Презентація на тему «Естонська Республіка»


Рейтинг презентації 5 на основі 1 голосів




Слайд #1
Презентація на тему «Естонська Республіка» - Слайд #1

 Естонська Республіка
Підготувалиучениці 7(11) – А класу
Мальцева Наталія і Покачайло Анастасія


Слайд #2
Презентація на тему «Естонська Республіка» - Слайд #2

В Естонської РСР в квітні 1988 утворено Народний Фронт Естонії на підтримку перебудови, який формально не ставив собі за мету вихід Естонії з СРСР, але став базою для її досягнення.У червні-вересні 1988 року в Талліні пройшли наступні масові заходи, що увійшли в історію як " Співочі революції", на яких виконувалися пісні протесту, а також поширювалися агітаційні матеріали та значки Народного фронту.12 січня 1991 в ході візиту в Таллінн Голови Верховної Ради РРФСР Бориса Єльцина між ним та Головою Верховної Ради Естонської Республіки Арнольдом Рюйтелем був підписаний "Договір про основи міждержавних відносин РРФСР з Естонською Республікою", в якому обидві сторони визнавали один одного суверенними державами і суб'єктами міжнародного права .
20 серпня 1991 Верховна Рада Естонії прийняла резолюцію "Про державну незалежність Естонії", а 6 вересня того ж року СРСР офіційно визнав незалежність Естонії.


Слайд #3
Презентація на тему «Естонська Республіка» - Слайд #3

Естонія - найзаможніша з усіх 15 колишніх республік СРСР. Країна має динамічний сектор електроніки і телекомунікацій і розвиває міцні торговельні відносини з Фінляндією, Швецією і Німеччиною. Як і її балтійські сусіди, Естонія в перше пострадянське десятиліття зідйснила швидкий перехід до ринкової економіки.
У травні 2004 року країна увійшла до Європейського Союзу, що супроводжувалося інвестиційним бумом, але 2008 року її економіка постраждала внаслідок глобальної фінансової кризи.
Уряд запровадив жорсткі заходи економії, внаслідок чого країна не лише економічно одужала, а й виконала передумови для вступу до зони євро у січні 2011 року. Прем'єр-міністр планував приєднатися до єврозони в січні 2007 року, але через високий рівень інфляції дату вступу довелося відкласти.


Слайд #4
Презентація на тему «Естонська Республіка» - Слайд #4

Особливих успіхів на шляху впровадження ринкових реформ досягла Естонія. У 1990-х роках замість машинобудування, металообробки та електроніки провідну роль в естонській промисловості почали відігравати переробка сільськогосподарської продукції, лісова та деревообробна галузі. Значна увага приділялася розвитку сфери послуг і туризму. З 1 січня 2011р. національною валютою в Естонії запроваджене євро.


Слайд #5
Презентація на тему «Естонська Республіка» - Слайд #5

Демократія
Естонія - демократія західного взірця, у якій регулярно відбуваються вільні і чесні вибори. Тоомас Гендрік Ільвес є президентом, але його роль здебільшого церемонійна.
Правоцентристська коаліція на чолі з Андрусом Ансіпом на виборах у березні 2011 року зміцнила більшість у парламенті. Пан Ансіп став першим від 1991 року прем'єр-міністром Естонії, переобраним на цю посаду. 2007 року країна провела перше в світі "електронне голосування" на парламентських виборах.
В Індексі свободи преси за 2010 рік, який укладають"Репортери без кордонів", Естонія посіла дев'яте місце зі 178 країн.


Слайд #6
Презентація на тему «Естонська Республіка» - Слайд #6

Здоров'я, освіта та екологія
Як і в усіх інших пострадянських країнах, радикальна реформа системи охорони здоров'я почалася на початку 1990-х, що позначилося на здоров'ї народу.
Центральною складовою цієї реформи була освіта і підгототвка сімейних лікарів, що запобігло еміграції медичного персоналу. Медицина в Естонії фінансується переважно державою - за допогою внесків із фонду медичного страхування. Витрати на охорону здоров'я становлять 7% ВВП (Дані Світового банку за 2009 рік).
Важлива увага приділена екології. Для збереження генофонду й охорони ландшафту створено національні парки, державні заповідники. Всього під охороною держави перебуває близько 10 % естонської території. У 1995 р. парламент ухвалив закон про стійкий розвиток країни, а у 1996 р. уряд затвердив стратегію з охорони навколишнього середовища.


Слайд #7
Презентація на тему «Естонська Республіка» - Слайд #7

Економіка
На початку 90-х років XX ст. основну увагу приділяли
формуванню ринкових засад, перегляду пріоритетів
зовнішньої торгівлі. Одним з факторів, що сприяв
успішному старту економіки, стала відмова країни визнати
державний борг СРСР.
Завдяки цьому Естонії надали кредити з низькими
відсотками й економічну допомогу на суму 285 млн. дол.
Одна з головних характеристик естонської економіки - високий ступінь її відвертості. Вже в 1996 році експорт склав 73 % ВВП, імпорт - 86,5 %, що перевищує відповідні показники решти країн Балтії, а також країн Центральної і Східної Європи і Скандинавії.