Презентація на тему «Різноманітність покритонасінних рослин»


Рейтинг презентації 4.35 на основі 20 голосів




Слайд #1
Презентація на тему «Різноманітність покритонасінних рослин» - Слайд #1

Різноманітність покритонасінних рослин
Розробив
вчитель біології
ЗОШ І-ІІІ ступенів
с. Висипівців
Рій І. М.


Слайд #2
Презентація на тему «Різноманітність покритонасінних рослин» - Слайд #2

Покритонасінні рослини
Покритонасінні рослини за різноманіттям і чисельністю видів панують у рослинному світі. Кількість видів цих рослин більша, ніж усіх інших рослин разом (близько 250 тис.). Усі вони поділені на два класи, які отримали назви Однодольні та Дводольні. Основною ознакою, на якій грунтується поділ, є кількість видозмінених зародкових листків – сімядоль. У зародків представників класу Дводольні їх два, а в Однодольних – одна.


Слайд #3
Презентація на тему «Різноманітність покритонасінних рослин» - Слайд #3

Дводольні рослини
Переважна більшість квіткових рослин близько 200 тис. видів – належить до класу Дводольні. Серед них є всі життєві форми – травянисті рослини, напівкущі, кущі, ліани, дерева.


Слайд #4
Презентація на тему «Різноманітність покритонасінних рослин» - Слайд #4

РОДИНА ХРЕСТОЦВІТІ
Більшість видів родини Хрестоцвіті зростає в місцевостях із помірним та холодним кліматом. Відомо понад 3000 видів рослин цієї родини. Це переважно одно-, дво- чи багаторічні травянисті рослини й зрідка напівкущі. Характерні ознаки представників Хрестоцвітих:
коренева система – стрижнева (в деяких представників головний корінь видозмінений у коренеплід);
розташування листків на стеблі почергове, або ж вони зібрані в прикореневу розетку;


Слайд #5
Презентація на тему «Різноманітність покритонасінних рослин» - Слайд #5

РОДИНА ХРЕСТОЦВІТІ
Квітка Хрестоцвітих має подвійну оцвітину. Чашечка складається з 4 вільних чашолистиків, а віночок – з 4 вільних пелюсток, розташованих хрест-навхрест (звідки і походить назва родини). Квітка має 6 тичинок (з яких дві коротші) та одну маточку. Плід – стручок або стручечок.


Слайд #6
Презентація на тему «Різноманітність покритонасінних рослин» - Слайд #6

РОДИНА ХРЕСТОЦВІТІ
Ріпак
Однорічна рослина заввишки 30 – 120 см з малоопушеними нижніми листками. Насіння ріпаку містить багато олії, що використовується в харчовій промисловості та для технічних потреб. Зелена маса є високоякісним кормом, з неї можна виготовляти силос. Ріпак – добра медоносна культура. Цвіте в травні – червні. Культивується по свій території України, найбільше її на Поліссі та в Лісостепу.


Слайд #7
Презентація на тему «Різноманітність покритонасінних рослин» - Слайд #7

РОДИНА ХРЕСТОЦВІТІ
Редька посівна
Дворічна рослина заввишки 30 – 75 см. Рослина широко культивується в двох основних формах: редька звичайна і редиска. Редька є цінною харчовою і лікувальною культурою. Коренеплоди редьки білі, червоні або чорні, містять жири, білки, органічні кислоти, багато мінеральних речовин та вітамінів. Редьку використовують для виготовлення різних салатів. Цвіте в травні – червні. Походить із Східної Азії та Південної Європи. Редиска – це скороспіла однорічна рослина з невеликим кулястим, довгастим коренеплодом рожевого, жовтого кольору. Використовують як звичайну редьку.


Слайд #8
Презентація на тему «Різноманітність покритонасінних рослин» - Слайд #8

РОДИНА ХРЕСТОЦВІТІ
Капуста городня
Дворічна рослина заввишки 60 – 120 см. Перший рік на укороченому стеблі розвиваються великі, мясисті, сизо-зелені або фіолетові листки. Листки зібрані в щільну розетку, так званий качан. На другий рік розвиваються облиснені квітконосні пагони з досить великими, жовтими або білими квітками. Цвіте в травні – червні. Походить із Східного Середземноморя. Листки капусти містять клітковину, цукри, ферменти, органічні кислоти, мікроелементи, багато вітамінів. Тому вона має важливе харчове і лікувально-дієтичне значення.


Слайд #9
Презентація на тему «Різноманітність покритонасінних рослин» - Слайд #9

РОДИНА ХРЕСТОЦВІТІ
Сухоребрик Льозеліїв
Дворічна рослина заввишки 30 – 100 см з прямим, розгалуженим стеблом. Цвіте з травня по вересень, плоди достигають з червня до пізньої осені. Свіжодостигле і недозріле насіння не сходить. Поширений по всій території України, частіше в Степу і Лісостепу, засмічує польові і овочеві культури, особливо зріджені посіви озимої пшениці та озимого ячменю, росте біля жител, вздовж доріг, на засмічених місцях. Є лікарською і фарбувальною рослиною.


