливають на здоров'я людини. Ці речовини потрапляють в організм людини переважно через систему дихання. Органи дихання страждають від забруднення безпосередньо, оскільки близько 50% часток домішок радіусом 0,01-0.1 мкм, що проникають у легені, осідають в них. Проникаючі в організм частки викликають токсичний ефект, оскільки вони:
а) токсичні (отруйні) по своїй хімічній чи фізичній природі;
б) служать перешкодою для одного чи декількох механізмів, за допомогою яких нормально очищується респіраторний (дихальний) тракт;
в) служать носієм поглиненої організмом отруйної речовини.


Слайд #8
Презентація на тему «Проблема забруднення побутовими відходами» - Слайд #8

У містах внаслідок забруднення повітря, яке постійно збільшується, неухильно росте число хворих, що страждають такими захворюваннями, як хронічний бронхіт, емфізема легень, різні алергійні захворювання і рак легень. У Великобританії 10% випадків смертельних наслідків припадає на хронічний бронхіт, при цьому 21 % населення у віці 40-59 років страждає цим захворюванням. У Японії в ряді міст до 60% жителів хворіють на хронічний бронхіт, симптомами якого є сухий кашель з частими відхаркуваннями, наступне прогресуюче утруднення дихання і серцева недостатність (у зв'язку з цим слід зазначити, що так зване японське економічне чудо 50-х - 60-х років супроводжувалося сильним забрудненням природного середовища одного з найбільш красивих районів земної кулі і серйозним збитком, заподіяним здоров'ю населення цієї країни). В останні десятиліття з великою швидкістю росте число хворіючих раком бронхів і легень, виникненню яких сприяють канцерогенні вуглеводи.


Слайд #9
Презентація на тему «Проблема забруднення побутовими відходами» - Слайд #9

ЗАХОДИ ПРОТИ ЗАБРУДНЕННЯ НАВКОЛИШНЬОГО СЕРЕДОВИЩА
Політика, спрямована на зменшення або припинення забруднення навколишнього середовища (pollution). Ці заходи включають в себе: спеціальні податки; обмеження або повна заборона діяльності, що тягне за собою забруднення середовища; зональні правила (zoning regulations) розміщення "брудних" виробництв виключно в тих регіонах, де вони завдають навколишньому середовищі мінімальний збиток, а також сприяння вивченню наслідків забруднення навколишнього середовища та розробці нових методів виробництва, що дозволяють різко скоротити викид шкідливих побічних продуктів (by-products). Просвітницька робота в промислових фірмах і серед населення в цілому може, з одного боку, змусити компанії і людей свідомо уникати забруднення, а з іншого - забезпечити політичну підтримку примусовим методам зменшення забруднення, таким, як спеціальне оподаткування або введення особливого контролю. Стимулом (incentives) до запобігання забруднення навколишнього середовища може бути також встановлення юридичної відповідальності забруднюючих природу фірм з виплати компенсацій конкретним постраждалим в результаті їх діяльності чи з оплати всіх витрат на очищення від забруднення і ліквідацію його наслідків.


Слайд #10
Презентація на тему «Проблема забруднення побутовими відходами» - Слайд #10

Все живе на планеті існує у близькій взаємозв'язку один з одним в певній середовищі існування. Надзвичайно важливо, щоб природна система була в рівновазі, при якому всі учасники екосистеми отримували достатньо поживних речовин для свого життя. Рослини отримують велику кількість сонячної енергії і мінеральних елементів, тварини - рослинну або тваринну їжу, а людина - як харчова сировина, так і природні ресурси.