Презентація на тему «Норвегія»


Рейтинг презентації 3.86 на основі 7 голосів



Слайд #1
Презентація на тему «Норвегія» - Слайд #1

НОРВЕГІЯ
Виконала:
Учениця 10-Б класу
Київської гімназії №287
Єфіменко Злата


Слайд #2
Презентація на тему «Норвегія» - Слайд #2

Королі́вство Норве́гія
Держава у Північній Європі, в західній частині Скандинавського півострова. Межує зі Швецією,Фінляндією та Російською Федерацією. Столиця Норвегії — Осло (605 тис. жителів в 2011 р.).


Слайд #3
Презентація на тему «Норвегія» - Слайд #3

Норвегія
Найпівнічніша країна Європи. Слово «Норвегія» в перекладі означає «шлях на північ». 1/3 країни лежить на північ від Північного полярного кола, де сонце з травня по липень майже не заходить за горизонт. У середині зими на крайній півночі майже всю добу триває полярна ніч, а на півдні світловий день триває усього декілька годин.


Слайд #4
Презентація на тему «Норвегія» - Слайд #4

Державний прапор
Був розроблений 13 липня 1821 року і досі не змінився. Тоді на датський прапор помістили синій скандинавський хрест. Всі три кольори, використані у прапорі, символізують свободу (як на прапорах Франції, США, Британії, Нідерландів). Автором дизайну прапора Норвегії, затвердженого резолюцією норвезького парламенту в 1821році, був парламентарій з Бергена Фредерік Мельцер.


Слайд #5
Презентація на тему «Норвегія» - Слайд #5

Герб
Як свідчать історики, близько 1200 року у правителя Норвегії з'явився власний герб, на якому зображений золотий у червленому полі коронований лев святого Олафа. У передніх лапах лев, який повернутий на захід, затиснув бойову сокиру.


Слайд #6
Презентація на тему «Норвегія» - Слайд #6

Офіційна мова 
Норвезька. Існує дві форми норвезької мови. Старонорвезька мова «букмол», або книжкова мова, (друга назва — «ріксмол» — державна мова), її використовують 80 % населення. Близько 20 % користуються новонорвезькою мовою «нюношк» (друга назва — лансмол — сільська мова), яка є сумішшю окремих діалектів норвезької мови. Всі норвежці вивчають обидві форми мови. У Норвегії проживають також представники національної меншини — саамі, які використовують свою рідну мову.
Випускники шкіл щорічно влаштовують свято русів.


Слайд #7
Презентація на тему «Норвегія» - Слайд #7

Населення
1990 — 4,214 тис.
1998 — 4,416 тис.
2001 (перепис) — 4,520,947
2005 (прибл.підрахунок)- 4,593,041.


Слайд #8
Презентація на тему «Норвегія» - Слайд #8

Рельєф
Гори і родючі долини, берегова лінія сильно порізана фіордами; лісами покрито 25 % території; простягається за північне полярне коло, на півночі— льодовики; залежні території (острови) є в Арктиці й Антарктиці


Слайд #9
Презентація на тему «Норвегія» - Слайд #9

Державний устрій
Норвегія — унітарна держава, заснована на принципах конституційної монархії та парламентської демократії. У країні діє конституція 1814 року з кількома пізнішими поправками і доповненнями. Король є главою держави і виконавчої влади. У 1991 році королем Норвегії став Гаральд V. Вищий законодавчий орган країни — двопалатний парламент — Стортінг.


Слайд #10
Презентація на тему «Норвегія» - Слайд #10

Парламент
Вища законодавча влада в країні належить парламенту — Стортингу, який складається з 169 депутатів.
Стортінг обирається раз на чотири роки шляхом загального демократичного таємного голосування за пропорційної виборчою системою. Голова Стортингу — прем'єр-міністр, котрим стає лідер партії, яка перемогла на виборах.


Слайд #11
Презентація на тему «Норвегія» - Слайд #11

Економіка
Норвегія — високорозвинена індустріальна країна. Основні галузі економіки: нафтова і газова, харчова, кораблебудування, паперова,металургійна, хімічна, текстильна та легка промисловість, гірнича, рибна. Основні види транспорту — автомобільний, залізничний, морський. Мор. порти: Осло, Берґен.


Слайд #12
Презентація на тему «Норвегія» - Слайд #12

Виробництво енергії
У 1970-х роках біля підніжжя норвезької частини материка було відкрито родовище нафти й газу. На сьогоднішній день Норвегія — найбільший у Європі постачальник нафти і газу до країн континенту. Відкриття вуглецево-водневих покладів надало значного імпульсу подальшому розвитку промисловості країни. Розробка нафтових і газових родовищ, крім усього іншого, солідно поповнила державну казну — у формі податкових надходжень і орендної плати за землю.


Слайд #13
Презентація на тему «Норвегія» - Слайд #13

Традиційні галузі промисловості
Рибальство. Ще з часів середньовіччя Норвегія славиться своїм рибним промислом. Експортується як виловлена в морі, так і вирощена в численних штучних загородах риба. Норвезький лосось з таких штучно перекритих водойм зараз дуже відомий на світовому ринку.
Близько 90 % рибопродукції Норвегії експортується. Вилов риби перевищує 500 кг на кожного норвежця.


Слайд #14
Презентація на тему «Норвегія» - Слайд #14

Сільське господарство
Основою норвезького сільського господарства є тваринництво, яке повністю покриває потреби населення країни у м'ясі, молоці і молочних продуктах. Внаслідок кліматичних особливостей виробництво зернових лише на 40 % забезпечує потреби внутрішнього ринку. У той же час, значна частина овочів і фруктів, незважаючи на складні умови північної країни, вирощується норвезькими селянами.


Слайд #15
Презентація на тему «Норвегія» - Слайд #15

Економічні райони
У Норвегії виділяють п'ять економічних районів: Східний (історична провінція Естланн), Південний (Серланн), Південно-Західний (Вестланн), Центральний (Треннелаг) і Північний (Нур-Норге).


Слайд #16
Презентація на тему «Норвегія» - Слайд #16

Цікаві факти
На авто-заправках є лише два види пального: бензин (один тип) та дизельне паливо.
Вода в будинках — безкоштовна. Норвежці платять тільки за електроенергію для підігріву води.
У державних школах зошити, ручки, олівці та інші письмові приладдя, як і підручники — безкоштовні. Шкільної форми в Норвегії немає. Батькам треба купити тільки портфель та спортивну форму для фізкультури.
Якщо дитина навчається в приватній школі, то 80 відсотків вартості навчання оплачує держава. У школах уже з першого класу є предмети на вибір, оскільки діє профільна освіта.
У Норвегії заборонена будь-яка реклама, спрямована на дітей до 11 років


Слайд #17
Презентація на тему «Норвегія» - Слайд #17

Дякую за увагу!