Презентація на тему «Китай» (варіант 28)


Рейтинг презентації 4.5 на основі 4 голосів



Слайд #1
Презентація на тему «Китай» (варіант 28) - Слайд #1

Китайська Народна Республіка
Прапор
Герб


Слайд #2
Презентація на тему «Китай» (варіант 28) - Слайд #2

«Візитна картка Китаю»
Площа: 9,6 млн. км. кв.
Населення: 1,33 млн. осіб
(1 місце в світі)
Столиця: Пекін
Тип країни: країна з плановою економікою
Державний устрій: соціалістична республіка, унітарна держава
Склад території: 23 провінції, 5 автономних районів, 4 міста центрального підпорядкування: Пекін, Шанхай, Тяньцзінь, Чунцин.


Слайд #3
Презентація на тему «Китай» (варіант 28) - Слайд #3

«ЕГП Китаю»
1) Межує з 13 країнами;
2) Морська держава;
3) Росія – ядерна держава;
4) Аоминь (Макао) та Сянган (Гонконг) – особливі адміністративні одиниці Китаю;
5) Не урегульовані питання з Індією (у Гімалаях) та В'єтнамом (про нафтоносний шельф Південно-Китайського моря);
7) Тайванська проблема з 1949 року (провінція – фактично окрема країна);


Слайд #4
Презентація на тему «Китай» (варіант 28) - Слайд #4

Водні ресурси
Янцзи


Слайд #5
Презентація на тему «Китай» (варіант 28) - Слайд #5

Хуанхе


Слайд #6
Презентація на тему «Китай» (варіант 28) - Слайд #6

Амур


Слайд #7
Презентація на тему «Китай» (варіант 28) - Слайд #7

Грошова одиниця - юянь


Слайд #8
Презентація на тему «Китай» (варіант 28) - Слайд #8

ЦІКАВІ ФАКТИ ПРО ГРОШІ
Перші паперові гроші з'явилися в Китаї ще до нашої ери і використовувалися в похоронних церемоніях: їх спалювали на вогнищі, розведеному біля могили покійного, вважаючи, що таким чином вони потраплять до небіжчика, щоб полегшити його замогильне життя. В ужитку банкноти поширилися значно пізніше.
У древньому Китаї у кінці II століття до н.е. монети відливали з бронзи у формі предметів домашнього ужитку: ножів, дзвіночків, сап, музичних інструментів тощо.
Перша у світі колекція монет належала китайцеві, який жив в XIII ст. і зумів зібрати монети, загальною вагою трохи менше 500 кг. Найстаріша монета в колекції нумізмата датувалася 200 роком до н.е.!
В Китаї існує традиція, за якою юнаки та дівчата, які бажають знайти своє кохання, пишуть на грошових банкнотах короткі дані про себе та вимоги до партнера. Ці шлюбні оголошення вільно пересуваються по країні, у багатьох випадках досягають мети, і нерідко стають сімейною реліквією.


Слайд #9
Презентація на тему «Китай» (варіант 28) - Слайд #9

Населення
ІІ тип відтворення;
Природний приріст – 12;
Демографічна політика – «Нагорода за одну дитину, прогресуюче покарання за 3 й наступних дітей»;
Багатонаціональна країна 55 народів;
Міграції – ХІХ-ХХ ст. – до США, Канади; нині – внутрішні.
Релігія – буддизм (світова), конфуціанство, даосизм (національна);
Середня густота населення – 131,5 чол. на км. кв., сх. – 200-1000 чол. на км. кв., зх. – 1 чол. на км. кв.;
Рівень урбанізації – 47%;
Офіційні мови – китайська.


Слайд #10
Презентація на тему «Китай» (варіант 28) - Слайд #10

БУДДИЗМ
Буддизм - буддизм, що прийшов з Індії на території Китаю є першою релігійною системою, проповідував ідеї милосердя, смирення на землі і непротивлення злу, а також обіцяв порятунок в раю для всіх віруючих і допомогу милосердних богів - бодисатв. Будучи опорою феодальної держави, це вчення вже в V-VI століттях отримало надзвичайно широке поширення, посівши перше місце серед колишніх релігій Китаю, від яких буддизм запозичив багато місцевих особливостей і старих народних культів.


