Презентація на тему «Магнітні властивості речовини» (варіант 3)


Рейтинг презентації 3.25 на основі 4 голосів



Слайд #1
Презентація на тему «Магнітні властивості речовини» (варіант 3) - Слайд #1

Магнітні властивості речовини.


Слайд #2
Презентація на тему «Магнітні властивості речовини» (варіант 3) - Слайд #2

Речовини у магнітному полі
Усі речовини під дією зовнішнього магнітного поля Bo створюють свої магнітні поля B1 (вони можуть бути як співнапрямлені, так і протилежно напрямлені)


Слайд #3
Презентація на тему «Магнітні властивості речовини» (варіант 3) - Слайд #3

Речовини у магнітному полі
Будь-яка речовина в світі має певні магнітні властивості. Вимірюються вони магнітною проникністю. Магнітна проникність речовини-фізична величина, яка показує, в скільки разів результуюча індукція магнітного поля в речовині відрізняється від магнітного поля в вакуумі


Слайд #4
Презентація на тему «Магнітні властивості речовини» (варіант 3) - Слайд #4

Гіпотеза Ампера
Магнітна проникність показує в скільки разів менше або більше індукція магнітного поля в даному середовищі індукції магнітного поля у вакуумі.
Намагніченою речовиною називається та речовина, яка створює власне магнітне поле. Намагніченість виникає, якщо речовину помістити в зовнішнє магнітне поле.


Слайд #5
Презентація на тему «Магнітні властивості речовини» (варіант 3) - Слайд #5

Гіпотеза Ампера
Французький учений Ампер встановив причину, наслідком якої є володіння тілами магнітних властивостей.
У гіпотезі Ампера йдеться про те, що всередині речовини є мікроскопічні електричні струми (електрон має власний магнітний момент, має квантову природу, орбітальний рух в атомах електронів). Саме ними і визначаються магнітні властивості речовини. Якщо струми мають неврегульовані напрямки, то магнітні поля, які вони породжують, компенсують один одного. Тіло виявляється не намагнічена. Зовнішнє магнітне поле упорядковує ці струми. Внаслідок цього в речовині виникає власне магнітне поле. Це і є намагніченість речовини.


Слайд #6
Презентація на тему «Магнітні властивості речовини» (варіант 3) - Слайд #6

Саме по реакції речовин на зовнішнє магнітне поле і по упорядкованості їх внутрішньої структури, визначають магнітні властивості речовини. У відповідності з цими параметрами їх ділять на такі групи:


Слайд #7
Презентація на тему «Магнітні властивості речовини» (варіант 3) - Слайд #7

Діамагнетики
Речовини, які мають негативну магнітну сприйнятливість, не залежну від напруженості магнітного поля, називаються діамагнетик.
Давайте розберемося, які магнітні властивості речовини, називаються негативною магнітною сприйнятливістю. Це коли до тіла підноситься магніт, і воно при цьому відштовхується, а не притягується. До діамагнетиків відносяться наприклад, інертні гази, водень, фосфор, цинк, золото, азот, кремній, вісмут, мідь, срібло. Тобто це речовини, які знаходяться у надпровідному стані або мають ковалентні зв'язки.


Слайд #8
Презентація на тему «Магнітні властивості речовини» (варіант 3) - Слайд #8

Парамагнетики
У цих речовин магнітна сприйнятливість теж не залежить від того, яка напруженість поля існує. Вона при цьому позитивна. Тобто при зближенні парамагнетика з постійно діючим магнітом, виникає сила притягання. До них можна віднести алюміній, платину, кисень, марганець, залізо.


Слайд #9
Презентація на тему «Магнітні властивості речовини» (варіант 3) - Слайд #9

Феромагнетики
Речовини, у яких висока позитивна магнітна сприйнятливість, називаються феромагнетиками. У цих речовин магнітна сприйнятливість залежить від температури і напруженості магнітного поля, причому в значній мірі.
Зберігають магнітні властивості (магнітні поля) завдяки переорієнтації площин обертання електронів.
Мають феромагнітні властивості лише в твердому стані, при нагріванні до певної температури втрачають феромагнітні властивості і стають парамагнетиками (точка Кюрі).
Використовуються для виробництва постійних магнітів, осердь електромагнітів та трансформаторів.