Презентація на тему «Вітаміни групи В»


Рейтинг презентації 5 на основі 1 голосів



Слайд #1
Презентація на тему «Вітаміни групи В» - Слайд #1

Підготувала
Учениця 11 класу
Білогур Ірина.
Вітаміни групи В.


Слайд #2
Презентація на тему «Вітаміни групи В» - Слайд #2

Вітамін B відноситься до ряду водорозчинних вітамінів, і відіграє ключову роль у забезпеченні нормального функціонування мозку і нервової системи,також формування крові.Вітамін В бере участь у метаболізмі кожної клітини людського організму,особливо у синтезі та регулюванні ДНК,а також регулює виробництво енергії та синтез жирних кислот в організмі.Ця група вітамінів включає вітаміни В1, В2,В3,В5,В6,В9,В12.


Слайд #3
Презентація на тему «Вітаміни групи В» - Слайд #3

Вітамін В1.
Вітамін В1,або тіамін відіграє відіграє важливу роль у білковому і вуглеводному обміні, підтримує нормальне функціонування центральної і периферійної нервової системи, а також травної та ендокринної систем, бере участь у збільшенні кишкової абсорбції жиру.
Завдяки своїм властивостям вітамін В1 сприяє накопиченню глікогену в печінці. Він також підтримує здоров'я нервової системи в цілому, підвищує м'язовий тонус, допомагає захистити організм від інфекцій, корисний при нервових розладах.


Слайд #4
Презентація на тему «Вітаміни групи В» - Слайд #4

Дефіцит вітаміну В1 проявляється в різних нервових розладах, зниженні загальної працездатності, виникненням серцевих захворювань, і шлунково-кишкових розладів. Важкі форми нестачі вітамінів (авітамінози) можуть призвести до початку хвороби «Бері-бері».
Добова норма вітаміну В1 складає 0,5 міліграма на кожну 1000 калорій.
Продукти з великою кількістю тіаміну:


Слайд #5
Презентація на тему «Вітаміни групи В» - Слайд #5

Вітамін В2.
Вітамін В2 або рибофлавін ще називають «двигуном організму».
Вітамін В2 відноситься до водорозчинних і легко всмоктується в організмі. Рибофлавін руйнується під дією світла, погано розчинимо у воді, руйнується під дією тепла.
Вітамін В2 грає важливу роль в роботі зору, дозволяє швидко адаптуватися в темноті, знижує втому очей, запобігає катаракті. Також вітамін B2еобходім для утворення еритроцитів, антитіл, для регуляції зростання і репродуктивних функцій організму.
Важливийздорової шкіри і слизистих оболонок, нігтів,зростання волосся і в цілому для здоров'я всього організму, включаючи функцію щитоподібної залози.


Слайд #6
Презентація на тему «Вітаміни групи В» - Слайд #6

Недостатня кількість вітаміну В2 призводить до зниження апетиту,схуднення,загальної слабкості,головного болю,зниження тактильної та больової чутливості,різі в очах, порушення сутінкового зору,болючості в куточках рота і на нижній губі,запаморочення, безсоння, уповільненої розумової реакції.
Добова норма вітаміну В2 складає від 1 до 1,8 мг на добу.
Продукти,які містять рибофлавін.


Слайд #7
Презентація на тему «Вітаміни групи В» - Слайд #7

Вітамін В3.
Ніацин (вітамін В3, нікотинова кислота) - це єдиний вітамін, який традиційна медицина відносить до ліків, його часто називають «вітаміном спокою»
Ніацин відноситься до водорозчинних і легко всмоктується в організмі.
Ніацин ефективно знижує рівень холестерину, нормалізує концентрацію ліпопротеїнів крові і підвищує вміст ЛПВЩ, що мають антиатерогенну ефектом. Розширює дрібні судини (у тому числі головного мозку, покращує мікроциркуляцію крові, чинить слабку антикоагулянтну дію.Життєво важливий для підтримки здорової шкіри, зменшує біль і покращує рухливість суглобів при остеоартриті, надає м'яку седативну дію і корисний при лікуванні емоційних і психічних розладів, включаючи мігрень, тривогу, депресію, зниження уваги і шизофренію. А в деяких випадках навіть пригнічує рак.


Слайд #8
Презентація на тему «Вітаміни групи В» - Слайд #8

Дефіцит вітаміну В3 призводить до швидкої стомлюваності,втрати апетиту,слабкості м'язів,нетравлення шлунка та безсоння.
Найнебезпечніша форма дефіциту вітаміну В3 - це пелагра.
Добова норма вітаміну В3 для людини складає приблизно 15мг-1 г.
Продукти,які містять добову норму нікотинової кислоти:


Слайд #9
Презентація на тему «Вітаміни групи В» - Слайд #9

Вітамін В5.
Пантотенову кислоту (вітамін В5) ще називають «вітаміном краси» .Вітамін В5 бере участь у найважливіших процесах катаболізму і анаболізму в організмі.
Вітамін В5 відіграє важливу роль у формуванні антитіл, сприяє засвоєнню інших вітамінів, а також стимулює в організмі виробництво гормонів надниркових залоз, що робить його потужним засобом для лікування артритів, колітів, алергій і хвороб серцево-судинної системи. Синтезує в організмі життєво важливі жирні кислоти, статеві гормони і гормони росту, холестерин, гістамін, ацетилхолін, гемоглобін.Єдиний з вітамінів добре всмоктується при нанесенні на шкіру, тому використовується в ліках від опіків, а також у косметичних засобах.


