Презентація на тему «Перша допомога при травмах»


Рейтинг презентації 3.93 на основі 15 голосів




Слайд #1
Презентація на тему «Перша допомога при травмах» - Слайд #1

Перша допомога при травмах
Виконала учениця 11-А класуНовоград-Волинської ЗОШ№7Бучинська Дарія


Слайд #2
Презентація на тему «Перша допомога при травмах» - Слайд #2

Забиття
Забиття – це пошкодження м'яких тканини тіла з порушенням цілісності кровоносних судин, але без пошкодження покривів тіла (шкіра, слизові оболонки). За ступенем тяжкості забиття може бути різним: від невеликого, що не порушує функції, до загрозливого для життя, наприклад, забиття мозку, серця, живота, внутрішніх органів. Ознаками забитого місця є біль, крововилив під шкірою чи вглиб тканин, набряк, підвищення температури забитого місця. 


Слайд #3
Презентація на тему «Перша допомога при травмах» - Слайд #3

Перша медична допомога при забитті
Перша медична допомога при забитті спрямована на те, щоб зменшити крововилив, набряк чи біль. У значній мірі все це одночасно досягається накладанням на ушкоджене місце тугої пов'язки чи холоду. 


Слайд #4
Презентація на тему «Перша допомога при травмах» - Слайд #4

Бажано спочатку накласти тугу (стискуючу) пов'язку, а потім на неї – сухий холод, наприклад, міхур із льодом чи холодною водою. Можна скористатися спочатку і вологим холодом – обливання ушкодженого місця водою або прикладанням холодних примочок. Після висушування на забите місце накладається туга пов'язка і поверх неї сухий холод.


Слайд #5
Презентація на тему «Перша допомога при травмах» - Слайд #5

Розтягнення зв'язок
Розтягнення зв'язок — дуже часта травма. Знати причини і розуміти механізми розтягнення зв'язок дуже важливо для того, щоб ви могли надати допомогу собі або близькій людині, забезпечивши належний догляд після травми. Перший і головний симптом, на який потрібно звертати увагу - це сильний біль. Людина не в змозі здійснювати будь-які рухи травмованої частиною. Спроби рухів в рази підсилюють хворобливі відчуття.


Слайд #6
Презентація на тему «Перша допомога при травмах» - Слайд #6

Перша допомога при розтягуванні зв'язок
Відразу ж після отримання травми необхідно:- Прикласти сухий лід до місця розтягування на 20 хвилин;- Накласти тугу пов'язку, не більше ніж на 2 години;- Зверху пов'язки також можна прикладати холод на 20 хвилин кожні 2-3 години;- По закінченні двох годин, зафіксувати суглоб на 1-3 дні, але не туго (при тривалій тугий фіксації, може бути порушення кровообігу)


Слайд #7
Презентація на тему «Перша допомога при травмах» - Слайд #7

Вивихи
Вивихом називається зміщення суглобових поверхонь однієї або декількох кісток з порушенням їх нормального анатомічного взаєморозміщення і цілісності капсульно-зв'язкового апарату суглоба. Умовно вважають вивихнутою кістку, яка розташована дистальне від суглоба. В тому випадку, коли суглобові поверхні зовсім не дотикаються, вивихи називаються повними, коли ж зберігається частковий контакт між ними, то говорять про неповні вивихи, або підвивихи. Найчастіше вивихи виникають у плечовому і кульшовому суглобах.


Слайд #8
Презентація на тему «Перша допомога при травмах» - Слайд #8

Перша допомога при вивихах
Отже, перша допомога при вивихах полягає в наступному:
фіксація кінцівки. Необхідно зафіксувати кінцівку в тому положенні, в якому вона була після вивиху. Верхню кінцівку потрібно підвісити. А нижня кінцівка фіксується за допомогою шини або підручних засобів, наприклад, дошки або гілки;
потрібно також зафіксувати 1-2 суглоба нижче і 1 суглоб вище пошкодженого;
створити спокій: пошкоджена кінцівка повинна бути в нерухомому стані;прикласти холодний компрес. Холод зменшить біль.


Слайд #9
Презентація на тему «Перша допомога при травмах» - Слайд #9

Травматичний токсикоз
Травматичний токсикоз (синонім: синдром тривалого роздавлювання, синдром розтрощення) - синдром, що розвивається у постраждалих після тривалого роздавлювання (4-8 годин і більше) м'яких тканин кінцівок, особливо нижніх. Основні ознаки травматичного токсикозу: місцеві (біль у місці здавлювання, набряк тканин, крововилив, пухирці) та загальні ознаки травматичного шоку.


Слайд #10
Презентація на тему «Перша допомога при травмах» - Слайд #10

Перша допомога при травматичному токсикозі
Перша медична допомога при травматичному токсикозі та її послідовність: визволення від здавлювання, туга пов'язка, джгут вище місця здавлювання, накладання стерильної пов'язки при наявності ран, іммобілізація кінцівок, знеболювання, застосування холоду, зігрівання потерпілого, транспортування до лікувального закладу.


Слайд #11
Презентація на тему «Перша допомога при травмах» - Слайд #11

Переломи
Пошкодження кісток, що спричинило їх цілісність, є переломом. Багато переломів тягнуть за собою пошкодження сусідніх органів.


Слайд #12
Презентація на тему «Перша допомога при травмах» - Слайд #12

Перша допомога при переломі
Перша медична допомога при переломах полягає в забезпеченні нерухомості і спокою пошкодженої кінцівки, що вкрай необхідно для транспортування потерпілого.Запідозривши наявність перелому, бажано (якщо є можливість), на ушкоджену частину тіла накласти дротяну шину, обгорнуту ватою і марлевими бинтами, а при відсутності її - шину з підручних матеріалів і засобів: парасольки, палки, дошки і т. п.


Слайд #13
Презентація на тему «Перша допомога при травмах» - Слайд #13

Дякую за увагу