Презентація на тему «Явище змочування та капілярності в побуті»


Рейтинг презентації 4 на основі 11 голосів



Слайд #1
Презентація на тему «Явище змочування та капілярності в побуті» - Слайд #1

Явище змочування та капілярності в побуті,природі та техніці..
Войтенко Ольга 10-Б


Слайд #2
Презентація на тему «Явище змочування та капілярності в побуті» - Слайд #2

Капілярними явищами називають підйом або опускання рідини в трубках малого діаметра - капілярах. Змочувані рідини піднімаються по капілярах, не змочувані - опускаються.


Слайд #3
Презентація на тему «Явище змочування та капілярності в побуті» - Слайд #3

Вузькі циліндричні трубки с діаметром близько міліметра і менше називаються капілярами. Капіляри,трубки з дуже вузьким каналом; система сполучених пор (наприклад, в гірських породах, і пінопластах. Явище підняття (чи опускання) рідини в капілярах називається капілярністю.


Слайд #4
Презентація на тему «Явище змочування та капілярності в побуті» - Слайд #4

Змочування-явище виникає при зіткненні рідини з поверхнею твердого тіла або іншої рідини.Вона виражається, в часності, в ростіканні рідини по твердій поверхні,що знаходиться у контакті з газом (паром) або іншою рідиною, просяканні пористих тіл і порошків, викривленні поверхні рідини біля поверхні твердого тіла.


Слайд #5
Презентація на тему «Явище змочування та капілярності в побуті» - Слайд #5

Капілярні явища мають велике значення в природі і техніці. Завдяки цим явищам відбувається проникнення вологи з ґрунту в стебла і листя рослин. Саме в капілярах відбуваються основні процеси, пов'язані з диханням і живленням організмів. У тілі дорослої людини приблизно 160·109 капілярів, загальна довжина яких сягає 60 - 80 тис. км.


Слайд #6
Презентація на тему «Явище змочування та капілярності в побуті» - Слайд #6

У будівництві враховують можливість підняття вологи по капілярних порах будівельних матеріалів. Для захисту фундаменту і стін від дії ґрунтових вод та вологи застосовують гідроізоляційні матеріали: толь, смоли тощо.


Слайд #7
Презентація на тему «Явище змочування та капілярності в побуті» - Слайд #7

Часто капілярні явища використовують і в побуті. Застосування рушників, серветок, гігроскопічної вати, марлі, промокального паперу можливе завдяки наявності в них капілярів.


Слайд #8
Презентація на тему «Явище змочування та капілярності в побуті» - Слайд #8

Висновок
Явище капілярності і змочування мають важливе значення в побуті,природі і техніці.Знання фізічних процессів, що лежать в їх основі, допоможе уникнути небажанної витрати часу або навіть зберегти життя.