Слайд #10
Презентація на тему «Різноманітність покритонасінних рослин» - Слайд #10

РОДИНА ХРЕСТОЦВІТІ
Хориспора ніжна
Однорічна зимуюча рослина. Стебло висхідне, висотою 5 – 35 см, розпростерте, галузисте, шорстке, вкрите короткими залозистими волосками. Цвіте з квітня по травень, насіння достигає в червні – липні. Літньо-осінні сходи, що зявляються в серпні – вересні, перезимовують. Поширена в степовій і лісостеповій зонах України. Росте вздовж доріг, залізничних колій, витримує засолення грунтів, зрідка трапляється на полях переважно в посівах озимих і ярих колосових.


Слайд #11
Презентація на тему «Різноманітність покритонасінних рослин» - Слайд #11

РОДИНА ХРЕСТОЦВІТІ
Суріпиця звичайна
Дворічна рослина з прямим розгалуженим стеблом 30 – 80 см заввишки. Цвіте в травні – червні, насіння достигає в червні – серпні. Одна рослина може утворити до 10 тис. насінин. Вони зберігають свою схожість у грунті до 4 років і проростають з глибини не більше 2 см. Поширена по всій території України. Злісний бурян сільськогосподарських культур. Харчова, медоносна та олійно-жирова рослина.


Слайд #12
Презентація на тему «Різноманітність покритонасінних рослин» - Слайд #12

РОДИНА ХРЕСТОЦВІТІ
Гикавка сіра
Дворічна сірувато-зелена рослина заввишки 20 – 40 см. Стебло пряме, розгалужене, опушене. Цвіте в травні – листопаді, насіння достигає з липня і до пізньої осені. Одна рослина може утворювати до 180 тис. насінин, що можуть проростати в рік лостигання. Недозріле насіння теж проростає. Літньо-осінні сходи зимують. Росте як бурян на полях, суходільних пасовищах, вздовж доріг. Звичайно по всій території України. Рослина медоносна.


Слайд #13
Презентація на тему «Різноманітність покритонасінних рослин» - Слайд #13

РОДИНА ХРЕСТОЦВІТІ
Гірчиця польова
Однорічна жорстковолосиста рослина заввишки 30 – 60 см з розгалуженим стеблом. Цвіте в червні – серпні. Насіння достигає з липня до листопада. Одна рослина може утворювати до 30 тис. насінин, що може зберігати свою життєздатність в грунті до 11 років (максимально до 50). Недозріле насіння також проростає. Росте як злісний бурян на полях, біля доріг, на засмічених місцях. Звичайно по всій території України. Культивують як цінну харчову, лікарську, медоносну, технічну та ефіро-олійну рослину.


Слайд #14
Презентація на тему «Різноманітність покритонасінних рослин» - Слайд #14

РОДИНА ХРЕСТОЦВІТІ
Редька дика
Однорічна рослина заввишки 30 -60 см з тонким коренем. Цвіте в червні – серпні, насіння достигає в липні – вересні. Одна рослина дає 160 – 2500 насінин(максимально 12 тис.). Насіння зберігає свою схожість в грунті понад 10 років. Поширена як бурян по всій території України, особливо на Поліссі та в північній частині Лісостепу. Засмічує ярі посіви ячменю, вівса, гороху, льону. Росте також на городах, у лісорозсадниках, біля доріг. Добра медоносна і олійна рослина.


Слайд #15
Презентація на тему «Різноманітність покритонасінних рослин» - Слайд #15

РОДИНА ХРЕСТОЦВІТІ
Хрінниця крупковидна
Багаторічна рослина заввишки 20 – 60 см з прямим стеблом. Цвіте в квітні – червні, насіння достигає в липні. Насіння у грунті зберігає життєздатність протягом 3 років. Рослина дуже посухостійка і солевитривала. Може розмножуватися також вегетативно кореневими паростками. Найбільше поширена в південному Лісостепу, Степу і в Криму. Засмічує посіви польвих культур, особливо на солонцюватих грунтах. Росте на луках, пасовищах, біля доріг і жител.


Слайд #16
Презентація на тему «Різноманітність покритонасінних рослин» - Слайд #16

РОДИНА ХРЕСТОЦВІТІ
Талабан польовий
Однорічна рослина заввишки 20 – 50 см з прямостоячим стеблом. Цвіте в травні – червні, насіння достигає в червні – серпні. Максимальна плодючість 50000 насінин з однієї рослини. Насіння немає періоду спокою, проростає одразу після висівання. Зберігає життєздатність в грунті до 10 років. Літньо-осінні сходи перезимовують. Сходи мають неприємний запах. Росте на полях і пасовищах, біля доріг, жител по всій Україні. Насіння містить до 33% олії, що може використовуватися в технічних цілях.


