Презентація на тему «Порушення роботи імунної системи»


Рейтинг презентації 5 на основі 1 голосів



Слайд #1
Презентація на тему «Порушення роботи імунної системи» - Слайд #1

Презентація на тему: порушення роботи імунної системи


Слайд #2
Презентація на тему «Порушення роботи імунної системи» - Слайд #2

Пригадайте що таке імунітет
Імунітет (лат. вільний, захищений) — це сукупність захисних механізмів, які допомагають організму боротися з чужорідними чинниками: бактеріями, вірусами, сторонніми тілами тощо.


Слайд #3
Презентація на тему «Порушення роботи імунної системи» - Слайд #3

Кожного разу, коли в організм потрапляє збудник інфекції, імунна система реагує створенням особливих специфічних для даного збудника антитіл. Ці антитіла залишаються в організмі після закінчення інфекції та запобігають повторне зараження. Кожен раз, зустрічаючись з новим інфекційним агентом, імунна система створює нові антитіла. З віком створюється великий запас антитіл і встановлюється високий рівень імунітету.
У дитинстві більшість інфекцій не становлять небезпеки, однак можливе порушення роботи імунної системи, і тоді частота і тяжкість інфекцій наростають. Можуть бути порушені один або більше компонентів імунної системи. Сприйнятливість дитини до інфекції визначається тяжкістю імунного розлади. Більшість розладів імунної системи - вроджені, і симптоми виявляються рано. Часто розвиваються загрозливі для життя ускладнення.


Слайд #4
Презентація на тему «Порушення роботи імунної системи» - Слайд #4

Порушення роботи імунної системи:
Імунодефіцит - понижена активність
імунної системи
Гіперреактив-ність імунної системи
Аутоімунні реакції процес під час якого імунна система починає занадто завзято шукати «ворогів» і приймати «своїх» за «чужих».


Слайд #5
Презентація на тему «Порушення роботи імунної системи» - Слайд #5

Алергія - незвичайна (підвищена) чутливість організму до дії деяких факторів навколишнього середовища (хімічних речовин, мікробів та продуктів їх життєдіяльності, харчових продуктів і т. д.). Такі фактори (речовини) отримали назву алергенів.
Симптоми захворювання дуже різноманітні і індивідуальні, але найбільш часто зустрічаються наступні: свербіж, висипання, набряки, нежить і кашель, хрипи під час вдиху, розлад шлунково-кишкового тракту.
Причини. Основною причиною виникнення алергії є ослаблена імунна система, внаслідок чого виникає підвищена чутливість організму до різноманітних зовнішніх факторів.
Алергія


Слайд #6
Презентація на тему «Порушення роботи імунної системи» - Слайд #6

Алергени:
Побутові алергени:
побутовий пил, шерсть домашніх тварин, барвники, пральні порошки, косметичні та парфумерні засоби
Харчові алергени:
продукти харчування: овочі, фрукти, різні харчові добавки, м'ясо, молочні продукти, крупи.
Мадика-ментозні алергени: лікарські препарати
Пилкові алергени:
пилок трав'янис-тих рослин та дерев
Алергічні чинники: тепло, холод, надмірна вологість, опромінювання


Слайд #7
Презентація на тему «Порушення роботи імунної системи» - Слайд #7

Кропив'янка - шкірне захворювання, що виникає в результаті викиду гістаміну .
Симптоми. Захворювання супроводжується сверблячої висипом, швидким розвитком набряку будь-якої частини тіла.
Причини. Алергічна реакція організму на деякі алергени. Вони можуть бути найрізноманітнішими: полуниця, шоколад, цитрусові; антибіотики, гормональні препарати; укуси комах та ін Причиною кропив'янки можуть бути різні внутрішні захворювання (діабет, хвороби печінки, нирок та ін); психічна травма.


Слайд #8
Презентація на тему «Порушення роботи імунної системи» - Слайд #8

Діатез алергічний - спадкова схильність організму до алергічних захворювань. При даному захворюванні відзначається ураження слизових оболонок, лімфатичної системи (збільшення лімфатичних вузлів, мигдаликів). Можуть спостерігатися бронхіальна астма, сінна лихоманка.
Симптоми. Поява попрілостей на шкірі, себорея на волосистій частині голови.
Причини. Успадкована або придбана підвищена чутливість організму до деяких речовин: квіткового пилку, яєць, цитрусових та ін.
Екзема - запалення поверхневих шарів шкіри нервово-алергічного характеру. Розрізняють справжню, мікробну, себорейну і професійну екземи.
Симптоми. Печіння, хворобливість, свербіння, множинні дрібні бульбашки, наявність лусочок. В деяких випадках спостерігається мокнуча екзема.
Причини. Спадкова схильність; непереносимість деяких речовин, препаратів і продуктів; сильні стреси.


Слайд #9
Презентація на тему «Порушення роботи імунної системи» - Слайд #9

Алергія - це найпоширеніша хвороба. Від різних її проявів страждає близько 25-35% населення. 
 Навесні алергія, пов'язана з вдиханням різних алергенів, називається сінна лихоманка
Сінна лихоманка практично не зустрічається у дітей молодше 5 років, але часто спостерігається в підлітковому віці і досягає свого піку в 15-25 років.
Кропив'янка - це поширене шкірний прояв алергії. У більшості випадків неможливо з'ясувати, що стало причиною виникнення кропив'янки. 
Алергія має спадкову природу. Якщо один з батьків хворий, шанс дитини захворіти на алергію становить 33%. Якщо обоє батьків хворі, шанс успадкувати алергію зростає до 70%. 
Алергію неможливо вилікувати. Можна жити з алергією, уникаючи контакту з алергенами і використовуючи антигістамінні препарати нового покоління. Ці препарати істотно полегшують симптоми алергії. Їх можна застосовувати протягом тривалого періоду. У деяких випадках ефективним лікуванням є також щеплення проти певного специфічного алергену, який постійно викликає відповідну алергічну реакцію.


Слайд #10
Презентація на тему «Порушення роботи імунної системи» - Слайд #10

СНІД (Синдро́м набу́того імунодефіци́ту) — тяжке
інфекційне захворювання, спричинене вірусом імунодефіциту людини (ВІЛ), який уражає імунну систему людини, знижуючи при цьому протидію організму захворюванням. Синдром набутого імунодефіциту вперше було зафіксовано в США в 1983 році. Упродовж двох місяців хворий помер. Сьогодні за добу у світі чотириста тисяч осіб заражується цією хворобою. Сам по собі СНІД не є смертельною хворобою, але функціонування його вірусу в організмі впливає на імунну систему так, що навіть простий нежить може призвести до смерті людини. Цей вірус розвивається лише у Т-лімфоцитах (хелперах). Хвороба тривалий час не проявляється і виявити її можна лише провівши спеціальний аналіз крові.
Симптоми. Для цієї хвороби характерна переміжна лихоманка, значна втрата ваги, пронос, підвищена стомлюваність.
Зараження можливе:
При кровообміні з інфікованим
При статевому контакті з інфікованим
При вигодовуванні грудним молоком інфікованою
матір'ю малюка


Слайд #11
Презентація на тему «Порушення роботи імунної системи» - Слайд #11

Презентацію виконалиучениці V – В класуЛьвівської правничої гімназії Богачова Аліна таТкачик ОксанаВчитель біології: Леськів О.Я.