Презентація на тему «Розвиток космонавтики» (варіант 6)


Рейтинг презентації 4.18 на основі 74 голосів




Слайд #1
Презентація на тему «Розвиток космонавтики» (варіант 6) - Слайд #1

Презентацію підготувала
учениця 10 класу
Диканської гімназії№2Неділько АнжелікаВчитель: Дзюба Л.С.
Розвиток космонавтики


Слайд #2
Презентація на тему «Розвиток космонавтики» (варіант 6) - Слайд #2

Космонавтика — величезний каталізатор науки і техніки, що став за короткий строк одним із головних рушіїв світового науково-технічного прогресу. Вона стимулює розвиток електроніки, матеріалознавства, машинобудування, обчислювальної техніки, енергетики і багатьох інших галузей. 


Слайд #3
Презентація на тему «Розвиток космонавтики» (варіант 6) - Слайд #3

Початки. Ідеї та концептуальні проекти.
1881 року Микола Іванович Кибальчич— винахідник і революціонер-народник українського походження запропонував схему першого у світі реактивного літального апарату. В проекті Кибальчич обґрунтував вибір робочого тіла і джерела енергії апарата, висунув ідею про можливість застосування броньованого пороху для реактивного двигуна і про необхідність забезпечення програмованого режиму горіння пороху, розробив пристрої для подачі палива і регулювання, способи запалювання. Подачу порохових шашок в камеру згорання Кибальчич планував забезпечувати за допомогою автоматичних годинникових механізмів.


Слайд #4
Презентація на тему «Розвиток космонавтики» (варіант 6) - Слайд #4

Досліджуючи питання щодо стійкості польоту, Кибальчич відмітив, що стабілізувати апарат можна відповідним розподілом мас і за допомогою крил-стабілізаторів. В проекті досліджене питання про гальмування апарата при спуску. В кінці пояснювальної записки Кибальчич виказав думку про те, що успіх у вирішенні проблеми залежить від вибору співвідношення між масою корисного вантажу, габаритами порохових шашок і геометричними розмірами камери згорання двигунів. Страчений за замах на імператора Олександра II.


Слайд #5
Презентація на тему «Розвиток космонавтики» (варіант 6) - Слайд #5

1903 року російський учений Ціолковський Костянтин Едуардович висунув ідею про використання ракет для космічних польотів. Він у загальних рисах (на рівні концептуальних рішень) спроектував ракету для міжпланетних сполучень.


Слайд #6
Презентація на тему «Розвиток космонавтики» (варіант 6) - Слайд #6

Німецький учений Герман Оберт у 1920-ті роки також виклав принципи міжпланетного польоту.
Український вчений-винахідник Кондратюк Юрій Васильович у січні 1929 року в Новосибірську за власний кошт випустив книгу «Завоювання міжпланетних просторів».


Слайд #7
Презентація на тему «Розвиток космонавтики» (варіант 6) - Слайд #7

Практична космонавтика
Американський учений Роберт Годдард 1923 року почав розробку рідинного ракетного двигуна і до кінця 1925 року створив працюючий прототип. 16 березня 1926 року він запустив першу рідинну ракету, паливом для якої були бензин та рідкий кисень.


Слайд #8
Презентація на тему «Розвиток космонавтики» (варіант 6) - Слайд #8

Перші експериментальні суборбітальні космічні польоти відбувались при запусках німецької ракети Фау-2 1944 року. Практичне освоєнню космічного простору почалось 4жовтня1957 року запуском першого штучного супутника Землі в Радянському Союзі.


Слайд #9
Презентація на тему «Розвиток космонавтики» (варіант 6) - Слайд #9

Перші роки розвитку космонавтики характеризувалися не співпрацею, а гострою конкуренцією між державами (так звані Космічні перегони). Міжнародна співпраця почала інтенсивно розвиватися тільки на початку двотисячних років, найперше, завдяки спільній побудові Міжнародної космічної станції і дослідженням на її борту.


Слайд #10
Презентація на тему «Розвиток космонавтики» (варіант 6) - Слайд #10

У Німеччині подібні роботи здійснювало Німецьке товариство міжпланетних повідомлень (VfR). 14 березня 1931 року член VfR Йоханнес Вінклер здійснив перший у Європі вдалий запуск рідинної ракети. У VfR працював і Вернер фон Браун, який з грудня 1932 року почав розробку ракетних двигунів на артилерійському полігоні німецької армії в Куммерсдорфі. Після приходу нацистів до влади в Німеччині були виділені кошти на розробку ракетної зброї, і навесні 1936 року була схвалена програма будівництва ракетного центру в Пенемюнде, технічним директором якого призначили фон Брауна. У центрі розробили балістичну ракету А-4 з дальністю польоту 320 км. Під час Другої світової війни 3 жовтня 1942 року відбувся перший успішний запуск цієї ракети, а 1944 року почалося її бойове застосування під назвою V-2.


