Презентація на тему «Поліембріонія»


Рейтинг презентації 5 на основі 1 голосів




Слайд #1
Презентація на тему «Поліембріонія» - Слайд #1

Підготувала: Тимошенко Єлизавета, 11-Б клас
Поліембріонія


Слайд #2
Презентація на тему «Поліембріонія» - Слайд #2

Поліембріонія — процес розвитку кількох зародків з однієї заплідненої яйцеклітини. Поліембріонія може бути у людей,тварин та рослин.


Слайд #3
Презентація на тему «Поліембріонія» - Слайд #3

Поліембріонія у людей або однояйцеві близнюки


Слайд #4
Презентація на тему «Поліембріонія» - Слайд #4

Близнюќи— дві, або зрідка більше, особи народжені від тієї самої вагітності. Одна з кожних 83 вагітностей завершується близнятами.


Слайд #5
Презентація на тему «Поліембріонія» - Слайд #5

Однояйцеві близнята походять з однієї заплідненої яйцеклітини, що ділиться на 2 або більше частин, з яких розвиваються самостійні зародки. Такі близнята завжди однієї статі і дуже схожі зовнішністю, оскільки мають абсолютно однаковий набір генів. При неповному розділенні яйця народжуються т. з. з'єднані близнята(сіамські), які життєздатними бувають дуже рідко.


Слайд #6
Презентація на тему «Поліембріонія» - Слайд #6

Однояйцеві близнята походять з однієї заплідненої яйцеклітини, що ділиться на 2 або більше частин, з яких розвиваються самостійні зародки. Такі близнята завжди однієї статі і дуже схожі зовнішністю, оскільки мають абсолютно однаковий набір генів. При неповному розділенні яйця народжуються т. з. з'єднані близнята(сіамські), які життєздатними бувають дуже рідко.


Слайд #7
Презентація на тему «Поліембріонія» - Слайд #7

Ідентичні близнюки не пов'язані з родинною спадковістю, а є скоріш аномалією. Цікаво що, найвищий відсоток близнюків серед народжень, зафіксований в бразильському місті Кандиду-Годой, яке іменують «Світовою столицею близнюків».


Слайд #8
Презентація на тему «Поліембріонія» - Слайд #8

Поліембріонія у тварин


Слайд #9
Презентація на тему «Поліембріонія» - Слайд #9

Поліембріонія досить поширена серед різних груп тварин (війчасті та кільчасті черви, іноді у членистоногих, риб, птахів і ссавців). Як постійне явище вона притаманна деяким комахам (наприклад, їздцям) і ссавцям (наприклад, броненосцям). Розрізняють специфічну поліембріонію (нормально властиву даному виду) і спорадичну (випадкову).


Слайд #10
Презентація на тему «Поліембріонія» - Слайд #10

Специфічна поліембріонія зустрічається в деяких мшанок, паразитичних перетинчастокрилих і віялокрилих комах, з ссавців — у броненосців. Разючий приклад специфічної поліембріонії — розвиток з 1 зиготи до 3 тис. личинок у їздця з роду Litomastix. У куцохвостого броненосця з 1 яйця розвивається 7-9 зародків, кожен з яких лежить у власному амніоні, але мають загальний хоріон.


Слайд #11
Презентація на тему «Поліембріонія» - Слайд #11

Спорадична поліембріонія зустрічається у всіх тварин, але особливо часто у деяких гідроїдних поліпів і дощових черв'яків. У хребетних вона виникає шляхом розділення зародка на кілька частин зазвичай до або на початку гаструляції. У людини в разі спорадичної поліембріонії народжується кілька (2—5) близнюків однієї статі.


Слайд #12
Презентація на тему «Поліембріонія» - Слайд #12

Поліембріонія у рослин


Слайд #13
Презентація на тему «Поліембріонія» - Слайд #13

Поліембріонія трапляється також у рослин. При цьому в одній насінині розвивається кілька зародків (тюльпани, лілії, латаття, суниці тощо). Додаткові зародки в насінині можуть розвиватись не тільки із заплідненої яйцеклітини, а й з інших клітин насінини.


Слайд #14
Презентація на тему «Поліембріонія» - Слайд #14

За справжньої поліембріонії кілька зародків розвиваються з однієї зиготи в результаті неправильного її розподілу (наприклад, у деяких тюльпанів), або внаслідок розщеплення предзародка або його верхівкової клітини (у латаття), а також з клітин підвіска (у лобелії). Нерідко при справжній поліембріонії зародки виникають з 1 або 2 синергід (наприклад, в ірису, лілії, мімози) або антипод (запашна цибуля). Додаткові зародки можуть виникати без запліднення


Слайд #15
Презентація на тему «Поліембріонія» - Слайд #15

При помилковій поліембріонії зародки утворюються або в результаті розвитку в сім'ябруньці кількох зародкових мішків (суниця, піретрум), або завдяки розвитку не однієї з 4 мегаспор, як зазвичай, а декількох (наприклад, в лілії, манжетки), або завдяки розвитку додаткових апоспоричних (з вегетативних клітин) зародкових мішків поряд з нормальним


Слайд #16
Презентація на тему «Поліембріонія» - Слайд #16

Кінець