Презентація на тему «Перша допомога при опіках» (варіант 1)


Рейтинг презентації 4.33 на основі 3 голосів




Слайд #1
Презентація на тему «Перша допомога при опіках» (варіант 1) - Слайд #1

Перша допомога при опіках. Допомога при тепловому та сонячних ударах,обмороженні електротравмах та укусах отруйних змій


Слайд #2
Презентація на тему «Перша допомога при опіках» (варіант 1) - Слайд #2

Опіки. Перша допомога при термічних та хімічних опіках


Слайд #3
Презентація на тему «Перша допомога при опіках» (варіант 1) - Слайд #3

Опіки
Опік – ушкодження шкіри чи слизової оболонки,часто з підлеглими тканинами,внаслідок дії на них високої температури (термічний опік), чи хімічно активних речовин (хімічний опік), чи таких фізико-хімічних чинників,як електричний струм та радіація (електричні та променеві опіки).


Слайд #4
Презентація на тему «Перша допомога при опіках» (варіант 1) - Слайд #4

Променеві опіки
До променевих опіків належать сонячні опіки, опіки рентгенівськими та радіоактивними променями. За нормальних умов променеві опіки спостерігаються дуже рідко,але при катастрофах (вибух атомної бомби чи атомних реакторів) вони можуть стати масовими. Опіки рентгеновими променями спостерігаються іноді при лікуванні хворих з поверхневими формами раку,переважно у післяопераційний період у спеціалізованих променевих відділеннях онкологічних диспансерах.


Слайд #5
Презентація на тему «Перша допомога при опіках» (варіант 1) - Слайд #5

Електричні опіки
Електричні опіки виникають під дією технічного,побутового чи атмосферного (блискавка) струму. Місцевий опік хоча й буває іноді глибоким,навіть з відшаруванням частини органа чи тканини,але загрозу для життя постраждалого становить загальна дія струму на організм,нервову та серцево-судинну системи (параліч серця,шок).


Слайд #6
Презентація на тему «Перша допомога при опіках» (варіант 1) - Слайд #6

Хімічні опіки
Хімічні опіки спричиняються кислотами,основами,іншими активними речовинами внаслідок порушення техніки безпеки під час виробництва таких сполук,транспортування та зберігання їх (зовнішні опіки шкіри), а також у разі випадкового чи навмисного споживання (опіки слизової оболонки порожнин рота,стравоходу та шлунка). У побуті хімічні опіки частіше виникають при дії відбілювачів,засобів для чищення ванн,стрічних труб,туалетів,речовин для зняття фарб,або хімікатів,що використовуються в садівництві. Хімічні речовини небезпечні тим,що спричиняють загальне отруєння організму,їх ознаки: висипання,пухирці,локальний біль без видимих ушкоджень,головний біль,утруднення дихання. Вони можуть проявитися як відразу,так і через певний час.


Слайд #7
Презентація на тему «Перша допомога при опіках» (варіант 1) - Слайд #7

Термічні опіки
Більшість термічних опіків виникає в побутових умовах і пов'язані з порушенням правил безпеки під час експлуатації газових та електричних плит,інших нагрівальних приладів,умов зберігання вогненебезпечних предметів та речовин,а також з недоглядом за дітьми.
Найчастіше опіки виникають унаслідок дії гарячих рідин та вогню. Опіки гарячими рідинами особливо часто бувають у дітей та жінок. Опіки полум'ям спостерігаються переважно у чоловіків. Найчастіше уражаються ноги,руки,рідше-тулуб,обличчя і шия.


Слайд #8
Презентація на тему «Перша допомога при опіках» (варіант 1) - Слайд #8

Чотири ступені опіків
І ступінь опіку характеризується ураженням лише поверхневих шарів епідермісу і проявляється клінічно пекучим болем,почервонінням та незначним набряком шкіри.
ІІ ступінь – це глибше ураження епідермісу з утворенням на поверхні шкіри пухирців з прозорою рідиною. Пухирці виникають унаслідок різкого підвищення проникності судин,накопичення рідкої частини крові в епідермісі та відшарування його поверхневих шарів. Поверхня пухирців бліда,сіра,нечутлива до подразнення,а їх дно – червоне і дуже чутливе та болюче.


