Презентація на тему «Захворювання травної системи» (варіант 1)


Рейтинг презентації 5 на основі 1 голосів



Слайд #1
Презентація на тему «Захворювання травної системи» (варіант 1) - Слайд #1

Захворювання травної системи
Підготувала
Учениця 9-Б класу
Брикова Ганна


Слайд #2
Презентація на тему «Захворювання травної системи» (варіант 1) - Слайд #2

Травна система— система органів у багатоклітинних тварин, призначена для переробки і видобування з їжі поживних речовин, всмоктування їх в кров і виділення з організму неперетравлених залишків. Травна система складається з травної трубки і розміщених за її межами залоз, секрет яких надходить до травного каналу.


Слайд #3
Презентація на тему «Захворювання травної системи» (варіант 1) - Слайд #3

Хвороби


Слайд #4
Презентація на тему «Захворювання травної системи» (варіант 1) - Слайд #4

Хвороби органів травного тракту відрізняються різноманітністю своїх клінічних і морфологічних ознак. Вони включають первинні самостійні захворювання, які вивчає наука гас­троентерологія, а також інші, вторинні, які є проявом багатьох захворювань інфекційної та неінфекційної природи, набутого або спадкового походження. В основі цих захворювань можуть бути різні загальнопатологічні процеси, такі як альтерація, запалення, гіпер – і диспластичні процеси, аутоімунні порушення і, нарешті, пухлини.


Слайд #5
Презентація на тему «Захворювання травної системи» (варіант 1) - Слайд #5

Усі захворювання травної системи так чи інакше супроводжуються болем у різних відділах живота і мають ще деякі додаткові ознаки, що можуть і не свідчити про захворювання саме органів травлення.
Так, біль у нижній частині живота з різних боків скоріше вказує на захворювання сечовидільної системи чи на гінекологічні хвороби. У цьому разі, звичайно, не допоможе вживання ліків, призначених для лікування хвороб кишково-шлункового тракту. Тому у всіх випадках потрібна термінова консультація лікаря, тільки він може правильно встановити діагноз і призначити відповідне лікування.


Слайд #6
Презентація на тему «Захворювання травної системи» (варіант 1) - Слайд #6

Деякі хвороби травної системи
Дизентерія
Холера
Глистяні захворювання


Слайд #7
Презентація на тему «Захворювання травної системи» (варіант 1) - Слайд #7

Дизентерія
Дизентерія - інфекційне захворювання, яке викликається бактеріями роду шигел. Зараження відбувається при забрудненні харчових продуктів, води, предметів безпосередньо руками або мухами.


Слайд #8
Презентація на тему «Захворювання травної системи» (варіант 1) - Слайд #8

Дізентерійние мікроби локалізуються головним чином у товстій кишці, викликаючи її запалення, поверхневі ерозії і виразки.


Слайд #9
Презентація на тему «Захворювання травної системи» (варіант 1) - Слайд #9

Інкубаційний період триває від 1 до 7 днів (частіше 2-3 дні). Захворювання починається гостро з підвищення температури тіла, ознобом, почуття жару, поламані, зниження апетиту. Потім з'являються болі в животі, спочатку тупі, розлиті по всьому живота, в подальшому вони стають більш гострими, спазмові. За місцем розташування - низ живота, частіше ліворуч, рідше справа. Болі зазвичай підсилюються перед дефекацією. Виникають також своєрідні тенезми (тянущие болі в області прямої кишки під час дефекації і протягом 5-15 хвилин після неї), з'являються помилкові позиви на низ.


Слайд #10
Презентація на тему «Захворювання травної системи» (варіант 1) - Слайд #10

Розпізнавання дизентерії
Здійснюється на підставі даних епідеміологічного анамнезу, клінічних проявах: загальна інтоксикація, частий стілець з домішкою слизу крові і супроводжується тенезмами, спазмові болями в животі. Важливе значення має метод ректороманоскопії, за допомогою якого виявляються ознаки запалення слизової оболонки дистальних відділів товстої кишки. Виділення дізентерійних мікробів при бактеріологічне дослідження випорожненні є безумовним підтвердженням діагнозу.