Слайд #17
Презентація на тему «Різноманітність покритонасінних рослин» - Слайд #17

РОДИНА ХРЕСТОЦВІТІ
Грицики звичайні
Однорічна рослина заввишки 10 – 15 см з прямостоячим стеблом. Цвіте з квітня по липень, насіння достигає в червні – серпні. Росте як бурян на полях, біля доріг, поблизу жител по всій території України. Харчова рослина. У свіжих листках грициків міститься велика кількість каротину та аскорбінової кислоти. Насіння грициків містить олію, що використовується для технічних потреб, а макуха для виготовлення гірчичників. Рослина медоносна, лікарська та кормова.


Слайд #18
Презентація на тему «Різноманітність покритонасінних рослин» - Слайд #18

РОДИНА РОЗОВІ
Родина розові представлена деревами, кущами і травянистими рослинами, які поширені по всій земній кулі (крім Антарктиди). Родина налічує близько 3000 видів. Характерні ознаки родини Розові:
- коренева система – стрижнева;
- листки в розових можуть бути як прості (у вишні, яблуні), так і складні (у малини, шипшини);
- велика різноманітність типів плодів (проста кістянка – у персика, вишні, сливи; збірна кістянка – у малини та ожини; яблуко – у груші, яблуні; суниччина – у суниць; багатогорішок – у шипшини.


Слайд #19
Презентація на тему «Різноманітність покритонасінних рослин» - Слайд #19

РОДИНА РОЗОВІ
Квітка Розових має подвійну оцвітину. Її чашечка складається з 5 зрослих чашолистиків, а віночок – з 5 вільних пелюстків. Тичинок у квітці може бути багато (їхня кількість перевищує 11), а маточок може бути одна (наприклад, у вишні), або ж їх багато (у малини, шипшини). Одні представники мають поодинокі квіти (айва), в інших зібрані у суцвіття зонтик (вишня), щиток (яблуня), китиця (черемха).


Слайд #20
Презентація на тему «Різноманітність покритонасінних рослин» - Слайд #20

РОДИНА РОЗОВІ
Груша звичайна
Посухостійка, морозостійка та солевитривала рослина заввишки 20 – 30 м з розлогою широкопірамідальною кроною та колючими гілками. Росте в листяних та мішаних лісах, на галявинах, узліссях по свій території України.Часто культивується в полезахисних та пришляхових насадженнях. Харчова, медоносна та фітомеліоративна порода. Плоди споживають свіжими, сушеними. Сухі плоди є сурогатом чаю, кави. Деревина груші міцна, пружна, добре фарбується та полірується, має красиву текстуру. Груша – добрий медонос. Препарати груші застосовують в медицині.


Слайд #21
Презентація на тему «Різноманітність покритонасінних рослин» - Слайд #21

РОДИНА РОЗОВІ
Яблуня лісова
Морозостійка тіньовитривала посухостійка і солевитривала рослина з розлогою кулястою кроною. Росте в другому ярусі світлих широколистяних і мішаних лісів, на узліссях , по чагарниках. Звичайно на Поліссі, в Лісостепу, Прикарпатті і Карпатах, зрідка в степових районах. Цвіте в квітні – травні, плоди достигають у вересні – жовтні. Рослина харчова, медоносна, лікарська, дубильна, фітомеліоративна. Плоди яблуні лісової споживають як харчові та лікувальнодієтичні продукти. Яблуня – добрий весняний медонос. Є родоночальником яблуні домашньої.


Слайд #22
Презентація на тему «Різноманітність покритонасінних рослин» - Слайд #22

РОДИНА РОЗОВІ
Айва звичайна
Тепло- та світлолюбна рослина заввишки 1-3 м. Це високий кущ або деревце. На Україні в дикому стані не зустрічається, проте широко відома в культурі, іноді дичавіє. Айву розводять у полезахисних та пришляхових насадженнях, а також в парках, садах, дендропарках, культивують її переважно у південних і західних областях України. Рослина харчова, технічна і декоративна. Плоди свіжими не споживають, оскільки вони мають грубий, щільний, несоковитий мякуш. У медицині цінується слиз, що видобувають з насіння айви.


Слайд #23
Презентація на тему «Різноманітність покритонасінних рослин» - Слайд #23

РОДИНА РОЗОВІ
Горобина звичайна
Тіньовитривала посухостійка рослина заввишки 4 – 20 м з густою яйцевидною кроною. Росте в лісах, серед чагарників, на схилах балок. Розсіяно на Поліссі, у північній частині Лісостепу, у Карпатах, Криму. Цвіте в травні, плоди достигають у вересні. Рослина – харчова, медоносна, лікарська, дубильна, фарбувальна, декоративна, фітомеліоративна. Плоди містять значну кількість каротину, цукрів, дубильних речовин. Препарати з плодів застосовують у медицині та ветеринарії.


