Презентація на тему «Вітаміни» (варіант 10)


Рейтинг презентації 3.67 на основі 9 голосів




Слайд #1
Презентація на тему «Вітаміни» (варіант 10) - Слайд #1

Вітаміни


Слайд #2
Презентація на тему «Вітаміни» (варіант 10) - Слайд #2

Вітаміни - це біологічно активні речовини різної хімічної природи, що необхідні для забезпечення важливих фізіологічних і біологічних процесів в організмі 
Що таке вітаміни?


Слайд #3
Презентація на тему «Вітаміни» (варіант 10) - Слайд #3

Існування і значення вітамінів для життя встановив наприкінці минулого століття російський лікар М. І. Лунін (1881).


Слайд #4
Презентація на тему «Вітаміни» (варіант 10) - Слайд #4

Водорозчинні Жиророзчинні В С A D E   Р F K
Класифікація вітамінів


Слайд #5
Презентація на тему «Вітаміни» (варіант 10) - Слайд #5

Вітамін С
(Аскорбінова кислота)
Допомогає організму боротися з інфекціями, краще бачити, стимулює оновлення клітин. При недостачі - цинга (набухають і кровоточать ясна, випадають зуби, слабкість, млявість, швидка втома, головокружіння). Міститься: в цитрусових, солодкому перці, ягодах, моркві.


Слайд #6
Презентація на тему «Вітаміни» (варіант 10) - Слайд #6

ВІТАМІН B1
 Бере участь в обміні речовин, регулює циркуляцію крові і кровотворення, роботу гладкої мускулатури, активізує роботу мозку. При недостачі-захворювання Бері-бері (ураження нервової системи, відставання в рості, слабкість і параліч кінцівок). Міститься: в горіхах, апельсинах, хлібі грубого помолу, мясі птиці, зелені.
(Тіамин) 


Слайд #7
Презентація на тему «Вітаміни» (варіант 10) - Слайд #7

ВІТАМІН B2
Регулює обмін речовин, бере участь в кровотворенні, знижує втому очей, полегшує поглинання кисню клітинами. при недостачі - слабкість, зниження апетиту, запалення слизових оболонок, порушення функцій зору. Міститься: в мясі, молочних продуктах, зелених овочах, зернових и бобових культурах.
(Рибофлавін)


Слайд #8
Презентація на тему «Вітаміни» (варіант 10) - Слайд #8

ВІТАМІН B5
Регулює роботу наднирковиків, засвоєння вітамінів, синтез антитіл, жировий обмін. Міститься: в горосі, дріжжах, фундуці, листових овочах, курчатах, крупах, ікрі.
(Пантотенова к-та)


Слайд #9
Презентація на тему «Вітаміни» (варіант 10) - Слайд #9

ВІТАМІН B6
Бере участь в обміні амінокислот, жирів, роботі нервової системи, понижує рівень холестерину. При недостачі - анемія, дерматит, судоми, розлади травлення. Міститься: в сої, бананах, в морепродуктах, картоплі, моркві, бобових.
(піридоксин)


Слайд #10
Презентація на тему «Вітаміни» (варіант 10) - Слайд #10

ВІТАМІН B9
Бере участь у синтезі нуклеїнових кислот, амінокислот, регюлює роботу органів кровотворення Міститься: в мясі, коренеплодах, фініках, абрикосах, грибах, гарбузі, висівках.
(Фолієва кислота)


Слайд #11
Презентація на тему «Вітаміни» (варіант 10) - Слайд #11

Стимулює обмін білків, нормалізує роботу печінки, покращує репродуктивне здоров'я. Міститься: у молоці і молочних продуктах, печінці, дріжжах
ВІТАМІН B13
(Оротова кислота)


Слайд #12
Презентація на тему «Вітаміни» (варіант 10) - Слайд #12

Впливає на обмінні процеси, входить до складу багатьох ферментів, регулює перистальтику ЖКТ, знижує тиск, регулює кількість холестерину. Основна корисна властивість вітаміну В8 – активізація ліпідного обміну.
ВІТАМІН B8


Слайд #13
Презентація на тему «Вітаміни» (варіант 10) - Слайд #13

ВІТАМІН D
(кальциферол)
Відповідає за обмін фосфору і кальцію, правильний ріст кісток. При недостачі - рахіт (деформація кісток, порушення нервової системи, слабкість, роздратованість) Виробляється в шкірі під дією УФВ, ним багаті: яєчний жовток, масло, риб'ячий жир, ікра.


