Презентація на тему «Південна Америка» (варіант 3)


Рейтинг презентації 4.53 на основі 17 голосів



Слайд #1
Презентація на тему «Південна Америка» (варіант 3) - Слайд #1

Південна Америка
Савани та рідколісся


Слайд #2
Презентація на тему «Південна Америка» (варіант 3) - Слайд #2

Південна Америка, четвертий за розмірами материк(13 % поверхні суші Землі). Населення більше 3,5 млн. Займаючи південну частину суші в західній півкулі, Південно-Американський континент простягнувся від Пойнт Галлінас на Карибському узбережжі Колумбії до мису Горн на південному краї острова Горн, що знаходиться поруч з Вогненною Землею.
Особливості:
Озеро Тітікака (саме високогірне судноплавне озеро у світі)
Ла Пас (сама високогірна столиця світу)
Пустеля Атакама,
Руїни інків у Мачу Пікчу
Амазонка (найбільша у світі і друга по довжині ріка)
Найвищий водоспад у світі — Анхель (р. Чурун)


Слайд #3
Презентація на тему «Південна Америка» (варіант 3) - Слайд #3

Для субекваторіальних і тропічних поясів з чітко вираженим сухим сезоном найбільш характерні саванни і рідколісся. На півдні Льянос-Оріноко (де вони також називаються льянос), на рівнинах Бені-Маморе, Арагуаі-Токантінса - це вологі високотравні, переважно пальмові савани і саванні ліси на червоних ферралітних ґрунтах. У центрі Бразильського плоскогір'я - савани з ксерофільними деревцями, так звані кампос серрадос, на коричнево-червоних ґрунтах. До найбільш посушливого північно-східного району Бразильського плоскогір'я належить опустелена рідколісна формація каатинга з колючих чагарників, кактусів і пляшкоподібних дерев сімейства баобабових. Сухі тропічні ліси і рідколісся з коричнево-червоними ґрунтами займають рівнини Гран-Чако


Слайд #4
Презентація на тему «Південна Америка» (варіант 3) - Слайд #4

Фауна Південної Америки
(зокрема саван та рідколіссь)


Слайд #5
Презентація на тему «Південна Америка» (варіант 3) - Слайд #5

Особливий світ саван та рідколіссь
Внаслідок особливостей палеогеографічного розвитку материка фауна настільки своєрідна, що Південна Америка виділяється у самостійне царство - Неогею з єдиною Неотропічною областю, яка у Південній Америці представлена двома підобластями: Гвіано-Бразильською, що охоплює північну частину континенту і Патагоно-Андійською (південні райони рівнини й Анди до Еквадора).
У субекваторіальній і тропічній саванах і рідколіссях переважають наземні тварини: броненосці, дрібні олені, з хижих - пуми, саванові лисиці, гризуни, страус нанду і бігаючі птахи (паламедеї, тінаму, північний нанду і нанду Дарвіна а також кондор; з хижаків - пампаська кішка і кульпео дуже численні пуми, багато броненосців.
Території, що охороняються, представлені в Південній Америці національними парками (близько 100) і резерватами, в основному для охорони коштовних лісів і видів тварин, що знаходяться під загрозою знищення.


Слайд #6
Презентація на тему «Південна Америка» (варіант 3) - Слайд #6

Зовні ягуарунді трохи нагадує представника родини куниць: у неї нетипово, як для кішки, витягнуте, гнучке тіло на коротких сильних ногах і довгий тонкий хвіст. Довжина її тіла 50 -70 см. Важить вона 4-9 кг. Голова у ягуарунді невелика, кругла, вуха маленькі, закруглені, морда коротка.
Волосяний покрив низький. Забарвлення у ягуарунді однотонне; буває двох типів: бура з домішкою рудих, сірих або темних тонів, або яскраво-руда.
Ягуарунді — полохлива тварини, веде переважно поодинокий спосіб життя (за винятком шлюбного сезону). На відміну від більшості котячих, ягуарунді активні в основному вдень. Ягуарунді — наземні тварини, проте вони уміють добре лазити і плавати.
Ягуарунді


Слайд #7
Презентація на тему «Південна Америка» (варіант 3) - Слайд #7

Колібрі — родина дрібних птахів. Водяться виключно в Америці.
Колібрі відомі за їх здатність зависати в повітрі, швидко махаючи крилами. Колібрі має здатність летіти свідомо назад або вертикально, п'ючи нектар або поїдаючи крихітних членистоногих з квіток. Раніше вважалося, що колібрі харчуються нектаром, але з'ясувалося, що основною їжею для більшості видів колібрі є дрібні комахи, яких вони дістають з квiток.
Колібрі літають дуже швидко до 80 км/год. Дрібні види колібрі роблять до 100 помахів крилами в секунду і тому видають у польоті дзижчання, проте по землі вони пересуваються незграбно.
Колібрі


