Презентація на тему «Державний дендрологічний парк «Тростянець»»


Рейтинг презентації 5 на основі 1 голосів



Слайд #1
Презентація на тему «Державний дендрологічний парк «Тростянець»» - Слайд #1

Державний дендрологічний парк «Тростянець»


Слайд #2
Презентація на тему «Державний дендрологічний парк «Тростянець»» - Слайд #2

Державний дендрологічний парк "Тростянець" - видатна пам'ятка садово-паркової архітектури середини XIX  століття, яка створена завдяки зусиллям і коштам Івана Михайловича Скоропадського.


Слайд #3
Презентація на тему «Державний дендрологічний парк «Тростянець»» - Слайд #3

Розташований дендропарк у південно-східній частині Чернігівської області на території Ічнянського району на площі 204,7 га у сприятливих  для розвитку деревної рослинності кліматичних умовах. 


Слайд #4
Презентація на тему «Державний дендрологічний парк «Тростянець»» - Слайд #4

Привертає увагу оригінальна особливість композиційної побудови Тростянецького парку: зовні це просто лісовий масив на тлі монотонної долини, а в центрі - це "гірська" країна з крупними горбами і озерами.


Слайд #5
Презентація на тему «Державний дендрологічний парк «Тростянець»» - Слайд #5

Іншою характерною особливістю Тростянця є його багата флора, яка представлена ​​великою кількістю хвойних і листяних рослин.


Слайд #6
Презентація на тему «Державний дендрологічний парк «Тростянець»» - Слайд #6

У 1858 р. будівництво парку вступило в нову стадію, коли парк розширювався не тільки за площею, а й зростав вгору. Насипалися високі кургани, був створений гірський рельєф із загостреними вершинами. Між горами, звиваючись пролягали ущелини, над якими перекинуті містки.


Слайд #7
Презентація на тему «Державний дендрологічний парк «Тростянець»» - Слайд #7

На пагорбі, насипаного Скоропадським поблизу галявини з листяних і хвойних дерев, поставили мармуровий пам'ятник. Пам'ятник зображує ангела, який правою рукою вказує на небо.
На постаменті висічені слова: “Любезный прохожий! Садъ, въ котором ты гуляешь, посажденъ мной; он служилъ мнъ утъшеніемъ въ моей жизни. Если ты заметишь безпорядокъ, ведущй къ уничтоженію его, то скажи объ этомъ хозяину сада: ты сдълашь доброе дъло”.


Слайд #8
Презентація на тему «Державний дендрологічний парк «Тростянець»» - Слайд #8

Наприкінці першої половини XIX століття в насадження почали вводити екзотичні види, саджанці яких доставляли із Риги, Петербурга, Парижа, Києва і т.д. Це дало позитивні наслідки: паркові насадження почали швидко збагачуватись новими оригінальними формами з незвичайними декоративними властивостями. 


Слайд #9
Презентація на тему «Державний дендрологічний парк «Тростянець»» - Слайд #9

Занепад
З кінця XIX століття в історії дендропарку починається період повного занепаду, спричиненого смертю Івана Скоропадського. У 1918 р. було зруйновано садибу і упродовж майже двох десятиліть парк був у віданні створеного у Тростянці тваринницького радгоспу.


Слайд #10
Презентація на тему «Державний дендрологічний парк «Тростянець»» - Слайд #10

Відродження
В 1951 дендропарк передали до Академії наук УРСР, і в його історії почався якісно новий період розвитку. Він стає науково-даслідницькою установою, де вивчаються питання інтродукції та акліматизації рослин, де зібрано майже тисячну колекцію деревних видів і різновидів.


Слайд #11
Презентація на тему «Державний дендрологічний парк «Тростянець»» - Слайд #11

На жаль, архітектурні споруди в парку майже не збереглися, але зате сам парк - справжній музей природи, високохудожній зразок паркового будівництва.


Слайд #12
Презентація на тему «Державний дендрологічний парк «Тростянець»» - Слайд #12

Ювілейна монета
15 вересня 2008 року Національний банк України, продовжуючи серію «Флора і фауна України», ввів в обіг ювілейну монету "175 років державному дендрологічному парку «Тростянець» номіналом 5 гривень, присвячену Тростянецькому парку.


Слайд #13
Презентація на тему «Державний дендрологічний парк «Тростянець»» - Слайд #13

Дякую за увагу!!!