Слайд #11
Презентація на тему «Розвиток космонавтики» (варіант 6) - Слайд #11

Військове застосування V-2 продемонструвало величезні можливості ракетної техніки, і найпотужніші повоєнні держави — США і СРСР — також почали розробку балістичних ракет.
Для створення ядерної зброї і засобів її доставки 13 травня 1946 року Рада Міністрів СРСР прийняла постанову про розгортання масштабної роботи з розвитку вітчизняного ракетобудування. Відповідно до цієї постанови був створений Науково-дослідний інститут артилерійського і реактивного озброєння№ 4.


Слайд #12
Презентація на тему «Розвиток космонавтики» (варіант 6) - Слайд #12

Начальником інституту призначили генерала О. І. Нестеренко, його заступником за спеціальністю «Рідинні балістичні ракети» — полковник М. К. Тихонравов, соратник С. П. Корольова у ГВРР і РНДІ. Михайло Клавдійович Тихонравов був відомий як творець першої рідинної ракети, що стартувала в Нахабіно 17 серпня 1933 року. Він же 1945 року очолив проект підйому двох космонавтів на висоту 200 кілометрів за допомогою ракети типу «Фау-2» і керованої ракетної кабіни. Проект підтримала Академія наук і схвалив Сталін. Проте у важкі повоєнні роки керівництву військової галузі було не до космічних проектів, які сприймалися як фантастика, що заважає виконанню головного завдання зі створення «далекобійних ракет».


Слайд #13
Презентація на тему «Розвиток космонавтики» (варіант 6) - Слайд #13

Досліджуючи перспективи розвитку ракет, створюваних за класичною послідовною схемою, М. К. Тихонравов дійшов висновку непридатності їх для міжконтинентальних відстаней. Дослідження, виконані під керівництвом Тихонравова, показали, що пакетна схема з ракет, створених в КБ Корольова, забезпечить швидкість вчетверо більшу, ніж можлива при звичайному компонуванні. Впровадженням «пакетної схеми» група Тихонравова наблизила здійснення своєї заповітної мрії про вихід людини у космічний простір. В ініціативному порядку тривали дослідження проблем, пов'язаних із запуском і поверненням на Землю ШСЗ.


Слайд #14
Презентація на тему «Розвиток космонавтики» (варіант 6) - Слайд #14

16 вересня 1953 року на замовлення ОКБ Корольова в НДІ-4 почали першу науково-дослідну роботу з космічної тематики «Дослідження з питання створення першого штучного супутника Землі». Група Тихонравова, що мала солідний доробок з цієї теми, виконала її оперативно.
1956 року М. К. Тихонравова з частиною своїх співробітників переводиться з НДІ-4 в ОКБ Корольова начальником відділу з проектування супутників. За його безпосередньої участі створюються перші ШСЗ, пілотовані кораблі, проекти перших автоматичних міжпланетних і місячних апаратів.


Слайд #15
Презентація на тему «Розвиток космонавтики» (варіант 6) - Слайд #15

Найважливіші етапи освоєння космосу
1957 року під керівництвом Корольова створено першу у світі міжконтинентальну балістичну ракету Р-7, яка того ж року була використана для запуску першого у світі штучного супутника Землі.


Слайд #16
Презентація на тему «Розвиток космонавтики» (варіант 6) - Слайд #16

4 жовтня 1957 — запущено перший штучний супутник Землі «Супутник-1». (СРСР).


Слайд #17
Презентація на тему «Розвиток космонавтики» (варіант 6) - Слайд #17

12 квітня 1961 — здійснено перший політ людини у космос (Ю. Гагарін) на кораблі «Восток-1». (СРСР).


Слайд #18
Презентація на тему «Розвиток космонавтики» (варіант 6) - Слайд #18

1 березня 1966 — станція «Венера-3» вперше досягла поверхні Венери, куди доставила вимпел СРСР. Це був перший у світі переліт космічного апарата з Землі на іншу планету. (СРСР).


Слайд #19
Презентація на тему «Розвиток космонавтики» (варіант 6) - Слайд #19

21 липня 1969 — перша висадка людини на Місяць (Н. Армстронг) в рамках місячної експедиції корабля «Аполлон-11», що доставив на Землю, серед іншого і перші проби місячного ґрунту. (США).


Слайд #20
Презентація на тему «Розвиток космонавтики» (варіант 6) - Слайд #20

19 квітня 1971 — запущено першу орбітальну станцію «Салют-1». (СРСР).


Слайд #21
Презентація на тему «Розвиток космонавтики» (варіант 6) - Слайд #21

12 квітня 1981 — перший політ першого багаторазового транспортного космічного корабля «Колумбія». (США).


Слайд #22
Презентація на тему «Розвиток космонавтики» (варіант 6) - Слайд #22

15 січня 2006 — станція «Стардаст» доставила на Землю зразки комети Вільда 2. (США).


Слайд #23
Презентація на тему «Розвиток космонавтики» (варіант 6) - Слайд #23

Дякую за увага!