Слайд #8
Презентація на тему «Південна Америка» (варіант 3) - Слайд #8

Кондор
Андійський кондор — великий гриф з блискучо-чорним оперенням, коміром білого пір'я навколо шиї і широкими білими облямівками на крилах. На голові і більшій частині шиї пір'я практично відсутнє, а ділянки голої шкіри в цьому місці зазвичай мають відтінки від блідо-рожевого до червоно-бурого і можуть змінювати свій колір залежно від емоційного стану птаха.
Харчується кондор переважно падаллю. Це один з найбільших довгожителів серед птахів: тривалість його життя може досягати 50-ти років.
Відіграє важливу роль в культурі народів Анд. У даний час в кількох країнах діють програми по розведенню кондорів в умовах зоопарків з подальшим розповсюдженням їх в дикій природі.


Слайд #9
Презентація на тему «Південна Америка» (варіант 3) - Слайд #9

Капібара
(водосвинка)
Капібара або водосвинка— напівводний травоїдний гризун.
Статура важка. Зовні капібара нагадує гігантську великоголову морску свинку. Голова велика, масивна, з широкою, тупою мордою. Вуха короткі, округлі. Очі маленькі, розташовані високо на голові і віднесені декілька назад. Хвіст рудиментарний. Кінцівки досить короткі; Тіло вкрите довгим (30-120 мм) і жорстким волоссям. Капібара — напівводна тварина, що при небезпеці ховається у воді, упірнаючи або ховаючись серед водної рослинності та виставивши на поверхню тільки ніздрі. Відпочивати, проте, вона важає за краще на землі.
У природі капібари живуть 9-10 років, в неволі цей термін досягає 12 років. Капібари легко одомашнюються і приручаються. Місцеве населення у всіх країнах, де машкає тварина, не тільки вживає її м'ясо в їжу, але й тримають капібар як домашніх тварин.


Слайд #10
Презентація на тему «Південна Америка» (варіант 3) - Слайд #10

Пума
Пума — другий за величиною представник родини котячих в Америці; Ця кішка досягає в довжину 100—180 см.
Тіло у пуми гнучке і подовжене, лапи невисокі, голова порівняно невелика. Лапи широкі, з гострими, кривими втяжними кігтями. Хвіст довгий, м'язистий, рівномірно опушений.
Хутро у пум густе, але коротке і грубе. Разом з ягуарунді, пуми — єдині американські кішки, які забарвлені однотонно.


Слайд #11
Презентація на тему «Південна Америка» (варіант 3) - Слайд #11

Панцерник, броненосець - ссавець ряду неповнозубих. Довжина тіла від 12 см. до 1,5 м (гігантський броненосець). На спині панцир з рогових щитків. В Америці зустрічається 20-25 видів броненосців. Харчується комахами, зміями, плодами і падлом. При нападі деякі звертаються в кулю, інші ховаються в норах. Об'єкт полювання (використовується м'ясо).


Слайд #12
Презентація на тему «Південна Америка» (варіант 3) - Слайд #12

Пекарі
Живуть у різних умовах, від сухих степів до вологих тропічних лісів. Всеїдні: харчуються травами, корінням і плодами рослин, дрібними тваринами. Активні головним чином уночі, день проводять на опорах.
Основні вороги пекарі - ягуар і пума. Розлючений або наляканий пекарі видає характерне клацання іклами.
Пекарі вже в еоцені, 50 мільйонів років тому, відокремилися від свиней і з нижнього олігоцену незалежно розвивалися в Новому Світі. У Південну Америку перебралися лише 9 мільйонів років тому, коли сформувався Панамський перешийок.


