Презентація на тему «Повна характеристика Ізраїлю»


Рейтинг презентації 4.5 на основі 2 голосів



Слайд #1
Презентація на тему «Повна характеристика Ізраїлю» - Слайд #1

Повна характеристика Ізраїлю
Мартищенко Богдан
10-В


Слайд #2
Презентація на тему «Повна характеристика Ізраїлю» - Слайд #2

Економіко-географічне положення
14 травня 1948 року була проголошена держава Ізраїль.Ізраїль граничить з Ліваном на півночі, із Сирією на північному сході, з Йорданією на сході, з Єгиптом на південному-заході, а на заході омивається Середземним морем.Площа Ізраїлю в кордонах, установлених рішенням ООН від 29 листопада 1947 року – 14'000 км2, фактично уряд Ізраїлю контролює територію в 20'700 км2. З 1967 Ізраїль окупує частину території сусідніх арабських держав площею 7,4 тис. км2 з населенням більш 1,5 млн. чоловік. Територія країни уздовж моря – 450 км у довжину, в найбільш ширшому місці близько 135 км.Населення 5,72 млн. чоловік (1996), з них євреїв – 82%, палестинські араби й ін. - 18%. Резиденція уряду Ізраїлю знаходиться в місті Тель-Авіві.


Слайд #3
Презентація на тему «Повна характеристика Ізраїлю» - Слайд #3

Природні умови
Поверхня країни — переважно плоскогір'я заввишки 500-1000 м. Найвища точка країни — г. Мерон (1208 м). Узбережна рівнина влітку дуже тепла і має сприятливі умови для вирощування цитрусових. Північ Ізраїлю охоплює Галілейське море (оз. Кінерет) і частину р. Йордан. Місцевість тут гориста. Така ж вона і в Самарії, яка є частиною Західного берега р. Йордан. У Східному Ізраїлі — частина Мертвого моря, яке має запаси поташу та природного газу. Мертве море — найбільше за площею озеро Ізраїлю (1050 кв. км); знаходиться воно на 395 м нижче від рівня моря. Це — безстічне озеро. У нього впадає р. Йордан. На півдні країни поширена напівпустельна та пустельна рослинність, де знаходиться гаряча й суха Рифтова долина, що тягнеться до східного краю кам'янистої пустелі Неґев, яка становить 60% території Ізраїлю. Великомасштабні програми штучного зрошення дозволили використовувати значні площі пустель­них земель за сільськогосподарським призначенням.
Клімат Північного та Центрального Ізраїлю — субтропічний, середземноморського типу. Літо — сухе й гаряче, зима — волога й тепла. Середні темпе­ратури січня коливаються від +6 до + 18, липня - від +24 до +30 °С. В Єру­салимі середня температура січня +9, липня +26 °С. Опадів річно — від 100 до 800 мм. Зокрема, в Єрусалимі серед­ньорічна кількість опадів — 528 мм.


Слайд #4
Презентація на тему «Повна характеристика Ізраїлю» - Слайд #4

Мінеральні ресурси
Корисні копалини Ізраїлю нечисленні через перевагу в геологічній структурі країни осадових порід. Незначні поклади залізних руд у горах Кафтали, в околиці гори Гавор, біля нагір'я Негев, не розробляються. Є мідні руди у долині Тимніт. Там же розсіяні марганцеві руди. Значні поклади фосфатних руд у знаходяться пустелі Неґев.
Метан, бром, сіль магнію, поварену сіль у значних кількостях добувають шляхом випарювання вод Мертвого моря. Рясні на всій території країни ресурси будівельного каменю і піску. Розвідані запаси нафти в районі Хайфи й Аштода, але вони малопродуктивні. Природний газ добувається зі свердловин у районі Арада. Лише як добрива використовуються наявні там же значні шари торфу.
З початку 1980-х років ведуться дослідницькі роботи по експлуатації в промислових масштабах обширних покладів пальних бітумінодлих сланців в Нігеве, біля Мертвого моря і Іудейській пустелі.   Граніт добувають і обробляють у горах Ейлата. Відкладення природного асфальту на дні Мертвого моря не розробляються.


Слайд #5
Презентація на тему «Повна характеристика Ізраїлю» - Слайд #5

Водні ресурси
Червоне море, Середземне море, Мертве море, ріка Йордан і три її припливи, озеро Киренет і зовсім незначні маленькі гірські річки використовують для переробкиїх води в питну. Розташована в краю пустельного пояса, країна завжди страждала від недостачі води. Археологічні розкопки показують, що вже тисячі років тому місцеві жителі піклувалися про запаси води. Про це свідчить створені в древні часи пристосування для збирання і збереження дощової води, а так само для доставки води з одного місця в інше.
Річний водяний запас складає близько 1,6 млрд. м3, 75% яких йдуть на зрошення, на міські і промислові нестатки. Для питної води використовують ріку Йордан, прісноводне озеро Киренет і кілька невеликих річкових водоймищ. Використовуються так само джерела і підземні води..