Слайд #24
Презентація на тему «Різноманітність покритонасінних рослин» - Слайд #24

РОДИНА РОЗОВІ
Черешня
Світлолюбна і теплолюбна рослина заввишки 3 – 10 м з яйцевидною кроною і відстовбурченими гілками. Росте в широколистяних лісах, на узліссях. Звичайно в Лісостепу, Закарпатті і в Карпатах. Розводять багато сортів. Цвіте в квітні – травні. Плоди достигають у липні. Харчова, вітамінна, медоносна, декоративна культура. Плоди споживають сирими і переробленими. Деревину використовують у столярній і токарній справі. Широко використовується в полезахисних і придорожних насадженнях.


Слайд #25
Презентація на тему «Різноманітність покритонасінних рослин» - Слайд #25

РОДИНА РОЗОВІ
Черемха звичайна
Дерево або кущ заввишки 2- 10 м з густою кроною. Росте в листяних і мішаних лісах, серед чагарників, на вогких місцях, у ярах. Звичайно по всій території України. Часто культивують в садах і парках. Цвіте в квітні – червні, плоди достигають у липні – серпні. Рослина харчова, медоносна, лікарська, декоративна, фітонцидна. Плоди споживають сирими і переробленими, а також сушеними. У науковій медицині використовують лише плоди, в народній – усі частини рослини. Рослина дуже декоративна, особливо її садові форми з плакучими гілками та різнокольровим листям.


Слайд #26
Презентація на тему «Різноманітність покритонасінних рослин» - Слайд #26

РОДИНА РОЗОВІ
Абрикос звичайний
Світлолюбна посухостійка рослина заввишки 5 – 10 м з широкою, розлогою кроною. На Україні в дикому стані не росте. Культивують у полезахисних смугах, пришдяхових насадженнях і садах. Поширена в Степу, Лісостепу та в Криму. Цвіте в квітні до розпускання листків, плоди дозрівають в червні – липні. Харчова, медоносна та технічна культура. Рослина має щільну міцну деревину. На стовбурах та гілках виділяється камедь, з якої виготовляють клей та масляні емульсії.


Слайд #27
Презентація на тему «Різноманітність покритонасінних рослин» - Слайд #27

РОДИНА РОЗОВІ
Терен звичайний
Кущ або деревце заввишки 2 – 4 м з дуже розлогою кроною і колючими гілками. Росте на узліссях, серед чагарників, у світлих лісах, біля доріг. Зустрічається розсіяно в Західному Поліссі, Волинському Лісостепу, у Карпатах і Закарпатті. Цвіте в квітні – травні, плоди достигають у вересні. Рослина харчова, медоносна, лікарська, декоративна і фітомеліоративна. Плоди споживають сирими і переробленими. Терен використовують для живоплотів і лісозахисних насаджень.


Слайд #28
Презентація на тему «Різноманітність покритонасінних рослин» - Слайд #28

РОДИНА РОЗОВІ
Суниці лісові
Багаторічна світлолюбна рослина заввишки 5 – 20 см з довгими повзучими пагонами, що укорінюються у вузлах, і коротким кореневищем. Росте в соснових і мішаних лісах, на лісових галявинах, узліссях. Звичайно у лісових районах, північній і середній частині Лісостепу, зрідка – у Степу. Цвіте в травні – червні. Плоди достигають у червні – липні. Харчова та лікарська рослина. Свіжі плоди мають дуже приємний аромат і смак, містять велику кількість вітамінів А, В, С, К, РР, що визначає їх лікувальні властивості.


Слайд #29
Презентація на тему «Різноманітність покритонасінних рослин» - Слайд #29

РОДИНА РОЗОВІ
Малина звичайна
Кущ заввишки 1- 2 м. Росте в підліску мішаних, рідше листяних лісів, на галявинах, вирубках, часто утворює суцільні зарості. Розсіяно на Поліссі, у північній частині Лісостепу, у Карпатах. Культивують по всій території України. Цвіте в травні – червні. Плоди достигають в липні. Рослина лікарська, харчова, медоносна та декоративна. Плоди і гілки використовують в медицині. Ягоди – цінний харчовий продукт. Вони мають високі смакові властивості.


Слайд #30
Презентація на тему «Різноманітність покритонасінних рослин» - Слайд #30

РОДИНА РОЗОВІ
Ожина сиза
Невеликий кущ заввишки 50 - 150 см. Росте в лісах, ярах, на берегах річок, серед чагарників, у садах і парках. Звичайно по всій території України. Цвіте в травні – серпні. Рослина харчова, медоносна, лікарська, кормова, фарбувальна, дубильна, декоративна. Плоди споживають свіжими і сушеними. Листки ожини вживають для виготовлення сурогату чаю. Ожина – добрий медонос.