Слайд #13
Презентація на тему «Південна Америка» (варіант 3) - Слайд #13

Флора Південної Америки (зокрема саван і рідколісь)


Слайд #14
Презентація на тему «Південна Америка» (варіант 3) - Слайд #14

Агава
Свою назву вона отримала на честь Агави — дочки одного із стародавніх міфічних царів і в перекладі з грецького означає шляхетна, чудова. Укорочене стебло при основі має розетку довгастих, часто м'ясистих і колючих листків. Високий квітконіс (у деяких видів до 12 м) несе суцвіття з великою кількістю (до 17 тис.) квіток. Відомо близько 300 видів; поширених тільки в Америці


Слайд #15
Презентація на тему «Південна Америка» (варіант 3) - Слайд #15

Какао— невеликі або середньої величини дерева роду Теоброма. Квітки невеликі, червоно-бурі, ростуть найчастіше прямо з кори старого дерева у вигляді пучків.
Число частин в чашолистку, віночку і гінецеї звичайно кратне п'яти. Пелюстки мають увігнуті ложкообразні розширення біля основb, що переходять у вузьку ніжку, яка закінчується плоским, розширеним відгином. Зав'язь містить в кожному з 5 гнізд багато бруньок насіння. Плід великий, суницеподібний, містить багато крупного насіння, розташованого в декілька рядів і оточеного м'якоттю. Ворогами какао є багато рослин, що селяться у вигляді паразитів на цих деревах або в'ються навколо їх стовбурів у вигляді ліан, а з царства тварин деякі птахи, наприклад папуги, потім мавпи і гризуни.
Шоколадне дерево або какао


Слайд #16
Презентація на тему «Південна Америка» (варіант 3) - Слайд #16

Поширені у пустелях, вирощуються як декоративні, зокрема кімнатні, та харчові рослини. Завдяки довгому корінню та товстим стеблам кактуси збирають вологу і здатні переживати великі посухи.
Кактуси — рослини Нового Світу, тобто походять з Південної і Північної Америки. Унікальний ознака кактусів - ареоли (видозмінені пазушні бруньки), зазвичай несуть модифіковані листя - колючки або волоски. Квітки, як правило, поодинокі (іноді в групах) діаметром від менш міліметра до більше 30 см. Плоди - ягоди, часто соковиті і їстівні.
Кактуси пристосувалися до життя в пустелі завдяки своїй здатності накопичувати та зберігати воду протягом довгого періоду часу.
Кактус


Слайд #17
Презентація на тему «Південна Америка» (варіант 3) - Слайд #17

Акація
Дерева або чагарники, рідко з колючками на стовбурах. Лисття подвійно розсічені, складаються з численних дрібних листочків або листоподібних утворень. Квіти дрібні, численні, в головчастих суцвіттях або циліндричних кистях, прямостоячі або пониклі, жовті або біло-жовті.
В сприятливих ґрунтово-кліматичних умовах вони представлені великими деревами, які в міру просування до пустель змінюються невеликими деревами з розгалуженим стовбуром і рідкісною кроною, а ближче до пустель — колючими чагарниками. Багато низькорослих багатоствольних видів акації мають парасолькоподібну крону, що підвищує їх стійкість до вітрів. Розкидані поодиноко над високою травою, вони створює своєрідний ландшафт савани Америки. У багатьох американських видів прилистки перетворилися у великі колючки, в яких поселяються мурахи, які харчуються нектаром, що міститься в нектарниках на листових черешках, і виділеннями на листках.


Слайд #18
Презентація на тему «Південна Америка» (варіант 3) - Слайд #18

Опунція - великий рід кактусів, який об'єднує близько трьох сотень видів з дуже великим ареалом розповсюдження
Опунції приносять велику користь людині: служать для аборигенів їжею, втамовують спрагу, використовуються як ліки, застосовуються як паливо, захищають житло від сильних вітрів і т. д. Особливість опунцій - яскраве і пишне денний цвітіння. Квітки у опунцій великі, блискучі, різноманітного забарвлення (часто багатобарвні).
У культурі одні опунції цвітуть регулярно, інші рідко, а деякі опунції зовсім не цвітуть.
Різні види низькорослих опунцій досить стійкі до морозів і можуть цілий рік вирощуватися у відкритому грунті регіонів з м'якою зимою.
Опунція


Слайд #19
Презентація на тему «Південна Америка» (варіант 3) - Слайд #19

Квебрахо
Квебрахо-колорадо - вид листяних дерев, що добувається з субтропічних областей Парагваю.б Зазвичай називається кебрачо.
Це дерево дуже важливо з економічної точки зору через свою надзвичайно твердою і міцної деревини, а також з-за високого вмісту таніну.
Слово «квебрахо»
походить від ісп.
«ламати сокиру» -
і пояснюється
високою твердістю
деревини цих дерев.


Слайд #20
Презентація на тему «Південна Америка» (варіант 3) - Слайд #20

Отже флора та фауна зони саван та рідколісь Південної Америки дуже різноманітна, цікава та вражаюча, бо завдяки тому клімату, що утворився на цих територіях ніде інде ви не зустрінете таких тварин чи рослин.
Дякуємо за вашу увагу!