Слайд #6
Презентація на тему «Повна характеристика Ізраїлю» - Слайд #6

Населення
За даними Центрального статистичного управління Ізраїлю, опублікованими 8 травня 2011, загальна чисельність населення Ізраїлю становить 7,746 млн. жителів. З них:
5,837 млн. (75,3%) - євреї;
1,587 млн. (20,5%) - араби;
322 тис. (4,2%) - національні меншини ( друзи, черкеси та ін), а також жителі, які не підпадають під визначення єврейства Державою Ізраїль.
З 2000 частка єврейського населення зменшилася на 1,9%, а мусульман - збільшилася на 1,2%. Частка християн, у тому числі арабів-християн - не змінилася, а частка друзов збільшилася на 0,7%.


Слайд #7
Презентація на тему «Повна характеристика Ізраїлю» - Слайд #7

Господарство
За даними Центрального статистичного управління Ізраїлю, опублікованими 8 травня 2011, загальна чисельність населення Ізраїлю становить 7,746 млн. жителів. З них:
5,837 млн. (75,3%) - євреї;
1,587 млн. (20,5%) - араби;
322 тис. (4,2%) - національні меншини ( друзи, черкеси та ін), а також жителі, які не підпадають під визначення єврейства Державою Ізраїль.
З 2000 частка єврейського населення зменшилася на 1,9%, а мусульман - збільшилася на 1,2%. Частка християн, у тому числі арабів-християн - не змінилася, а частка друзов збільшилася на 0,7%.


Слайд #8
Презентація на тему «Повна характеристика Ізраїлю» - Слайд #8

Сільське господарство
Північна (Галілея) та центральна частини країни мають родючі ґрунти, особливо це стосується верхньої течії р. Йордан та узбережних рівнин. Більша частина оброблюваних земель знаходиться у спільній власності держави та Єврейського національного фонду. Двома основними формами сільськогосподарських підприємств є кібуци й кооперативи.
Підкреслимо: сільське господарство Ізраїлю здатне прогодувати населення країни. Це, як відомо, може далеко не кожна країна. Щоправда, власного зерна не вистачає, і його змушені імпортувати. Вагомі результати сільського господарства стали можливими, не в останню чергу, завдяки зрошенню земель. В Ізраїлі там, де є вода, є і врожай. Це правило досить просте і зрозуміле в умовах посушливого клімату.


Слайд #9
Презентація на тему «Повна характеристика Ізраїлю» - Слайд #9

Рослиннцтво
Найважливіші з оброблюваних культур - бавовна, арахіс, соняшник, пшениця. З плодових найбільш поширені яблука, ківі, манго, авокадо, банани, персики, фініки, маслини, груші, сливи, винні та столові сорти винограду, хурма, горіх-пекан і мигдаль. Головні овочеві культури -картопля, томати, огірки, перець і цибулю. Цитрусові (апельсини, грейпфрути, лимони) експортуються, а частина їх направляється на переробку. Культивуються квіти - гвоздики, троянди, гладіолуси та ін


Слайд #10
Презентація на тему «Повна характеристика Ізраїлю» - Слайд #10

Тваринництво
У країні розводять велику рогату худобу (379 тис.), овець (352 тис.) і кіз, а також домашню птицю. Надої молока є одними з найвищих у світі (до 11 тис. кг від однієї корови на рік). У Середземному морі ведеться промисел сардин, у ставках розводять коропів, лобанів та іншу рибу. Не втратили свого значення тваринництво і рибальство. В Ізраїлі розводять
У Середземному морі ведеться промисел сардин, в ставках розводять коропів, лобанів та тощо.


Слайд #11
Презентація на тему «Повна характеристика Ізраїлю» - Слайд #11

Промисловість
Добувні підприємства розташовані переважно в пустелі Негев. Там ведеться видобуток фосфатів, які йдуть на експорт. В Ізраїлі розвинуті практично всі галузі обробної промисловості: хіміко-фармацевтична промисловість, фармацевтична, виробництво пластмаси, парфумів, електронна й електротехнічна промисловість, де виділяється виробництво медичної апаратури (діагностичне обладнання та обладнання для променевої терапії), засоби телекомунікацій, комп'ютерів, обробка алмазів (у галузі діє близько 800 підприємств), харчова промисловість, легка промисловість (виробництво будівельних матеріалів, меблів, сантехніки), текстильна промисловість, металургія (виплавка сталі, кольорових металів, алюмінію, міді), металообробка і машинобудування (виробництво компресорів, станків, сільськогосподарської техніки, екскаваторів, суднобудування), автомобілебудування (збирання моделей провідних світових виробників), військова промисловість. Країна також є космічною державою: 19.10.1988 року Ізраїль запустив перший супутник. Ізраїль має власну ядерну зброю. 