Слайд #31
Презентація на тему «Різноманітність покритонасінних рослин» - Слайд #31

РОДИНА РОЗОВІ
Перстач прямостоячий
Багаторічна рослина заввишки 10 – 30 см з товстим коротким бульбовидно потовщеним деревянисти м кореневищем. Росте в соснових і мішаних лісах, на лісових луках і болотах. Розсіяно по всій території України. Цвіте в червні – серпні. Рослина лікарська, харчова, дубильна. Кореневища рослини багаті на дубильні речовини, пектин, органічні кислоти, крохмаль та ефірну олію.


Слайд #32
Презентація на тему «Різноманітність покритонасінних рослин» - Слайд #32

РОДИНА РОЗОВІ
Перстач гусячий
Багаторічна рослина завдовжки 15 – 40 см з довгими повзучими пагонами. Цвіте в травні – серпні, насіння достигає в червні – вересні. Добре розмножується повзучими пагонами. Росте на луках, берегах річок, на випасах, вогких місцях по всій території України. Рослина кормова, дубильна. Містить крохмаль, аскорбінову кислоту, дубильні речовини. Рослина медоносна.


Слайд #33
Презентація на тему «Різноманітність покритонасінних рослин» - Слайд #33

РОДИНА БОБОВІ
Родина Бобові обєднує понад 17 000 видів рослин, серед яких є однорічні і багаторічні травянисті рослини, кущі, дерева. Поширені бобові на всіх континентах планети в різних кліматичних зонах. Назву родини бобові визначив плід цих рослин – біб. Для бобових характерні складні листки: пальчастоскладні (люпин), трійчастоскладні (квасоля, соя), парнопірчастоскладні (горох), непарнопірчастоскладні (біла акація). При основі листків є добре розвинені прилистки у вигляді зелених листочків (горох), колючок (акація). Коренева система стрижнева. На коренях бобових рослин оселяються бульбочкові бактерії, що забезпечують рослину сполуками нітрогену, що входять до складу білків.


Слайд #34
Презентація на тему «Різноманітність покритонасінних рослин» - Слайд #34

РОДИНА БОБОВІ
Віночок квітки зовні нагадує метелика зі складеними крилами. Оцвітина в бобових подвійна, крім віночка, що складається з 5 вільних пелюсток, є ще 5 зрослих чашолистиків. Тичинок в квітці бобових 10, маточка одна. Квітки можуть бути поодинокі або зібрані в суцвіття головку (конюшина), китицю (люпин) чи простий зонтик(лядвенець).


Слайд #35
Презентація на тему «Різноманітність покритонасінних рослин» - Слайд #35

РОДИНА БОБОВІ
Горох посівний
Однорічна рослина заввишеи 50 – 100 см з полеглим або чіпким стеблом. Цінна харчова та кормова культура, оскільки містить значну кількість білка, крохмалю, жирів, мікроелементів, різних вітамінів. Насіння його використовують для приготування страв. Надземна частина рослини – корм для худоби. Завдяки симбіозу з бульбочковими бактеріями збагачує грунт азотом. Цвіте в червні – липні. Широко культивується на території України. Походить із Середземноморя. Має багато різних сортів.


Слайд #36
Презентація на тему «Різноманітність покритонасінних рослин» - Слайд #36

РОДИНА БОБОВІ
Вика посівна
Однорічна рослина заввишки 30 – 80 см з прямостоячим або висхідним, цупким стеблом. Вика посівна – кормова рослина , містить до 20% білка протеїну. Її висівають у суміші з вівсом або ячменем. Добрий медонос. Культивують по всій території України, особливо в лісостепових та поліських районах.


Слайд #37
Презентація на тему «Різноманітність покритонасінних рослин» - Слайд #37

РОДИНА БОБОВІ
Соя
Однорічна рослина заввишки 30 – 60 см з прямостоячим або висхідним густоопушеним стеблом. Соя білково-олійна, харчова, кормова культура. Насіння сої містить білків більше, ніж куряче м'ясо. Крім того, до його складу входять цукри, мінеральні речовини, пектин, вітаміни. З бобів сої виготовляють крупу, борошно, молоко, печиво та багато кулінарних страв, які мають високі смакові та дієтично-лікувальні властивості. Соєву олію використовують в їжу, для виробництва маргарину, мила, лаків, фарб. Цвіте в червні – липні. Культивують у степу та лісостепу. Походить із Східної Азії.


Слайд #38
Презентація на тему «Різноманітність покритонасінних рослин» - Слайд #38

РОДИНА БОБОВІ
Конюшина лучна
Багаторічна рослина заввишки 20 – 60 см з висхідним розгалуженим пагоном. Росте в мішаних лісах, на галявинах, узліссях, луках, серед чагарників. Звичайно у лісових і лісостепових районах, рідше у Степу. Цвіте у травні – серпні. Медоносна рослина. Одна з найкращих кормових трав. У ній містяться вітаміни А, В, С, Д, К, до 15% білка протеїну, багато жирів, калію і фосфору. Конюшина збагачує грунт азотом. Культивується на великих площах по всій території України.


