Презентація на тему «Вірус грипу»


Рейтинг презентації 4.5 на основі 2 голосів



Слайд #1
Презентація на тему «Вірус грипу» - Слайд #1

Вірус грипу
Підготувала учениця 6-А класу Федун Юлія


Слайд #2
Презентація на тему «Вірус грипу» - Слайд #2

Що таке грип і ГРВІ
Грип — це гостре інфекційне захворювання дихальних шляхів, яке викликається вірусом грипу. У побуті грипом часто називають будь-яку застуду, що не є вірно, тому що, окрім власне вірусу грипу, схожі симптоми можуть бути викликані багатьма іншими (аденовіруси, риновіруси, респіраторно-синцитіальні віруси і т.і.).
Мікрографія вірусу грипу, збільшена приблизно у сто тисяч разів


Слайд #3
Презентація на тему «Вірус грипу» - Слайд #3

Симптоми, які викликаються цими збудниками, дуже схожі. Тому вірусні захворювання дихальної системи були об'єднані в групу ГРВІ — гострих респіраторних вірусних інфекцій. З цієї ж причини точно встановити, який саме збудник став причиною конкретного випадку хвороби, опираючись лише на дані огляду хворого, неможливо.


Слайд #4
Презентація на тему «Вірус грипу» - Слайд #4

Епідемічне значення для людей мають віруси, що містять три підтипи HA (H1, H2, H3) і два підтипи NA (N1, N2).
Вірус грипу має сферичну форму діаметром 80–120 нм, в центрі знаходяться РНК-фрагменти, укладені в ліпопротеїдну оболонку. На поверхні вірусу у вигляді «шипів» перебувають антигени двох видів – гемаглютинін (H) та нейрамінідаза (N). Завдяки антигенам вірус грипу здатний проникати в людські клітини, без чого неможливе його розмноження. Спочатку вірус приєднується до клітини за допомогою гемаглютиніну. У відповідь на гемаглютинін людський організм виробляє антитіла, які і складають основу імунітету проти певного підтипу збудника грипу. Нейрамінідаза, у свою чергу, відповідає за здатність вірусу проникати в клітину і виходити з неї після розмноження. Ці антигени мінливі і визначають різні штами одного типу вірусу.
Вірус грипу, модель Національного інституту охорони здоров'я США


Слайд #5
Презентація на тему «Вірус грипу» - Слайд #5

Кожен тип вірусу грипу по-своєму впливає на людину, викликаючи захворювання різної тяжкості.
Вірус грипу А викликає захворювання середньої або сильної тяжкості. Він зустрічається не тільки у людей, а й у деяких тварин (птахи, свині, коні). Віруси грипу А – найбільш мінливі з усіх типів вірусів грипу. Через це вони стали причиною всіх пандемій і тяжких епідемій в історії людства. Довгий час вірус А вважався видоспецифічним (що не передається від одного біологічного виду до іншого, наприклад, від тварини до людини). Проте в 1997 виникла епідемія «пташиного грипу» в Гонконзі, під час якої були зафіксовані випадки зараження людей від птахів.


Слайд #6
Презентація на тему «Вірус грипу» - Слайд #6

Є декілька різновидностей вірусу грипу А розділених на різні серотипи на основі антитіл до цих вірусів. Серотипи, які були виявлені в людей, впорядковані за кількістю відомих людських смертей під час пандемії, є:
H1N1, який спричинив Іспанський грип в 1918 та Свинячий грип в 2009.
H2N2, який спричинив Азійський грип в 1957.
H3N2, який спричинив Гонконгівський грип в 1968.
H5N1, який спричинив Пташиний грип.
H7N7, який має незвичайний зоонозний потенціал.
H1N2, ендемічний у людей, свиней і птиці.
H9N2
H7N2
H7N3
H10N7


Слайд #7
Презентація на тему «Вірус грипу» - Слайд #7

Вірус грипу В також здатний змінювати свою антигенну структуру, однак у меншому ступені, ніж вірус типу А. Віруси типу В не викликають пандемії і зазвичай є причиною локальних спалахів і невеликих епідемій грипу, найчастіше у дітей. Цей тип вірусу вражає тільки людей.
Вірус грипу С інфікує тільки людей. Його антигенна структура не схильна до таких змін, як у вірусів типу А. Симптоми хвороби зазвичай дуже легкі, можуть і взагалі не проявлятися. Вірус типу С не викликає епідемій і не призводить до серйозних наслідків.


Слайд #8
Презентація на тему «Вірус грипу» - Слайд #8

Кожен новий визначений штам вірусу грипу отримує індивідуальне позначення по єдиній класифікації. Наприклад, A/Moscow/10/99 (H3N2), де:
А – тип вірусу;
Moscow – географічне місце виявлення вірусу;
10 – номер місяця, в якому був виявлений вірус (в даному випадку – жовтень);
99 – рік визначення вірусу – (1999);
H3N2 – позначення антигенних підтипів.