Слайд #11
Презентація на тему «Захворювання травної системи» (варіант 1) - Слайд #11

Профілактика дизентерії
Раннє виявлення та лікування хворих, санітарний контроль за джерелами водопостачання, харчовими підприємствами, заходи по боротьбі з мухами, індивідуальна гігієна.


Слайд #12
Презентація на тему «Захворювання травної системи» (варіант 1) - Слайд #12

Холера
Холера — антропонозне інфекційне захворювання, викликане холерними вібріонами, їхніми токсинами, що проникають через рот у травний тракт здорової сприйнятливої людини, супроводжуване зневодненням організму. Протікає при рясному виділенні з організму дуже рідкими випорожненнями, а також блювотними масами, характеризується зневодненням, розладами водно-електролітного балансу.


Слайд #13
Презентація на тему «Захворювання травної системи» (варіант 1) - Слайд #13

Інкубаційний період холери триває 1-6 днів. Початок захворювання гострий. До перших проявів відносять пронос, що раптово з'явився, переважно в нічні або утрішні години. Стілець спочатку водянистий, пізніше набуває вигляду «рисового відвару» без запаху, можлива домішка крові. Потім приєднується рясна блювота, що з'являється раптово, часто вивергається фонтаном. Пронос і блювота, як правило, не супроводяться болями в животі.


Слайд #14
Презентація на тему «Захворювання травної системи» (варіант 1) - Слайд #14

Діагностика
Для розпізнавання хвороби необхідне, насамперед, ретельне виявлення усіх епідеміологічних даних, що свідчать про можливе зараження холерою, уточнення анамнезу, оцінка головних клінічних симптомів і синдромів у їхньому розвитку, а також проведення диференційного діагнозу і бактеріологічних досліджень випорожнень хворого.
До теперішнього часу розроблений ряд методів лабораторних досліджень, що дозволяють уточнити діагноз холери.


Слайд #15
Презентація на тему «Захворювання травної системи» (варіант 1) - Слайд #15

Профілактика
Запобігання заносу інфекції з ендемічних вогнищ.
Дотримання санітарно-гігієнічних заходів: знезараження води, миття рук, термічна обробка їжі, знезараження місць загального користування і так далі.
Раннє виявлення, ізоляція і лікування хворих і вібріоносителей.
Специфічна профілактика холерною вакциною і холерогеном-анатоксином. Холерна вакцина має короткий 3-6 міс. період дії.


Слайд #16
Презентація на тему «Захворювання травної системи» (варіант 1) - Слайд #16

Особливості холери у дітей
Важка течія
Ранній розвиток і вираженість дегідратації
Частіше розвивається: загальмованість, порушення свідомості у вигляді ступора і коми
Частіше спостерігаються
судоми
Підвищена схильність
до гіпокаліємії
Підвищення температури


Слайд #17
Презентація на тему «Захворювання травної системи» (варіант 1) - Слайд #17

Глистяні захворювання
Глистяні інвазії завжди вважалися «дитячою» хворобою, хоча обстеження «на глисти» повинні проводитися упродовж усього життя людини. Глистяні хвороби — це хвороби брудних рук. Прояви глистяних інвазій слід знати всім.
Гельмінти — група тварин-паразитів, які існують, споживаючи речовини, необхідні для підтримання життя та розмноження, за рахунок інших істот, зокрема людини.


Слайд #18
Презентація на тему «Захворювання травної системи» (варіант 1) - Слайд #18

Недостатня освіченість, слабка пропаганда здорового способу життя серед різних верств населення, мода на домашніх тварин, недотримання санітарно-гігієнічних норм, нерозуміння екологічних проблем збереження води, повітря, ґрунтів, несвоєчасне звернення до лікаря-гельмінтолога та багато інших проблем сприяють появі цього негативного соціального явища в сучасному суспільстві.