Слайд #39
Презентація на тему «Різноманітність покритонасінних рослин» - Слайд #39

РОДИНА БОБОВІ
Еспарцет донський
Багаторічна посухостійка рослина заввишки 30 – 70 см з прямостоячим або висхідним стеблом. Росте в степах, на схилах, узліссях, сухих луках, серед чагарників, особливо в лісостепових і степових районах, зрідка в південних лісових районах. Цвіте в травні – липні. Цінна кормова культура, добрий медонос.


Слайд #40
Презентація на тему «Різноманітність покритонасінних рослин» - Слайд #40

РОДИНА БОБОВІ
Чина лісова
Багаторічна рослина заввишки 1 – 2 м з чіпким, розгалуженим стеблом. Росте в лісах, на узліссях, серед чагарників. Звичайно по всій території України. Цвіте в червні – липні. Кормова та медоносна рослина.


Слайд #41
Презентація на тему «Різноманітність покритонасінних рослин» - Слайд #41

РОДИНА БОБОВІ
Акація біла
Світлолюбна, посухостійка, солевитривала рослина. Дерево до 35 м заввишки з великою розлогою кроною. Широко культивується по всій території України у парках, садах, на полезахисних смугах, уздовж доріг, на вулицях. Цвіте в травні – червні, плоди достигають у вересні – жовтні. Медоносна, технічна, лікарська та декоративна рослина. Акація біла – одна з найкращих, найбільш продуктивних, деревовидних медоносів. Препарати з квіток використовують в медицині, а ефірну олію – у парфюмерній. Деревина акації міцна, красива, добре полірується.


Слайд #42
Презентація на тему «Різноманітність покритонасінних рослин» - Слайд #42

РОДИНА БОБОВІ
Гледичія колюча
Дерево до 40 м заввишки з розлогою ажурною кроною. Довговічна світлолюбна солевитривала посухостійка порода. Цвіте в червні, плоди дозрівають у вересні. Культивується в полезахисних смугах, садах, парках по всій території України. Походить з Північної Америки. Гледичія – добрий медонос. Вона має міцну деревину, що використовується для будівництва підводних і підземних споруд, а також для різних столярних і токарних виробів. Гледичія – цінна фітомеліоративна і декоративна рослина. З насіння рослини виготовляють сурогат кави.


Слайд #43
Презентація на тему «Різноманітність покритонасінних рослин» - Слайд #43

РОДИНА БОБОВІ
Карагана деревяниста
Морозостійка, тіньовитривала рослина до 2 – 5 м заввишки. Культивується в садах, парках, лісових насадженнях по свій території України. Цвіте в червні – липні, плоди дозрівають у липні – серпні. Харчова, фітомеліоративна та декоративна рослина. Карагана – добрий пізній медонос. Зелені плоди та квіткові бруньки використовують для салатів. З молодих пагонів плетуть корзини. Препарати з кори й коренів використовують в народній медицині.


Слайд #44
Презентація на тему «Різноманітність покритонасінних рослин» - Слайд #44

РОДИНА БОБОВІ
Буркун лікарський
Багаторічна рослина заввишки 30 – 100 см з прямостоячим, розгалуженим стеблом. Цвіте в червні – серпні, насіння достигає в липні – жовтні. Росте на лісових галявинах, узліссях, на схилах, біля доріг по всій території України. Харчова, медоносна, технічна, кормова та лікарська рослина. Надземна частина містить каротин, ефірну олію та аскорбінову кислоту, що визначає її харчову, парфюмерну та фарбувальну цінність. Сухі листки та суцвіття використовують для ароматизації харчових страв.


Слайд #45
Презентація на тему «Різноманітність покритонасінних рослин» - Слайд #45

РОДИНА ПАСЛЬОНОВІ
Родина Пасльонові налічує 2500 видів травянистих рослин, кущів, дерев. Більша частина видів пасльонових зростає у Південній та Центральній Америці. Коренева система стрижнева. Листки пасльонових прості, без прилистків. Рослини часто вкриті залозистими волосинками, виділення яких мають специфічний запах. Пасльонові у різних частинах рослини накопичують отруйні речовини – алкалоїди. Ці речовини здатні спричиняти важкі, навіть смертельні отруєння людини і тварин (беладонна, блекота, дурман, тютюн).


Слайд #46
Презентація на тему «Різноманітність покритонасінних рослин» - Слайд #46

РОДИНА ПАСЛЬОНОВІ
Оцвітина у пасльонових складається з 5 зрослих чашолистиків та 5 зрослих пелюсток і загалом нагадує лійку. 5 тичинок, які зростаються з віночком, оточують єдину маточку. Квітки поодинокі або зібрані в суцвіття. Плід – ягода (у картоплі, баклажана) або коробочка (у тютюну, дурману).