Слайд #14
Презентація на тему «Вітаміни» (варіант 10) - Слайд #14

Допомагає організму стимулювати оновлення кліток, підтримує нервову систему, відповідає за репродуктивне здоров'я.Міститься: в молоці, зародках пшениці, соняшниковій оліі, листях салату, м'ясі, печінці, маслі.
ВІТАМІН E 
(Токоферол)


Слайд #15
Презентація на тему «Вітаміни» (варіант 10) - Слайд #15

ВІТАМІН H
Впливає на сон и апетит, Стан шкіри і волосся, рівень холестерину в крові Міститься: в капусті, грибах, бобових, суниці, кукурудзі, м'ясі.
(Біотин)


Слайд #16
Презентація на тему «Вітаміни» (варіант 10) - Слайд #16

ВІТАМІН K 
Забезпечує згортання крові, попереджує остеопороз. Міститься: в зелені, зелених помідорах, хлібі грубого помолу, капусті, шпинаті.
(Фітоменадіон)


Слайд #17
Презентація на тему «Вітаміни» (варіант 10) - Слайд #17

ВІТАМІН PP
Бере участь у синтезі нуклеїнових кислот, амінокислот, регулює роботу органів кровотворення. При недостачі - пелагра (ураження шкіри, дерматит, діарея, безсоння , депресія) Міститься: у свинині, рибі, арахісі, помідорах, петрушці, шипшині.
(Нікотинова к-та)


Слайд #18
Презентація на тему «Вітаміни» (варіант 10) - Слайд #18

Порушення процесів в організмі
Гіповітаміноз 
Авітаміноз
Гіпервітаміноз


Слайд #19
Презентація на тему «Вітаміни» (варіант 10) - Слайд #19

Відсутність в організмі якогось вітамінуНаслідки:  Цинга, рахіт, куряча сліпота, пелагра, бері-бері 
Авітаміноз


Слайд #20
Презентація на тему «Вітаміни» (варіант 10) - Слайд #20

Часткова недостача вітаміну Наслідки:швидка втома, знижена працездатність, підвищена роздратованість, зниження опірності до інфекцій.
ГІПОВІТАМІНОЗ


Слайд #21
Презентація на тему «Вітаміни» (варіант 10) - Слайд #21

Виникає при надлишковому вживанні вітамінів. Проявляється у вигляді інтоксикації (отруєнні) організму. Більш токсичним впливом володіют надлишкові дози жиророзчинних вітамінів, так як вони накопичуються в організмі. Гіпервітаміноз дуже часто спостерігається у людей, які займаються культуризмом – бодібілдінгом і нерідко без міри вживають харчові добавки і вітаміни.
Гіпервітаміноз


Слайд #22
Презентація на тему «Вітаміни» (варіант 10) - Слайд #22

Отже, для підтримання нормальної життєдіяльності організму крім білків, жирів, вуглеводів, мінеральних речовин і води потрібні вітаміни. Цим терміном називають групу додаткових речовин їжі, що належать до різних класів органічних сполук і за рідкісним винятком не синтезуються в організмі людини. Вони мають сильний і певною мірою специфічний вплив на процеси обміну, причому в дуже невеликих кількостях. Для профілактики захворювань, пов'язаних з дефіцитом вітамінів, потрібна правильна організація харчування і способу життя загалом. Слід пам'ятати, що надлишок вітамінів, їхніх препаратів також негативно позначається на здоров'ї.
Висновок


Слайд #23
Презентація на тему «Вітаміни» (варіант 10) - Слайд #23

Дякую за увагу!
Виконала учениця 11 класуХарченко Олександра