Слайд #10
Презентація на тему «Вітаміни групи В» - Слайд #10

При пантотенневій недостатності знижується опірність організму до інфекції, часто виникають гострі респіраторні заболевания.При гіповітамінозу є головні болі,нудота,м'язові болі,оніміння пальців ніг,захворювання тонкого кишківника,виразки 12-палої кишки.
Добова норма вітаміну В5-від 0,4 до 0,8 г на добу.
Продукти з високим вмістом пантотеневої кислоти:


Слайд #11
Презентація на тему «Вітаміни групи В» - Слайд #11

Вітамін В6.
Вітамін В6(піридоксин) іноді називають «вітаміном-антидепресантом», завдяки його участі у синтезі гормону серотонина. Вітамин В6 відноситься до водорозчинних, швидко виводиться з організму (приблизно протягом 8 годин після прийому), не накопичується в організмі і повинен постійно поповнюватися.
Як і інші вітаміни групи В відіграє важливу роль в обміні речовин, бере участь у синтезі білка, ферментів, гемоглобіну, гістаміну, глютамінової кислоти, ГАМК, знижує рівень холестерину і ліпідів у крові,покращує скоротливість м'язів сердца.Вітамін В6 відповідає за утворення антитіл, бере участь у синтезі нейромедіаторів,необхідний для нормального функціонування нервової системы.
Також перешкоджає процесам старіння, завдяки правильному синтезу нуклеїнових кислот, зменшує спазми і судоми м'язів, оніміння кінцівок, діє як натуральне сечогінний засіб, допомагає запобігати різні шкірні розлади.


Слайд #12
Презентація на тему «Вітаміни групи В» - Слайд #12

Недолік піридоксину веде до зниження такого показника функціонування імунної системи, як кількість Т-лімфоцитів.
Дефицит вітаміну В6 призводить до дратівливості ,появи себорейного дерматиту,метеоризму,появі каменів у нирках і периферичного невриту.
Характерними симптомами є запалений червоний язик, тріщини в кутах рота і відчуття оніміння і поколювання в кистях і стопах.
Добова норма складає віж 1,5 до 2,5 мг.
Продукти,що містять піридоксин:


Слайд #13
Презентація на тему «Вітаміни групи В» - Слайд #13

Вітамін В9.
Вітамін В9 відноситься до групи водорозчинних вітамінів. Вітамін В9 позначає насправді групу споріднених сполук: фолієва кислота , фолацин , фолати .
У високих дозах фолієва кислота має естрогеноподібним дією , сповільнюючи настання менопаузи і послаблюючи її симптоми , дозволяючи коригувати у дівчат -підлітків статевий розвиток .
А регулярне вживання з їжею рекомендованої дози вітаміну В9 зменшує ризик інсульту і серцево -судинних розладів , нормалізує кров'яний тиск і знижує рівень холестерину в крові.


Слайд #14
Презентація на тему «Вітаміни групи В» - Слайд #14

При нестачі фолієвої кислоти людини може переслідувати відчуття пригніченості, а також він має труднощі з вирішенням будь-яких сформованих проблем. У таких ситуаціях в кров викидається значно більшу кількість адреналіну, ніж зазвичай - отже, знижується активність і енергійність людини, і він стає дратівливим і агресивним. Іноді брак вітаміну В9 може навіть призвести до серйозних психічних захворювань.
Для того, щоб здоров'я було в повному порядку, достатньо вживати фолієву кислоту в мінімальних дозах. Для дорослих людей оптимальна добова норма цього вітаміну складе 200 мг на добу, проте приймати його необхідно регулярно. Під час вагітності може знадобитися збільшення дозування в два або три рази.
Продукти з високим вмістом фолієвої кислоти:


Слайд #15
Презентація на тему «Вітаміни групи В» - Слайд #15

Вітамін В12.
Вітамин В12(ціанокобаламін) ще називають «червоним вітамином» .
Вітамін В12 - єдиний водорозчинний вітамін , здатний акумулюватися в організмі , накопичуючись в печінці , нирках, легенях і селезінці.
Вітамін В12 запобігає появі анемії , важливий для нормального зростання і поліпшення апетиту , підсилює імунітет , відіграє важливу роль у регуляції функції кровотворних органів , збільшує енергію , підтримує нервову систему в здоровому стані , покращує концентрацію , пам'ять і рівновагу , знижує дратівливість.
Ціанокобаламін є одним з речовин , необхідних для здоров'я репродуктивних органів чоловіків і жінок.
Соддержаніе оптимального рівня цього вітаміну сприяє нормалізації кров'яного тиску , стабілізації роботи мозку і нервової системи , подолання безсоння , запобігання депресії і старечого недоумства , і навіть допомагає стримувати розвиток захворювання у людей хворих на СНІД.


Слайд #16
Презентація на тему «Вітаміни групи В» - Слайд #16

Симптомами гіповітамінозу є: погана засвоюваність їжі , розширення печінки , хронічна втома , дратівливість , депресія , запаморочення , дзвін у вухах , сонливість , головні болі , утруднене дихання , розлади зору , галюцинації , втрата пам'яті.
Також пернициозная анемія , неврологічні розлади , імунодефіцити , гастродуоденіти , виразкова хвороба шлунка та дванадцятипалої кишки.
Навіть невелике зниження вмісту цианокобаламіна в крові в порівнянні з нормою може завдати значної шкоди мозку і нервовій системі .
Рекомендована доза для дорослих - 3 мкг.
Продукти з вмістом вітаміну В12:


Слайд #17
Презентація на тему «Вітаміни групи В» - Слайд #17

Вітаміни групи В,як ми вже з'ясували,дуже корисні для здоров'я людини. Зараз існує багато комплексів таких вітамінів,і хоч вони поступаються своїми якостями природнім,є незамінними при гіповітамінозі.
Щоб поповнинти їх запас в організми,їх приймають курсами,дози призначає лікар.