Слайд #47
Презентація на тему «Різноманітність покритонасінних рослин» - Слайд #47

РОДИНА ПАСЛЬОНОВІ
Паслін солодкогіркий
Багаторічна травяниста рослина або напівкущ заввишки 1 – 5 м. Має довге, витке стебло. Росте у вільшняках, на вологих місцях, по берегах річок, озер, серед чагарників по всій території України. Цвіте в травні – серпні, плоди достигають в липні – жовтні. Отруйна рослина. Використовується як лікарська рослина.


Слайд #48
Презентація на тему «Різноманітність покритонасінних рослин» - Слайд #48

РОДИНА ПАСЛЬОНОВІ
Дурман звичайний
Однорічна рослина заввишки 30 – 100 см. Стебло просте або вилчасторозгалужене, міцне. Цвіте в червні – серпні, плоди достигають в серпні – листопаді. Росте як бурян на засмічених місцях , поблизу жител, на городах, у садах по всій території України. Рослина з неприємним запахом. Отруйна рослина. Використовується як лікарська рослина.


Слайд #49
Презентація на тему «Різноманітність покритонасінних рослин» - Слайд #49

РОДИНА ПАСЛЬОНОВІ
Блекота чорна
Одно- або дворічна рослина заввишки 20 – 60 см, опушена мякими клейкими волосками. Стебло прямостояче, розгалужене. Цвіте в травні – вересні, плоди достигають в липні – жовтні. Росте як бурян на засмічених місцях, пустирях, вигонах, поблизу жител по всій території України. Рослина лікарська, отруйна (особливо насіння).


Слайд #50
Презентація на тему «Різноманітність покритонасінних рослин» - Слайд #50

РОДИНА ПАСЛЬОНОВІ
Картопля
Картопля – одна з найважливіших продовольчих культур. Бульби містять необхідні для людини органічні та неорганічні речовини – білок, крохмаль, пектин, цукри, клітковину, каротин, вітаміни, мікроелементи, мінеральні солі. З бульб картоплі виробляють крохмаль, спирт, ацетон, молочну кислоту. Бульби використовуються для харчування і відгодівлі тварин. Має понад 3000 сортів. Походить із Південної Америки.


Слайд #51
Презентація на тему «Різноманітність покритонасінних рослин» - Слайд #51

РОДИНА ПАСЛЬОНОВІ
Перець стручковий
Однорічна рослина заввишки 30 – 75 см. Важлива овочева культура, яка містить значну кількість вітаміну С. У плодах є цукри, крохмаль, білки, жири, клітковина тощо. У культурі вирощують 2 групи його сортів – овочеву (солодку) та пряну (гостру). Овочеві сорти перцю використовують для їжі. Харчові страви з солодкого перцю мають високі смакові та дієтичні властивості . Плоди гострих сортів перцю використовують як прянощі, а також у фармацевтичній промисловості. Походить з Мексики.


Слайд #52
Презентація на тему «Різноманітність покритонасінних рослин» - Слайд #52

РОДИНА ПАСЛЬОНОВІ
Баклажан синій
Однорічна рослина заввишки 30 – 60 см. Рослину вирощують як овочеву культуру. Плоди споживають у смаженому, печеному, фаршированому вигляді. Походить із Індії.


Слайд #53
Презентація на тему «Різноманітність покритонасінних рослин» - Слайд #53

РОДИНА ПАСЛЬОНОВІ
Помідор звичайний
Однорічна рослина заввишки 40 – 200 см із своєрідним сильним запахом. Важлива овочева культура. Плоди помідорів споживають у їжу. У плодах містяться білки, цукри, клітковина, органічні кислоти, пектинові і мінеральні речовини, каротин та різні вітаміни. Має близько 3000 сортів. Походить з Південної Америки.


Слайд #54
Презентація на тему «Різноманітність покритонасінних рослин» - Слайд #54

РОДИНА СКЛАДНОЦВІТІ
Родина Складноцвіті налічує близько 25000 видів, що поширені на всіх континентах , за вийнятком Антарктиди. Складноцвіті – надзвичайно різноманітні рослини: здебільшого одно-, дво- або багаторічні травянисті рослини, інколи напівкущі та кущі і дуже рідко дерева. Коренева система стрижнева. Найхарактерніша ознака рослин родини Складноцвіті – суцвіття кошик. Маленькі квітки складноцвітих щільно прилягають одна до одної, тому все суцвіття здається ніби одною квіткою. Кошик можуть утворювати від кількох до тисячі й більше квіток (наприклад, у соняшника – до 1.5 тис.). Діаметр кошика також різний – від кількох міліметрів (у полину) до 60 – 70 см (у соняшника).


Слайд #55
Презентація на тему «Різноманітність покритонасінних рослин» - Слайд #55

РОДИНА СКЛАДНОЦВІТІ
Квітки у складноцвітих різні за будовою і виконують різну функцію. Одні з них, ті що по краю, яскраво забарвлені й приваблюють запилювачів. Інші, розташовані в центрі, менш помітні, мають тичинки та маточки, формують насіння та плоди. Загалом в складноцвітих виділяють 4 типи квіток : трубчасті, язичкові, несправжньоязичкові, лійчасті. У різних видів поєднання квіток може бути різним. Плоди в складноцвітих - сімянки .


