Презентація на тему «Реактивний рух у природі»


Рейтинг презентації 4.67 на основі 3 голосів



Слайд #1
Презентація на тему «Реактивний рух у природі» - Слайд #1

Реактивний рух у природі


Слайд #2
Презентація на тему «Реактивний рух у природі» - Слайд #2

Реактивний рух – це рух, що виникає при відокремленні від тіла із певною швидкістю будь-якої його частини.
Реактивна сила виникає без будь-якої взаємодії з зовнішніми тілами.


Слайд #3
Презентація на тему «Реактивний рух у природі» - Слайд #3

Застосування реактивного руху у природі
Багато хто з нас у своєму житті зустрічався під час купання в морі з медузами. У всякому разі,в Чорному морі їх цілком вистачає. Але мало хто замислювався, що і медузи для пересування користуються реактивним рухом. Крім того, саме так пересуваються і личинки метеликів, і деякі види морського планктону. І найчастіше ККД морських безхребетних тварин при використанні реактивного руху набагато вище, ніж у техновиробів.


Слайд #4
Презентація на тему «Реактивний рух у природі» - Слайд #4

Кальмари
Кальмар є найкрупнішим безхребетним мешканцем океанських глибин. Він пересувається за принципом реактивного руху, вбираючи в себе воду, а потім з величезною силою проштовхуючи її через особливий отвір - "воронку", і з великою швидкістю рухається поштовхами назад. При цьому всі десять щупалець кальмара збираються у вузол над головою і він набуває обтічної форми.


Слайд #5
Презентація на тему «Реактивний рух у природі» - Слайд #5

Переміщуючись реактивним способом кальмари можуть розвивати швидкість до 70 км/год і вискакувати з води на висоту 5-8 метрів.


Слайд #6
Презентація на тему «Реактивний рух у природі» - Слайд #6

Восьминоги
Пульсуючи своїми перетинчатими лапами, штовхаючи воду через воронку для реактивного руху, восьминіг переміщується у воді, допомагаючи собі великими плавниками.


Слайд #7
Презентація на тему «Реактивний рух у природі» - Слайд #7

Коли необхідно швидко настигнути жертву, швидкість восьминога стає дуже швидкою, і дивовижною швидкістю восьминіг може зникати від переслідуючого хижака.


Слайд #8
Презентація на тему «Реактивний рух у природі» - Слайд #8

Медузи
Медузи, здвигаючи краї свого прозорого дзвіночка, викидують з-під нього воду вниз і дещо вбік, а самі відштовхуються в протилежну сторону. Вимірюючи діаметр відштовхуючої струї, вони можуть вимірювати свою швидкість.


Слайд #9
Презентація на тему «Реактивний рух у природі» - Слайд #9

Гребішок
Мантія морського гребішка має особливу оторочку, яка направляє струю води до спини, де по обидві сторони від хрящової звязки вода викидається.


Слайд #10
Презентація на тему «Реактивний рух у природі» - Слайд #10

Сальпа
Сальпа – морська тварина з прозорим тілом, при русі приймає воду через передній отвір, причому вода попадає в широку порожнину, всередині якої по діагоналі натягнуті зябра.


Слайд #11
Презентація на тему «Реактивний рух у природі» - Слайд #11

Як тільки тварина зробить великий ковток води, отвір зачиняється. Тоді подовжні і поперечні м'язи сальпи скорочуються, все тіло стискається і вода через задній отвір відштовхується наззовні. Реакція виштовхуючої струї штовхає сальпу вперед.


Слайд #12
Презентація на тему «Реактивний рух у природі» - Слайд #12

Личинки стрекоз
В прісних водоймах, рятуючись від небезпеки, рухаються, використовуючи принцип реактивного руху, личинки багатьох бабок. Вода виштовхується із заднього кишечника під час стискання, проштовхуючи комаху на 5-10 см вперед.


Слайд #13
Презентація на тему «Реактивний рух у природі» - Слайд #13

Дякую за увагу!