Презентація на тему «Суниці»


Рейтинг презентації 4 на основі 2 голосів



Слайд #1
Презентація на тему «Суниці» - Слайд #1

Суниці


Слайд #2
Презентація на тему «Суниці» - Слайд #2

Суниця — багаторічна низькоросла світлолюбна рослина родини Розові класу Дводольні. Поширена на Поліссі, в Лісостепу, Карпатах. Часто утворює суцільні зарості. Найвищі урожаї дає протягом трьох перших років вирощування.
Загальна характеристика


Слайд #3
Презентація на тему «Суниці» - Слайд #3

Існує більш ніж 20 видів суниці та багато гібридів і культурних сортів. Культурні сорти звичайно відомі як «полуниця», серед них найпоширеніша Полуниця садова (клубника).
Загальна характеристика


Слайд #4
Презентація на тему «Суниці» - Слайд #4

Суниця лісова росте в хвойних і мішаних лісах, на лісових галявинах, серед чагарників, на узбіччях доріг і на узліссях.
Поширення суниці


Слайд #5
Презентація на тему «Суниці» - Слайд #5

Стебло прямостояче або висхідне, до 30 см заввишки. Кореневище коротке з тонкими корінцями, та довгими повзучими пагонами-вусами.
Зовнішній вигляд


Слайд #6
Презентація на тему «Суниці» - Слайд #6

Квітки білі (до 20 мм у діаметрі), правильні, 5-пелюсткові, двостатеві, на довгих тонких квітконіжках, зібрані у щиткоподібні суцвіття. Тичинок і маточок багато, вони розміщені на випуклому квітколожі. ttttЦвітуть у травні - червні, ttttплоди достигають у червні - tttлипні. Плід - ttttпоникла яскраво -tttt tчервона ягода.
Квітки та плоди


Слайд #7
Презентація на тему «Суниці» - Слайд #7

Листки складні трійчасті, прикореневі, на довгих черешках; зверху темно-зелені, знизу світло-зелені, із зубчастими краями. Густо вкриті притиснутими шовковистими волосками.
Листки суниці


Слайд #8
Презентація на тему «Суниці» - Слайд #8

Значення суниці
Плоди вживають у їжу.
Вони є прекрасною сировиною для виготовлення високоякісних вин.Плоди і листки суниці багаті на вітаміни. Вони безцінне джерело вітаміну C. Плоди вживають як сурогат чаю.


Слайд #9
Презентація на тему «Суниці» - Слайд #9

У науковій медицині застосовують плоди і листки суниці як слабкий сечогінний засіб, а самі плоди як потогінний засіб.Листки використовують при гіпертонії, для поліпшення роботи серця і обміну речовин.
Чашолистки допомагають при розладах травлення.Корені суниці застосовують від ревматизму. Свіжі плоди прикладають до місць, уражених екземою, а соком виводять ластовиння і лишаї.
Соком ягід натирають вулики, щоб запобігти захворюванню бджіл. У косметичній практиці застосовують живильні маски з ягід суниці.
Значення в медицині


Слайд #10
Презентація на тему «Суниці» - Слайд #10

Збирають стиглі ягоди суниці вранці, в суху погоду або в кінці дня до появи роси. Ягоди збирають обережно і зразу ж вживають в їжу або відправляють для переробки. Свіжі ягоди в звичайних умовах довго не зберігаються. Зібрані ягоди пакують у невеликі (по 2-3,5 кг), кошики або решета.
Збирання плодів


Слайд #11
Презентація на тему «Суниці» - Слайд #11

Сушать їх у печах або сушарках при t - 60-65°, розкладаючи тонким шаром на решетах. Висушені плоди пакують у мішки вагою по 50 кг і зберігають у сухих, добре провітрюва-
них приміщеннях. Плоди можуть пошкоджува-
тися комірними хрущиками. Свіжі плоди також часто заморожують.
Зберігання суниці


Слайд #12
Презентація на тему «Суниці» - Слайд #12

Листки суниць збирають під час цвітіння рослини, обриваючи їх без черешків. Сушать на горищах або під наметами, розкладаючи тонким шаром на решетах і періодично перемішуючи. Сухі листки пакують у тюки по 50 кг і зберігають у сухих прохолодних приміщеннях.
Збирання листків


Слайд #13
Презентація на тему «Суниці» - Слайд #13

Промислова заготівля можлива у Волинській, Рівненській, Житомирській, Київській, Чернігівській, на півночі Хмельницької і Сумської, у Львівській, Тернопільській, Івано-Франківській, Чернівецькій і Закарпатській областях. Запаси сировини значні, часто утворюють суцільні зарості.
Загальна характеристика