Слайд #12
Презентація на тему «Повна характеристика Ізраїлю» - Слайд #12

Промисловість
Оскільки країна має у своєму розпорядженні значний потенціал кваліфікованих фахівців, відчуваючи при цьому недостачу в основних видах сировини, то промисловість Ізраїлю орієнтується на виробництві наукових товарів на основі власних наукових розробок і технічних новинок..


Слайд #13
Презентація на тему «Повна характеристика Ізраїлю» - Слайд #13

Будівництво
70 - 75% всього будівництва становить житлове будівництво. Для розміщення переселенців-репатріантів Ізраїль будує нові квартали в містах і нові поселення на територіях, які раніше були арабськими. На цьому підгрунті виникають конфлікти між арабським і єврейським населенням Ізраїлю, як сталося, наприклад, під час будівництва єврейського кварталу в Єрусалимі.


Слайд #14
Презентація на тему «Повна характеристика Ізраїлю» - Слайд #14

Банківська система
Банківська система Ізраїлю характеризується високим професіоналізмом, сучасними технологіями і широким вибором послуг. В середині 1990-х років у країні функціонувало близько 50-ти банківських установ. Домінують 5 банківських груп, з яких три найбільші контролюють майже 3/4 всіх активів комерційних банків. Основою їх діяльності є кредитування переселенців-репатріантів. Банківська система Ізраїлю відрізняється високим рівнем міжнародних фінансових операцій, непрямим контролем трьох банків над багатьма нефінансовими активами національного господарства. Ізраїль поступово перетворюється в один із головних фінансових центрів Близького Сходу, де перевага віддається розвитку офшорних операцій. 


Слайд #15
Презентація на тему «Повна характеристика Ізраїлю» - Слайд #15

Транспорт
Автомобіль - основний засіб пересування в Ізраїлі. Протяжність автомобільних доріг понад 13 тис. км. Парк вантажних машин налічує 174 тис., а легкових - 845 тис. одиниць. Шосейні дороги проходять переважно вздовж узбережжя з півночі на південь, найважливіша автострада з'єднує Єрусалим з Тель-Авівом. Залізнична мережа загальною довжиною 890 км зв'язує Негев, Газу і Єрусалим з Тель-Авівом, Хайфою і північчю країни. В даний час система залізничного транспорту модифікується. Головні морські порти - Хайфа, Ашдод і Ейлат. Міжнародні пасажироперевезення здійснюються переважно через аеропорт імені Бен-Гуріона в Лоді, а також через ейлатский аеропорт. Два невеликі аеропорти поблизу Тель-Авіва і Єрусалиму обслуговують внутрішні рейси.


Слайд #16
Презентація на тему «Повна характеристика Ізраїлю» - Слайд #16

Зовнішні економічні зв'язки
Головні зовнішньоторговельні партнери — США, Велика Британія, Німеччина, Бельгія. Почали розвиватися торговельно-економічні відносини з арабськими країнами. Ізраїль — важливий центр міжнародного туризму.
Основні експортні товари — цитрусові, фруктові соки, полуниці, текстиль, вина, цукерки, діа­манти, хімічні товари, транспортні засоби, шини, машини та обладнання. Продукція промисловості становить 90% вартості експорту.Імпортують продукцію машинобудування, транспортні засоби, метали, зер­нові, нафту, хімічні товари, деревину.


Слайд #17
Презентація на тему «Повна характеристика Ізраїлю» - Слайд #17

Туризм
Щороку Ізраїль відвідують близько 2,53 млн. туристів, у порівнянні 33 тис. у 1950 р., 118 тис. – у 1960, 441 тис. – у 1970, 1,18 млн. – у 1980 і 1,34 млн. – у 1990 р. Їх археологічні пам'ятники, релігійні святині, щедре сонце і сучасні курорти на озері Кинерет, на Середземному, на Мертвому і Червоному морях. Майже 90 % туристів приїжджають з Європи, Південної і Північної Америки, інші – із усіх кінців світу; у тому числі і з арабських країн.
Туризм – це найважливіше джерело іноземної валюти (3,1 млрд. у 1995р.). Доходи від нього складають 3,5% ВНП і 10,6% загального обсягу експорту, що робить індустрію туризму найбільш дохідною з усіх галузей, орієнтованих на експорт. В індустрії туризму по всій країні безпосередньо зайнято близько 50 тисяч працівників.


Слайд #18
Презентація на тему «Повна характеристика Ізраїлю» - Слайд #18

Дякую за увагу!!!