Слайд #11
Презентація на тему «Китай» (варіант 28) - Слайд #11

ДАОСИЗМ
Даосизм - Один з основних напрямків давньо - китайській філософії; виникло в 4-3 ст. до н. е., головні трактати "Лао - цзи" і "Чжуан - цзи". Основне поняття-дао. У центрі вчення Даосизму, конфронтуючому конфуціанству і моізму, - заклик до людини струснути з себе кайдани обов'язків і боргу і повернутися до життя, близької до природи.


Слайд #12
Презентація на тему «Китай» (варіант 28) - Слайд #12

КОНФУЦІАНСТВО
Конфуціанство - Етико-політичне вчення в Китаї. Основи конфуціанства були закладені в 6 столітті до н.е. Конфуцієм. Виражало інтереси спадкової аристократії. Конфуціанство оголошувало владу правителя священною, що була небом, а поділ людей на вищих і нижчих ("шляхетних чоловіків" і "дрібних людців") - загальним законом справедливості. З 2 століття до н. е. і до Синьхайской революції 1911 - 1913 року конфуціанство було офіційною державною ідеологією.


Слайд #13
Презентація на тему «Китай» (варіант 28) - Слайд #13

Китайські ієрогліфи


Слайд #14
Презентація на тему «Китай» (варіант 28) - Слайд #14

Культура
Китай знаменитий своєю довгою історією і минулим. Населення Китаю - це дуже мирні й працьовиті люди. Вони поважають старших , люблять дітей і терплячі до оточуючих. Китайці , за своєю природою , запасливі і скромні. Вони вірять в гармонію і ніколи не йдуть на конфлікт. Китайці привітно зустрічають іноземців і ставляться до них дуже терпимо. Протягом всієї історії китайська культура не втрачала своєї активності , зберігаючи монолітність . Кожна з культурних епох залишала для нащадків неповторні за красою , самобутності і різноманітності цінності. Скульптури , живопис та ремесл аявляють собою безцінні пам'ятки культурної спадщини Китаю.


Слайд #15
Презентація на тему «Китай» (варіант 28) - Слайд #15

СВЯТА
Офіційні свята:
1 січня - Новий Рік
8 березня - Міжнародний жіночий день
1 травня - День міжнародної солідарності трудящих
4 травня - День молоді Китаю
1 червня - Міжнародний день захисту дітей
1 липня - День утворення Комуністичної партії Китаю
1 серпня - День створення Народно-визвольної армії Китаю
1 жовтня - Національне свято утворення КНР
Крім офіційних, в Китаї широко відзначаються традиційні свята, що йдуть своїм корінням вглиб тисячоліть. Спочатку багато китайських свят мали значення обрядів жертвопринесення, пройнятих таємничої аурою, проте з часом вони стали набувати розважальний і ритуальний характер. При плануванні ділової поїздки треба уважно поставитися до періоду Нового року за китайським місячним календарем. Новий Рік - це найдовший і урочисте свято в Китаї.


Слайд #16
Презентація на тему «Китай» (варіант 28) - Слайд #16

Свято дракона в Китаї
Дракони займають центральне місце в китайській міфології.
На відміну від європейських драконів , які зображаються зазвичай злими й кровожерливими , китайський дракон був , як правило , істотою добрим , благодатним , милостивим до людей. За це китайці своїх драконів любили і віддавали їм високі почесті.
На честь цього головного міфологічної істоти щорічно в китайському місті Вейфань проходить Міжнародний фестиваль повітряних зміїв , в якому беруть участь понад 1000 осіб із понад 30 країн світу.
Зміями ці споруди називаються чисто умовно , насправді у них тисячі форм , розмірів і забарвлень , і змії - лише невелика їх частина .
Програма фестивалю передбачає міжнародний конкурс і чемпіонат Китаю з паперовим зміям , відвідування Музею паперових зміїв , демонстрацію виготовлення зміїв китайськими майстрами.


