Презентація на тему «Вологість повітря та її вплив на здоров’я людини»


Рейтинг презентації 3.9 на основі 10 голосів



Слайд #1
Презентація на тему «Вологість повітря та її вплив на здоров’я людини» - Слайд #1

Вологість повітря та її вплив на здоров'я людини
Підготували:
Мальцева Наталія і
Покачайло Анастасія
6(10)-А


Слайд #2
Презентація на тему «Вологість повітря та її вплив на здоров’я людини» - Слайд #2

Вологість повітря
Вологість повітря — вміст водяної пари в повітрі, характеризується пружністю водяної пари, відносною вологістю, дефіцитом вологи, точкою роси, — є одним з найважливіших параметрів атмосфери, що визначає погоду, а також те, наскільки комфортно почуває себе людина в цей момент часу.
Є два способи кількісної оцінки вологості:
Абсолютна вологість — маса водяної пари, що утримується в одиницях об'єму повітря.
Відносна вологість — відношення абсолютної вологості до її максимального значення при даній температурі.
парціальний тиск парів води в суміші
Оптимальна для людини вологість 40-60%
Рівноважний тиск насиченої пари.


Слайд #3
Презентація на тему «Вологість повітря та її вплив на здоров’я людини» - Слайд #3

Наочний приклад рідкого і твердого стану вологи в атмосфері — хмари, що складаються з дрібних крапельок води, кристаликів льоду або їхньої суміші. Необхідна умова утворення хмар — насичення водяної пари до стану конденсації (перетворення пари у воду) або сублімації (перетворення пари в крижані кристали, минаючи рідку фазу) і зниження температури повітря до критичної. Крім того, у повітрі повинні знаходитися так звані ядра конденсації (або сублімації). Звичайно такими ядрами є кристалики солі, що зриваються вітром із гребенів морських хвиль, або мікроскопічний пил, піднятий з поверхні землі, частки гару над виробничими об'єктами. Так як над сучасними містами пилу і гару завжди більш ніж досить, погода в містах завжди гірша ніж за містом. Особливо це виявляється в приморських містах.
При 100% відносній вологості в повітрі може відбутися конденсація водяних пар з утворенням туману, випаданням води. Температура, при якій це трапляється, називається точкою роси.


Слайд #4
Презентація на тему «Вологість повітря та її вплив на здоров’я людини» - Слайд #4

Найвологіше місце
За рівнем опадів, що випадають за рік, найвологішим місцем у світі є Тутунендо в Колумбії — 11770 мм у рік, це майже 12 метрів. Найвологіше місце Росії зареєстровано на острові Ушакова, архіпелаг Північна Земля, де відносна середньорічна вологість повітря становить 91%. Якщо врахувати, що холод як і спеку при підвищеній вологості переноситься значно важче, це місце можна визнати найвогкішим на Землі. Справа в тім, що наявність вологи в повітрі різко змінює його теплопровідність і теплоємність.


Слайд #5
Презентація на тему «Вологість повітря та її вплив на здоров’я людини» - Слайд #5

Вплив вологості на живі організми
Волога настільки важлива для живих організмів, що в переважній більшості екосистем нашої планети влітку після кожного дощу вся природа "оживає". Дощ є механізмом, що забезпечує початок весняного проростання насіння ряду рослин. Таке насіння містить інгібітори, що гальмують їх проростання в несприятливий час. Весняні дощі вимивають ці інгібітори з насіння, і тоді воно починає проростати. Опади у вигляді злив погано утримуються ґрунтом і мало використовуються рослинами. Незначним буває ефект від опадів на легких піщаних ґрунтах. Водний режим екосистем визначається не тільки кількістю опадів як таких, а й співвідношенням його до режиму випаровування води. Оцінюючи цей параметр, слід враховувати температуру, оскільки вона в першу чергу впливає на інтенсивність випаровування. Сумарним показником режиму зволоженості в екосистемі може бути гігрометричний індекс:
Зокрема важдивий вплив вологість має на людину. При занадто низькій або занадто високой вологості спостерігається швидка стомлюваність людини, погіршення сприйняття і пам'яті. Висихають слизові оболонки людини, рухомі поверхні тріскаються, утворюючи мікротріщини, куди безпосередньо проникають віруси, бактерії, мікроби. Низька відносна вологість (до 5-7%) в приміщеннях квартири, офісу відзначена в регіонах з тривалим стоянням низьких негативних температур зовнішнього повітря. Зазвичай тривалість до 1-2 тижнів при температурах нижче мінус 20 о С, призводить до висушування приміщень. Значним погіршуючим фактором у підтримці відносної вологості є повітрообмін при низьких негативних температурах. Чим більший повітрообмін в приміщеннях, тим швидше в цих приміщеннях створюється низька (5-7%) відносна вологість.
Помічено, що при тривалих морозах рідко виникають захворювання на грип та ГРЗ, але коли морози спадають - люди, які пережили ці холоди хворіють, причому в першу тривалу (до тижня) відлигу.


Слайд #6
Презентація на тему «Вологість повітря та її вплив на здоров’я людини» - Слайд #6

Засоби та методи контролю вологості
Для визначення вологості повітря використовуються прилади, які називаються психрометрами і гігрометрами. Психрометр у найпростішому випадку складається з сухого і змоченого термометрів (резервуар обгорнутий змоченим батистом). За різницею показів цих термометрів і за допомогою таблиць, номограм визначають абсолютну і відносну вологість повітря. Крім того, за показаннями термометрів знаходять точку роси, макс. парціальний тиск парів у повітрі, дефіцит вологості. Розрізняють стаціонарні, аспіраційні та дистанційні психрометри.
При температурах нижче —5° для визначення вологості повітря користуються гігрометром.. Інтенсивність випаровування залежить від відносної вологості повітря. Для повірки приладів для вимірювання влажностей застосовують спеціальні установки - гігростати.
←Психрометр
↓Гігрометр