Слайд #9
Презентація на тему «Вірус грипу» - Слайд #9


Слайд #10
Презентація на тему «Вірус грипу» - Слайд #10

Одна з відмінних рис вірусів грипу – дуже висока мінливість. Саме ця властивість стала причиною всіх епідемій і пандемій. Імунітет людини кожен раз стикається з новим різновидом вірусу і часто не встигає вчасно відреагувати. Причина такої високої мінливості вірусів грипу до кінця не визначена. Це може бути еволюційний механізм, за рахунок якого популяції вірусів виживають. В даний час виявлено більше 2000 варіантів вірусів грипу.


Слайд #11
Презентація на тему «Вірус грипу» - Слайд #11

Епідеміологія
Джерелом інфекції є тільки хвора людина (з останніх годин інкубаційного періоду по 4-5-й день хвороби). Механізм передачі інфекції — повітряно-крапельний. Хвора людина, навіть із легкою формою грипу, становить небезпеку для оточуючих впродовж усього періоду прояву симптомів, що в середньому становить 7 діб.
Палата для хворих на грип під час епідемії іспанського грипу 1918–1919 років, місто Вашингтон


Слайд #12
Презентація на тему «Вірус грипу» - Слайд #12

Імунітет після перенесеного грипу дуже нестійкий, можливі повторні захворювання навіть упродовж одного року; цьому сприяє те, що різні типи та підтипи, а також серологічні варіанти збудника не утворюють один проти одного пересічного імунітету та значно змінюють імуногенні властивості, що робить щеплення проти грипу досить неефективними.
Захворювання протікають у вигляді епідемій, що виникають кожні 2-3 роки. Характерна виражена сезонність грипу — зима, початок весни. У 20 сторіччі людство пережило три пандемії грипу. Внаслідок найгіршої з них — епідемії іспанського грипу — 1918-го року загинули від 50 до 100 мільйонів людей. Внаслідок пандемій 1957 і 1968 рр. загинули від одного до двох мільйонів людей. Сьогодні ситуація є такою, що звичайний вірус сезонного грипу спричиняє до 500 тисяч смертей щороку, лише в Сполучених Штатах близько 36 тисяч смертей.


Слайд #13
Презентація на тему «Вірус грипу» - Слайд #13

Патогенез
Проникнувши у верхні дихальні шляхи, вірус грипу вражає слизову оболонку, розмножуючись в епітеліальних клітинах. Виникає дистрофія клітин циліндричного епітелію, знижується бар'єрна функція слизової оболонки. Вірус грипу та його токсин потрапляють у кров, що спричиняє розвиток загального токсикозу. В органах та тканинах організму токсин вірусу вражає капіляри та дрібні кровоносні судини, а також різні відділи ЦНС та вегетативної нервової системи. Катаральні прояви у дихальних шляхах, ураження нервової системи, розлад циркуляції крові у багатьох органах (головний мозок, легені, серце, наднирники тощо) зумовлюють загальні клінічні симптоми хвороби.


Слайд #14
Презентація на тему «Вірус грипу» - Слайд #14

Симптоматика
Симптоми, що вимагають лікування вдома
При появі перших симптомів грипу хвора людина обов'язково повинна залишатися вдома, щоб не провокувати ускладнення власної хвороби і не наражати інших людей на небезпеку, смертельну для деяких з них. Такими симптомами є:
підвищена температура тіла;
біль у горлі (фарингіт);
кашель;
нежить;
біль у м'язах.
Маючи будь-який з цих симптомів не варто виходити з дому навіть заради візиту до лікаря, його слід викликати додому. Призначене лікарем симптоматичне лікування у домашніх умовах може бути достатнім для одужання. Якщо стан хворого не погіршується, необхідно продовжувати лікування вдома до повного зникнення симптомів.


Слайд #15
Презентація на тему «Вірус грипу» - Слайд #15

Симптоми, що вимагають термінової госпіталізаці
Якщо стан хворого погіршується, не варто зволікати із госпіталізацією, оскільки тепер під загрозою перебуває його життя. Необхідно викликати швидку медичну допомогу, якщо виявлені будь-які з цих симптомів:
сильна блідість або посиніння обличчя;
ускладнене дихання;
висока температура тіла, що довго не знижується;
багаторазове блювання та випорожнення;
порушення свідомості — надмірна сонливість чи збудженість;
болі у грудній клітці;
домішки крові у мокротинні;
падіння артеріального тиску.
Продовжувати лікування вдома за наявності цих симптомів небезпечно. Затримка із госпіталізацією може призвести до смерті хворого.


Слайд #16
Презентація на тему «Вірус грипу» - Слайд #16


Слайд #17
Презентація на тему «Вірус грипу» - Слайд #17

Не хворійте