Слайд #17
Презентація на тему «Китай» (варіант 28) - Слайд #17

Бойове мистецтво Китаю
Традиційні школи ушу глибоко сягають корінням у китайську культуру. Майстри бойових мистецтв Китаю, крім навчання техніці бою, виховують у своїх учнів високі моральні якості. Термін у-де, що в перекладі означає «бойова відвага» або «військове благородство», є невід'ємною частиною бойових мистецтв. У-де включає в себе вірність, милосердя, правила пристойності, чесність і мудрість.


Слайд #18
Презентація на тему «Китай» (варіант 28) - Слайд #18

Монахи Китаю


Слайд #19
Презентація на тему «Китай» (варіант 28) - Слайд #19

Весільний обряд
У Китаї встановлено "Закон про шлюб", згідно з яким чоловіки, які досягли 22 років, і жінки не молодше 20 років мають право вступити в шлюб і отримати шлюбне свідоцтво у відповідному компетентному органі. Весільні обряди у нацменшин проходять по-різному: вони іноді пишні і урочисті, а іноді прості і скромні. У цей день у одних прийнято радіти і співати пісні, у інших нареченим покладено ридати перед відходом з рідного дому. У одних хлопці вибирають наречену, у інших, навпаки, - дівчата в чоловіки беруть хлопців.
Одягають наречених в червоний колір,
вважають, що він приносить удачу


Слайд #20
Презентація на тему «Китай» (варіант 28) - Слайд #20

Фарфор - найдавніший винахід китайців.
У бронзовому столітті китайці навчилися робити печі для високотемпературного випалу, що дозволили їм виготовляти більш міцний, іноді глазурований глиняний посуд. Справжній же фарфор з'явився тільки в епоху Сунь. Більш тонкий, ніж кераміка, справжній фарфор рівний і полірований. При ударі по фарфоровому виробу воно звучить. Тонкий фарфор здається прозорим.


Слайд #21
Презентація на тему «Китай» (варіант 28) - Слайд #21

Китайська кухня
Китайська кухня має найдавнішу історію та багаті традиції. Як і медицина, культура і всі сфери життя в Китаї, вона нерозривно пов'язана з давньою китайською філософією. Ще в другому тисячолітті до нашої ери мудрець Інь створив теорію «гармонізації харчування». А Конфуцій навчав прийомам кулінарного мистецтва в VI- V століттях до н.е. І сьогодні в провінції Шаньдун його рецепти складають основу конфуціанської кухні.
Збалансованість продуктів з овочами, приправами, спеціями створює неповторний смак, аромат і колір. Гармонійне єдність цих трьох елементів завжди було в основі китайського кулінарного мистецтва.


Слайд #22
Презентація на тему «Китай» (варіант 28) - Слайд #22

Китайські палочки
Сьогодні без китайських паличок, китайська кухня не була б китайськю, адже всі незвичайні страви Китаю потрібно їсти тільки за допомогою всім відомих китайських паличок. На китайському вони називаються «куайцзи».
Є версія, що спочатку палички були потрібні тільки під час приготування загорнутої в листя їжі. Саме з їх допомогою кухарі швидко і вправно переносили гарячі камінчики і перевертали шматочки м'яса, риби і овочів. Пізніше палички стали заміною черпака з довгою ручкою, який називався «бі». Якщо раніше готову їжу витягували з посуду цією ложкою, то з появою паличок необхідність в ній відпала.
Користуватися паличками для їжі і важко, і легко. Важко тим, хто вперше взяв їх в руки не уявляє собі, як їх правильно тримати. Вважається, що палички розвивають дрібну моторику, а вона безпосередньо впливає на розумові здібності дитини. Тому китайці з малих років виховують у дітей бажання опановувати палички для їжі: тримати китайські палички дитина починає з однорічного віку.