Слайд #19
Презентація на тему «Захворювання травної системи» (варіант 1) - Слайд #19

Недостатня освіченість, слабка пропаганда здорового способу життя серед різних верств населення, мода на домашніх тварин, недотримання санітарно-гігієнічних норм, нерозуміння екологічних проблем збереження води, повітря, ґрунтів, несвоєчасне звернення до лікаря-гельмінтолога та багато інших проблем сприяють появі цього негативного соціального явища в сучасному суспільстві.


Слайд #20
Презентація на тему «Захворювання травної системи» (варіант 1) - Слайд #20

Гельмінтози — це захворювання, спричинені паразитичими червами та членистоногими. Найчастіше ці захворювання називають інвазійними, а конкретні форми — інвазією.
Інвазійний процес — це сукупність реакцій, які виявляються за певних умов середовища у відповідь на проникнення паразита в організм. Однією з крайніх форм прояву цього процесу є хвороба. Наявність кишкових гельмінтів викликає зниження імунітету, що призводить до ураження організму інфекційними захворюваннями.


Слайд #21
Презентація на тему «Захворювання травної системи» (варіант 1) - Слайд #21

Гельмінтози — це захворювання, спричинені паразитичими червами та членистоногими. Найчастіше ці захворювання називають інвазійними, а конкретні форми — інвазією.
Інвазійний процес — це сукупність реакцій, які виявляються за певних умов середовища у відповідь на проникнення паразита в організм. Однією з крайніх форм прояву цього процесу є хвороба. Наявність кишкових гельмінтів викликає зниження імунітету, що призводить до ураження організму інфекційними захворюваннями.


Слайд #22
Презентація на тему «Захворювання травної системи» (варіант 1) - Слайд #22

Симптоми
Іноді протікає безсимптомно. Найчастіше виникає біль у животі, порушується апетит, з'являються нудота, проноси. Спостерігаються подразливість, підвищена втома, головний біль і запаморочення. Сенсибілізуючи організм, аскариди можуть зумовити розвиток бронхіальної астми, кропивниці. До ускладнень аскаридозу належать кишкова непрохідність, яка виникає внаслідок закупоренння кишечника клубочком глистів, жовтяниця, що розвивається внаслідок проникнення аскарид у жовчні шляхи. Рідше може відбуватися прорив кишки і розвиток гострого перитоніту. Діагноз підтверджують на основі виявлення у калі аскарид або їхніх яєць.


Слайд #23
Презентація на тему «Захворювання травної системи» (варіант 1) - Слайд #23

Профілактика
Полягає в систематичній дегельмінтизації та запобіганні розсіюванню фекалій. Важливу роль відіграють благоустрій населених місць, регулярна очистка вигрібних ям, старанне миття овочів, ягід, фруктів перед вживанням у їжу, промивання їх слабким розчином оцту, боротьба з мухами, тарганами.


Слайд #24
Презентація на тему «Захворювання травної системи» (варіант 1) - Слайд #24

Здоров'я – це дар природи, але від людини і від суспільства залежить, збережеться, умножиться або розтратиться цей безцінний дар. Людський організм "скроєний" так, що за сприятливих умов може діяти безвідмовно не менше 150 років.


Слайд #25
Презентація на тему «Захворювання травної системи» (варіант 1) - Слайд #25

Ціна здоров'я відчувається після хвороби.
Д.І. Фонвізін


Слайд #26
Презентація на тему «Захворювання травної системи» (варіант 1) - Слайд #26

Використана література
http://uk.wikipedia.org/wiki/Травна_система
http://www.medbook.lviv.ua/article/158/
http://vsya-anatomiya.ru/?p=90
http://medprep.info/ail/pathography/737/
http://uk.wikipedia.org/wiki/Холера
http://www.doctorate.ru/holera/
http://www.unilab.com.ua/index.php?page=./docs/gelmint_pac
http://allservises.com/
http://aphorism-list.com/tema.php?page=zdorov1&tktema=zdorov