Презентація на тему «Транспортування потерпілих»


Рейтинг презентації 3.56 на основі 9 голосів




Слайд #1
Презентація на тему «Транспортування потерпілих» - Слайд #1

ТРАНСПОРТУВАННЯ ПОТЕРПІЛИХ


Слайд #2
Презентація на тему «Транспортування потерпілих» - Слайд #2

Транспортування — один із важливих елементів подання першої допомоги.
Для перенесення потерпілого використовують стандартні ноші або їхню імпровізацію з підручних матеріалів (щит, східці, намет, плащ, ковдра).
Перенесення потерпілих у будинок, на транспорт, у медпункт має велике значення для швидкого надання медичної допомоги. Перенесення має бути проведене обережно, уміло, щоб не завдати шкоди потерпілому.


Слайд #3
Презентація на тему «Транспортування потерпілих» - Слайд #3

Транспортування при нещасних випадках
При відсутності транспорту слід здійснити перенесення потерпілого до лікувальної установи на ношах, в т. ч. імпровізованих. Першу допомогу доводиться надавати і в таких умовах, коли немає ніяких підручних засобів чи часу для виготовлення імпровізованих носилок. У цих випадках хворого необхідно перенести на руках.
Медичні та імпровізовані ноші


Слайд #4
Презентація на тему «Транспортування потерпілих» - Слайд #4

Транспортування при нещасних випадках
Одна людина може нести хворого на спині (а), на руках (б), на плечі (в). Перенесення способом «на руках попереду» і «на плечі» у випадках, якщо потерпілий дуже слабкий або без свідомості. Якщо хворий у стані триматися, то зручніше переносити його способом «на спині». Ці способи вимагають великої фізичної сили і застосовуються при перенесенні на невеликі відстані.


Слайд #5
Презентація на тему «Транспортування потерпілих» - Слайд #5

Транспортування при нещасних випадках
Потерпілого, що знаходиться в несвідомому стані, найбільш зручно переносити способом «один за одним». Якщо хворий у свідомості і може самостійно триматися, то легше переносити його на «замку» з 4 рук.
У ряді випадків хворий може подолати коротку відстань самостійно за допомогою супроводжуючого, який закидає собі на шию руку потерпілого і утримує її однією рукою, а іншою обхоплює хворого за талію або груди. Постраждалий вільною рукою може спиратися на палицю.


Слайд #6
Презентація на тему «Транспортування потерпілих» - Слайд #6

Транспортування при переломах і вивихах
При різних видах переломів транспортування потерпілого має свої особливості.
Особливо небезпечні травми хребта. У таких випадках необхідно обережно, не піднімаючи потерпілого, підсунути під його спину дошку, щит, лист фанери, двері тощо. Якщо під руками немає нічого твердого, то у крайньому випадку можна транспортувати потерпілого у звичайних м'яких ношах обличчям донизу.
М'які ноші


Слайд #7
Презентація на тему «Транспортування потерпілих» - Слайд #7

Транспортування при переломах і вивихах
При переломі ребер необхідно міцно забинтувати груди або стягнути їх рушником під час видиху на рівні ушкодження ребер, щоб обмежити рухи грудної клітки при диханні. Транспортувати в напівсидячому або сидячому положенні. При травмах ключиць – в сидячому положенні.
При травмах живота у положенні лежачи на спині, з льодом на животі.
Сидяче положення


Слайд #8
Презентація на тему «Транспортування потерпілих» - Слайд #8

Транспортування при переломах і вивихах
При ушкодженні тазу необхідно обережно стягнути його широким рушником, шматком тканини, покласти потерпілого на тверді ноші (щит, широку дошку), надавши йому пози „жаби”.
При травмі голови (рана в потиличній частині або є перелом кісток у цій зоні), потерпілі часто знаходяться без свідомості, тому транспортування таких потерпілих здійснюється на боці, у фіксованому стабілізованому положенні.
Положення «жаби»
Транспортування на боці


Слайд #9
Презентація на тему «Транспортування потерпілих» - Слайд #9

Транспортування при переломах і вивихах
При переломах і пораненнях щелепи у потерпілого в роті збираються кров, слина, слиз і западає язик. Через це, якщо можна, потерпілого переносять на ношах у напівсиди чому положенні або укладають на живіт. При укладанні на живіт під лоб підстеляють одяг і повертають голову потерпілого в сторону.
При перенесенні на ношах людей з пошкодженими кінцівками роблять так: поламану руку прибинтовують до грудей, а при травмі ноги під коліна кладуть валик з одягу. Переносячи потерпілого, носії повинні намагатися зберігати горизонтальне положення нош на спусках, при подоланні перепон.


Слайд #10
Презентація на тему «Транспортування потерпілих» - Слайд #10

Транспортування при опіках
Транспортування потерпілого у положенні сидячи чи напівсидячи здійснюється при опіках верхньої половини тулуба, обличчя, шиї, рук; лежачи на спині - при опіках передньої поверхні тулуба, ніг; лежачи на животі - при опіках задньої поверхні тулуба, ніг; при циркулярних опіках підкладають складений одяг, гумові подушки, щоб більша частина ноги чи тулуба була у висячому положенні і не торкалася нош. Це дозволяє зменшити біль під час транспортування.


Слайд #11
Презентація на тему «Транспортування потерпілих» - Слайд #11

У інших випадках
Якщо немає пошкоджень кісток та тканин (наприклад при отруєнні, обмороженні, радіаційному ураженні та ін.), то транспортування відбувається довільно.


Слайд #12
Презентація на тему «Транспортування потерпілих» - Слайд #12

Дякую за увагу!