Слайд #23
Презентація на тему «Китай» (варіант 28) - Слайд #23

Чай
Культура чайної рослини налічує більш ніж 4000-річну історію. Спочатку чайний лист застосовувався як ліки, згодом став щоденним напоєм.
Чай - невід'ємна частина життя кожного китайця, і куди б не закинула його доля, усюди слідом за ним з'являється звичай чаювання. Китайці - це народ, якому потрібен лише чайничок з чаєм, щоб всюди радіти життю. Чай в Китаї всюди подають в невеликих чашечках, дуже гарячим. І п'ють його без цукру, не поспішаючи, з благоговінням, смакуючи.


Слайд #24
Презентація на тему «Китай» (варіант 28) - Слайд #24

ШЕДЕВРИ КИТАЙСЬКОЇ АРХІТЕКТУРИ
За п'яти тисячолітню історію китайської цивілізації збереглося чимало архітектурних споруд , багато з яких по праву вважаються шедеврами світового масштабу. Їх різноманітність і оригінальність втілюють у собі традиції старовини і кращі досягнення китайського зодчества. Переважна більшість будівель в стародавньому Китаї будувалися з дерева. Будь то житловий будинок або імператорський палац , в першу чергу в землю вбивали дерев'яні стовпи , які вгорі з'єднувалися балками. На цій підставі потім зводилася покрівля , що покривається згодом черепицею. Прорізи між стовпами заповнювалися цеглою, глиною, бамбуком або іншим матеріалом.


Слайд #25
Презентація на тему «Китай» (варіант 28) - Слайд #25

Палацова архітектура
Заборонене місто будувалося за вказівкою імператора Чжу Ді, який правив під девізом «Юнле», який готувався перенести столицю з Нанкіна до Пекіну. У той же самий час імператор розгорнув інший порівнянний за масштабами проект: будівництво комплексу даоських храмів та монастирів на горі Уданшань.
В Цинську епоху багато імператорів навідувалися в Заборонене місто лише для формальних прийомів, проводячи велику частину часу за містом, в Літньому палаці.


Слайд #26
Презентація на тему «Китай» (варіант 28) - Слайд #26

Літній палац
Іхеюань - це колишня літня резиденція імператорів, побудована за часів останньої Цінської династії в Пекіні.
Сьогодні Іхеюань є одним з найкрасивіших китайських парків. За часів правління імператора Цень Місяць на території літньої резиденції було викопано штучне озеро, насипана штучна гора, збудовано кілька палаців, павільйонів і храмів, а також триповерховий театр. На березі штучного озера розташовується 700-метрова дерев'яна «Довга галерея», прикрашена кількома сотнями картин: пейзажами і ілюстраціями до творів класичної китайської літератури.


Слайд #27
Презентація на тему «Китай» (варіант 28) - Слайд #27

Храми
Храм Неба
Храм Землі
Храм Сонця
Храм Місяця


Слайд #28
Презентація на тему «Китай» (варіант 28) - Слайд #28

Велика Китайська Стіна


Слайд #29
Презентація на тему «Китай» (варіант 28) - Слайд #29

Цікаві факти про Велику Китайську Стіну
Старовинна китайська легенда оповідає, що будівничі великого китайського муру замішували розчин для скріплення каменів на рисовому відварі. В наші дні, під час археологічних досліджень перед реставрацією міського муру періоду Мін (1368—1644) археологи дійсно знайшли в складі вапняного розчину сліди рисового клейстеру. Цілком можливо, що легенда передає реальні факти — стверджують дослідники.
Щорічно проводиться популярний легкоатлетичний марафон «Велика Стіна», в якому частина дистанції спортсмени біжать по гребеню Стіни.
Часто доводиться чути, що Велика Китайська стіна – єдина в світі архітектурна споруда, яку видно неозброєним оком з космосу, навіть із Місяця! На жаль, це не так. Вчені встановили, що стіна шириною 10 м може бути помітна неозброєним оком пересічної людини з відстані 36 км. Це набагато менше висоти навколоземних космічних орбіт. Що ж стосується Місяця, то звідти стіну побачити абсолютно неможливо.