Презентація на тему «Акрополь»


Рейтинг презентації 4.2 на основі 5 голосів




Слайд #1
Презентація на тему «Акрополь» - Слайд #1

АКРОПОЛЬ


Слайд #2
Презентація на тему «Акрополь» - Слайд #2

Афінський акрополь — найвідоміший акрополь у світі, розташований у столиці Греції місті Афіни на пагорбі Акрополіс висотою 156 м над рівнем моря. Афінський акрополь був офіційно проголошений провідною пам'яткою загальноєвропейської культурної спадщини.


Слайд #3
Презентація на тему «Акрополь» - Слайд #3

Перше поселення тут виникло ще в епоху неоліту, вік його встановлено за знайденими керамічними уламками — приблизно 6 тисячоліття до н. е. У 13 столітті до н. е. на цьому ж місці також був зведений палац, а сам пагорб був укріплений стіною циклопічної кладки завширшки до 5 м, висотою до 10 та загальною протяжністю 760 м. Грандіозність та надзвичайна надійність стіни, побудованої без використання будь-якого будівельного зв'язуючого розчину, пізніше приписуватиметься міфічним циклопам. В «Одіссеї» Гомер згадує Афінський акрополь як «чудово укріплений будинок Ерехтея» 


Слайд #4
Презентація на тему «Акрополь» - Слайд #4

Навіть у і прадавні часи Акрополь вже був осередком політичного та військового життя, а також місцем постійного перебування правителя. Наприкінці 2 тисячоліття до н. е. Акрополь набуває виключно культового значення. Богиня Афіна, з одного боку, була покровителькою сил землі, родючості, народжуваності (Поліада]), з іншого — вона войовнича захисниця міста і Діва (Паллада). Приблизно у 10-8 ст. до н. е. її культ відправлявся у невеликому храмі на тій ділянці, де пізніше був побудований храм Ерехтейон. Згідно з давньогрецькими міфами, її дерев'яна статуя було скинута Зевсом на землю і впала на Акрополь. Мало що відомо про архітектурний ансамбль Афінського акрополя до початку періоду архаїки.


Слайд #5
Презентація на тему «Акрополь» - Слайд #5

Поділяють на такі періоди:
Доба архаїки
Добра Перикла
Римська доба
Візантійська та Османська доба


Слайд #6
Презентація на тему «Акрополь» - Слайд #6

План місцевості:


Слайд #7
Презентація на тему «Акрополь» - Слайд #7

План місцевості:


Слайд #8
Презентація на тему «Акрополь» - Слайд #8

Храм Парфенон


Слайд #9
Презентація на тему «Акрополь» - Слайд #9

Гекатомпедон


Слайд #10
Презентація на тему «Акрополь» - Слайд #10

Ерехтейон
Ерехтейон   — пам'ятка давньогрецької архітектури (421—406 до н. е.), храм на місці суперечкиАфіни та Посейдона-Ерехтея на Акрополі в Афінах за право володіння Аттикою. Він має унікальний для грецької архітектури асиметричний план.


Слайд #11
Презентація на тему «Акрополь» - Слайд #11

Ерехтейон замінив давніший храм, що знаходився на цьому ж місці, зруйнований персами. Будівництво нового храму була розпочато за Перикла і продовжувалося з перервами до 406 до н. е. Оскільки він стояв на нерівній ділянці та, власне, не був єдиним храмом, а сукупністю декількох святилищ, то його план значно відступав від традиційних грецьких храмів. Ерехтейон не мав зовні окружної колонади, а був прикрашений з трьох сторін окремими портиками.
Три його портики розташовані на різних рівнях. із заходу — портик, що веде до храму Афіни Паллади, з північної — вхід до святилища Посейдона-Ерехтея, біля південної стіни храму — всесвітньо відомий портик Каріатид.


Слайд #12
Презентація на тему «Акрополь» - Слайд #12

Афіна Промахос


Слайд #13
Презентація на тему «Акрополь» - Слайд #13

Пропілеї


Слайд #14
Презентація на тему «Акрополь» - Слайд #14

Храм Ніки Аптерос


Слайд #15
Презентація на тему «Акрополь» - Слайд #15

Одеон Ірода Аттичного


Слайд #16
Презентація на тему «Акрополь» - Слайд #16

Асклепион


Слайд #17
Презентація на тему «Акрополь» - Слайд #17

Театр Діоніса


Слайд #18
Презентація на тему «Акрополь» - Слайд #18

Дякую за увагу!