Презентація на тему «Молдова» (варіант 3)


Рейтинг презентації 4.25 на основі 4 голосів




Слайд #1
Презентація на тему «Молдова» (варіант 3) - Слайд #1

Республіка Молдова
Герб
Прапор


Слайд #2
Презентація на тему «Молдова» (варіант 3) - Слайд #2

Республіка Молдова або Молда́вія  — держава у Східній Європі зі столицею — місто Кишинів. На півночі, сході й півдні межує з Україною, на заході — з Румунією. Площа країни — 33 843 км². (136 місце у світі).
Молдова є унітарною парламентською республікою. Це записано в конституції країни, яку було прийнято 29 липня 1994 року з наступними змінами, внесеними 19 липня 1996  і 5 червня  2000. Також згідно з нею Молдова є нейтральною державою. На чолі держави є президент, якого обирає парламент. Молдова — член ООН, СОТ, СНД.
Молдова


Слайд #3
Презентація на тему «Молдова» (варіант 3) - Слайд #3

Країна розташована на південному сході Європи між 26 і 30 градусами східної довготи і 45 і 48 градусами північної широти. На півночі, сході й півдні межує з Україною, на заході — з Румунією. Площа країни — 33 843 км² (136 місце у світі). Найбільша довжина території з півночі на південь — 350 км, а із заходу на схід — 150 км, на півдні відстань між західним і східним кордоном скорочується до 20-50 км.
Географія Молдови


Слайд #4
Презентація на тему «Молдова» (варіант 3) - Слайд #4

Рельєф Молдови — рівнина із численними пагорбами, розчленована балками та річками. Молдова займає південно-західну частину Східно-Європейської рівнини, західну околицю Причорноморської низовини, а на північному сході відроги Подільської височини. Середня висота 147 м, максимальна — до 430.
Рельєф
В межах Молдови виділяються Молдавське плато, Північно-Молдавська, Південно-Молдавська та Нижньодністровська рівнина, Придністровська і Тігецька височини. Плато і рівнини Молдови мають м'якохвилясту поверхню, густо розчленовану річковими долинами і балками. Височини видовжені в субмеридіональному напрямі, інтенсивно розчленовані.


Слайд #5
Презентація на тему «Молдова» (варіант 3) - Слайд #5

Головні річки — Дністер (з притоками Старий Реут, Бик, Ботна та інші) і Прут (з притоками Чугур, Ларга, Кам'янка та інші). Багато заплавних озер.Водосховища.
Гідрографія
Панорама Дністра
Річка Прут


Слайд #6
Презентація на тему «Молдова» (варіант 3) - Слайд #6

Молдова є унітарною парламентською республікою. Це записано в конституції країни, яку було прийнято 29 липня 1994 року з наступними змінами, внесеними 19 липня 1996 і 5 червня 2000. Також згідно з нею Молдова є нейтральною державою. На чолі держави є президент, якого обирає парламент.
Президента обирають в парламенті під час таємного голосування терміном на чотири роки.
Після парламентських виборів у квітні 2009 року депутати з двох спроб не змогли обрати президента — комуністичній коаліції забракло 1 голосу, а після дострокових виборів уже ліберально-демократичній коаліції не вистачило голосів. Таким чином восени 2010 року в країні відбулися ще одні дострокові парламентські вибори
Політичний устрій


Слайд #7
Презентація на тему «Молдова» (варіант 3) - Слайд #7

Молдова поділяється на 39 адміністративних одиниць першого рівня: 32 райони, 5 муніципіїв та 2 автономні утворення — Гагаузія та Придністров'я. Загалом у Молдові 60 міст та 917 сіл.
Адміністративний поділ
Частину території країни займає невизнана самопроголошена республіка Придністров'я. Території, що перебувають під її контролем, офіційно входять до Автономного територіального утворення з особливим правовим статусом Придністров'я, що є однією з автономій.


Слайд #8
Презентація на тему «Молдова» (варіант 3) - Слайд #8

У Молдові:
35 вишів.
1551 шкіл, гімназій, ліцеїв.
51 коледж.
1295 дитячих садків.
8 оздоровчих структур.
56 дитячих таборів.
116 лікарняних установ.
Освіта


Слайд #9
Презентація на тему «Молдова» (варіант 3) - Слайд #9

Молдова — аграрно-індустріальна країна. На частку пром-сті припадає бл. 60,0 %. У структурі споживання паливно-енергетичних ресурсів нафта, вугілля, природний газ і продукти їх переробки становлять бл. 80 %. Основні галузі промисловості: харчова, сільськогосподарське машинобудування, хімічна, текстильна, деревообробна, металургійна. Транспорт: автомобільний, залізничний, річковий. Міжнародне летовище в Кишиневі.
Виробляється: вино, тютюн, консервовані продукти.
Економіка


Слайд #10
Презентація на тему «Молдова» (варіант 3) - Слайд #10

Культура Молдови — культура Молдавського князівства,пізніше Бессарабії і Запрутської Молдови, Молдавської АРСР, Молдавської РСР, сучасної Республіки Молдова і невизнаної Придністровської Молдавської Республіки. Молдавська культура нерозривно пов'язана з народами що населяють Молдавію (в першу чергу — з молдавським народом), з молдавською мовою та іншими мовами Молдови, знаходиться у взаємодії з культурами Румунії, України і Росії, а також інших сусідніх з Молдовою країн.
Кульура


Слайд #11
Презентація на тему «Молдова» (варіант 3) - Слайд #11

Серед офіційних свят Молдови Новий рік, Різдво Христове, День незалежності Молдови, День національної мови. Відомим молдавським і румунським народним святом є Мерцишор — традиційне свято зустрічі весни, який наголошується 1 березня. Більшістю населення наголошується ряд православних свят, серед яких особливо широко Великдень, Батьківський день, Трійця. C радянського періоду збереглася традиція відзначати свята 23 лютого, 8 березня, 1 і 9 травня. З нових свят треба відзначити Національний день вина, що святкувався вперше в 2002 році.
Свята


Слайд #12
Презентація на тему «Молдова» (варіант 3) - Слайд #12

Презентацію підготував
учень 10-В класу
Крамар Андрій