Слайд #56
Презентація на тему «Різноманітність покритонасінних рослин» - Слайд #56

РОДИНА СКЛАДНОЦВІТІ
Соняшник однорічний
Однорічна жорсткоопушена рослина заввишки 1 – 2 м з міцним стеблом. Цвіте в червні – липні. Широко культивується по всій території України, має багато сортів, походить із Південної Америки. Важлива олійна, кормова, медоносна рослина. Насіння соняшника містить до 60% олії, яка широко застосовується для приготування страв. Надземна частина, а також макуха – добрий корм для тварин. Насіння широко споживають, із сухих листків та крайових квіток суцвіть готують лікувальні препарати.


Слайд #57
Презентація на тему «Різноманітність покритонасінних рослин» - Слайд #57

РОДИНА СКЛАДНОЦВІТІ
Кульбаба лікарська
Багаторічна рослина заввишки 10 – 40 см. Росте на луках, біля доріг, поблизу жител, як бурян у садах на городах, полях по всій території України. Цвіте в квітні – серпні, насіння достигає в травні – вересні. Харчова, медоносна, кормова та лікарська рослина.


Слайд #58
Презентація на тему «Різноманітність покритонасінних рослин» - Слайд #58

РОДИНА СКЛАДНОЦВІТІ
Мати-й-мачуха
Багаторічна рослина заввишки 10 – 30 см. Росте на глинистих схилах, у ярах, на берегах річок і озер по всій Україні. Цвіте в березні – квітні. Медоносна, лікарська, декоративна рослина. Рослина придатна для озеленення глинистих схилів у парках і лісосмугах.


Слайд #59
Презентація на тему «Різноманітність покритонасінних рослин» - Слайд #59

РОДИНА СКЛАДНОЦВІТІ
Королиця звичайна
Багаторічна рослина заввишки 15 – 100 см з прямостоячим стеблом. Росте на луках, узліссях, лісових галявинах, серед чагарників, часто як бурян на полях. Цвіте в травні – серпні, насіння достигає в липні – жовтні. Поширена по всій Україні. Рослина декоративна, фарбувальна.


Слайд #60
Презентація на тему «Різноманітність покритонасінних рослин» - Слайд #60

РОДИНА СКЛАДНОЦВІТІ
Череда трироздільна
Однорічна рослина заввишки 15 – 60 см з прямостоячим стеблом. Цвіте в липні – вересні, насіння достигає в серпні – жовтні. Росте на вологих луках, берегах річок, часто утворює зарості. Поширена по всій території України. Лікарська, медоносна та фарбувальна рослина.


Слайд #61
Презентація на тему «Різноманітність покритонасінних рослин» - Слайд #61

РОДИНА СКЛАДНОЦВІТІ
Галінсога дрібноквіткова
Однорічна рослина завишки 10 – 70 см з дуже розгалуженим стеблом. Цвіте в червні – серпні, насіння достигає в липні – вересні. Росте на городах, полях, у садах, біля жител, у парках, дуже злісний бурян на всій території України, особливо численний на добре зволожених грунтах. Значно заглушує такі коренеплідні культури, як морква, петрушка, буряки, а також картоплю, помідори. Після видалення з грунту рослини можуть укорінюватись у вологому середовищі.


Слайд #62
Презентація на тему «Різноманітність покритонасінних рослин» - Слайд #62

РОДИНА СКЛАДНОЦВІТІ
Жовтозілля весняне
Однорічна рослина заввишки 20 – 40 см з прямим, розгалуженим стеблом.Цвіте в квітні – вересні, насіння достигає в травні – жовтні. Росте на полях, у садах, на городах, перевагу віддає зволоженим місцям на чорноземних грунтах. Поширена по всій території України. Лікарська рослина.


Слайд #63
Презентація на тему «Різноманітність покритонасінних рослин» - Слайд #63

РОДИНА СКЛАДНОЦВІТІ
Будяк акантовидний
Дворічна рослина заввишки 50 – 180 см. Росте біля доріг, на занедбаних пасовищах, біля жител, у садах по всій території України. Цвіте в червні – липні, насіння достигає в липні – до заморозків. Харчова та медоносна рослина.


Слайд #64
Презентація на тему «Різноманітність покритонасінних рослин» - Слайд #64

РОДИНА СКЛАДНОЦВІТІ
Осот рожевий
Багаторічна рослина заввишки 40 – 160 см з прямим, розгалуженим стеблом. Цвіте з червня по серпень, насіння достигає в липні – серпні. Поширений по всій території України, особливо на зрошуваних і осушених землях, засмічує польові і городні культури, росте вздовж доріг, на необроблювальних землях, луках.