Презентація на тему «Глобальні проблеми: перенаселення»


Рейтинг презентації 3.67 на основі 6 голосів



Слайд #1
Презентація на тему «Глобальні проблеми: перенаселення» - Слайд #1

Глобальні проблеми: перенаселення


Слайд #2
Презентація на тему «Глобальні проблеми: перенаселення» - Слайд #2

Перенаселення – не нове явище. З ним не можна пов'язувати всю історію людства, а лише історію, починаючи з зародження землеробства, міст, з появою держави і цивілізації.


Слайд #3
Презентація на тему «Глобальні проблеми: перенаселення» - Слайд #3

На жаль, не тільки перенаселення, але взагалі демографічний фактор істориками майже не береться до уваги. Воно й зрозуміло – про нього не говорять археологічні знахідки, не оповідають письмові джерела. Але, тим не менш, проникливий погляд не може не помічати ролі перенаселення в історичному розвитку, зокрема, в технологічному прогресі.


Слайд #4
Презентація на тему «Глобальні проблеми: перенаселення» - Слайд #4

Вже в кінці 19 століття деякі вчені (наприклад, М.М. Ковалевський) надавали демографічному чиннику велике значення. Однак ця тема не отримала розвиток в науці. Зв'язки між перенаселенням і виникненням цивілізації взагалі ніхто не простежував. Однак у нас достатньо матеріалу, який можна було б використовувати. Приміром, отримали визнання теорії загибелі великих стародавніх держав внаслідок екологічної кризи.


Слайд #5
Презентація на тему «Глобальні проблеми: перенаселення» - Слайд #5

Римська історія надає вже зовсім не міфологічні відомості про перенаселення (Рим був найбільшим містом давнину, його населення в пору розквіту досягало півтора мільйонів) і наступному виснаженні землі і поступовому зменшенні населення і падінням могутності імперії, закінчилися повним крахом.


Слайд #6
Презентація на тему «Глобальні проблеми: перенаселення» - Слайд #6

Перенаселення змушує змінюватися соціальні структури і примушує людей до інтенсивного пошуку нововведень по частині життєзабезпечення (житло, їжа і т.д.). Найважливішим зрушенням є поява міст, людських мурашників. Міста самі по собі є пам'ятники перенаселення. Урбанізація - прояв і одночасно стимул подальшого перенаселення.


Слайд #7
Презентація на тему «Глобальні проблеми: перенаселення» - Слайд #7

Місце природного середовища поступово займає штучна. Як би ми не оцінювали ці зміни, вони були неминучі як наслідок стрімко зростаючого перенаселення. Якщо перенаселення посилюється, то цивілізоване суспільство вкрай нестабільно і вимагає постійного зміцнення і підживлення ресурсами.


Слайд #8
Презентація на тему «Глобальні проблеми: перенаселення» - Слайд #8

Те, що вважається сучасним перенаселенням, доречніше називати демографічним вибухом. Перенаселення завжди, з самої появи є потужним визначальним фактором людської історії, але не завжди його дію однаково сильно. Наука і медицина дозволили знизити смертність, і почався бурхливий ріст населення, швидка урбанізація.


Слайд #9
Презентація на тему «Глобальні проблеми: перенаселення» - Слайд #9

Мегаполіс як норма – типовий прояв демографічного вибуху. Величезні міста з населенням більше 10 мільйонів були немислимі в минулому, коли ця цифра деколи перевищувала все населення якої-небудь немаленькою країни. Але при всій наочності сучасного перенаселення, в ньому немає нічого нового і принципово іншого в порівнянні з перенаселенням минулих століть. Нашу увагу приковує тільки масштаб цього перенаселення і його загальнопланетарний характер.


Слайд #10
Презентація на тему «Глобальні проблеми: перенаселення» - Слайд #10

Перенаселення досягло свого максимуму. Про це свідчать спроби виходу в космос як цивілізації, звичайно. Оскільки стратегія експансії і грабежу більше не працює – нічого захоплювати, то людство неминуче прийде до кризи, яка покладе кінець цивілізації.
За прогнозами вчених, до 2050 року населення планети досягне 9 мільйонів та розпочнеться глобальна криза, пов'язана з нестачею природних ресурсів.


Слайд #11
Презентація на тему «Глобальні проблеми: перенаселення» - Слайд #11

Презентацію підготувалаучениця 11-А класуФурман Ольга