Слайд #9
Презентація на тему «Перша допомога при опіках» (варіант 1) - Слайд #9

Чотири ступені опіків
При опіку ІІІ ступеня залежно від глибини спостерігаються також пухирці,ділянки сухого некрозу шкіри – струпи здебільшого біло-сірого чи сіро-жовтуватого кольору.
При опіках ІV ступеня внаслідок раптового випаровування тканинної води уражена шкіра,що має темно-сірий чи бурий колір,перетворюється на струп з тріщинами. Площа ураженої шкіри різко зменшується. Чутливість опікової поверхні відсутня. При ІV опіків некроз поширюється на всю товщу шкіри та підлеглі тканини,поверхня тіла обвуглюється. Ці опіки зумовлюються полум'ям,електричним струмом,розплавленим металом тощо.


Слайд #10
Презентація на тему «Перша допомога при опіках» (варіант 1) - Слайд #10

Опіковий шок
Опіковий шок – найтяжчий період опікової хвороби. Він зумовлений потужними больовими імпульсами з місця опіку та втратою рідкої частини крові разом з білками та електролітами. Ушкоджена шкіра в десятки разів інтенсивніше віддає рідину,ніж неушкоджена,що викликає порушення водно-сольового балансу,зменшує об'єм циркулюючої крові,викликає гіпоксію органів і тканин.


Слайд #11
Презентація на тему «Перша допомога при опіках» (варіант 1) - Слайд #11

Перша допомога при термічних опіках
Усуньте причину опіку.
Негайно викличте “ швидку медичну допомогу “, якщо у постраждалого опік: зумовлює утруднення дихання; займає не одну частину тіла; займає голову,шию,кисті рук,ступні; має місце в дитини чи в людини похилого віку; трапився внаслідок вибуху або дії електричного струму.
При опіках І-ІІ ступенів негайно охолодіть місце опіку холодною,але не крижаною водою,зануривши ушкоджену частину поверхню у воду або поливаючи цю ділянку струменем води. Після охолодження накрийте ушкоджену ділянку чистою вологою серветкою для профілактики інфікування рани,зменшення болю
Якщо пухирці лопнули,обробіть ушкоджену поверхню,як у разі рани.


Слайд #12
Презентація на тему «Перша допомога при опіках» (варіант 1) - Слайд #12

Перша допомога при термічних опіках
При опіках ІV степеня: викличте “ швидку медичну допомогу ” ; стежте за прохідністю дихальних шляхів та диханням; прикладіть до обпеченої поверхні мокрий рушник,періодично поливайте його водою,щоб він залишався холодним;
Попросіть постраждалого лягти,за умови,якщо він не відчуває утруднення дихання; укрийте для збереження температурного балансу; не намагайтесь охолодити всю опечену поверхню при обширних опіках,оскільки це може призвести до загального переохолодження та погіршення стану постраждалого; дайте йому тепле підсолене пиття (наприклад негазовану мінеральну воду).


Слайд #13
Презентація на тему «Перша допомога при опіках» (варіант 1) - Слайд #13

Перша допомога при хімічних опіках
Струсіть сухі хімічні речовини зі шкіри захищеною рукою(використайте рушник,рукавиці тощо).
Промийте опік під струменем холодної води протягом 20 хв. не використовуйте струмінь під сильним напором,бо це може ще більше пошкодити шкіру.
Викличте “ швидку допомогу “ й продовжуйте промивати шкіру до її приїзду.
Попросіть постраждалого зняти одяг,який стикався з хімічною речовиною.
Не залишайте без уваги очі; при потраплянні хімічної речовини в око,промивайте його,як мінімум,протягом 20 хв. або до приїзду “ швидкої “.


Слайд #14
Презентація на тему «Перша допомога при опіках» (варіант 1) - Слайд #14

Запам'ятайте!!!
Опіки І –ІІ ступеня – це переважно опіки сонячні та опіки рідинами високої температури.
Опіки ІІІ ступеня спричиняються киплячою рідиною,полум'ям та металами високої температури. Ці термічні агенти можуть зумовити й змішані опіки – від І до ІV ступеня.
Після припинення дії фактора,що спричинив опік,глибина опіку збільшується за рахунок перегрітих власних тканин,вимагає першочергового заходу й етапі першої допомоги – охолодження опікової хвороби.
При опіках не можна розрізати або роздушувати пухирі,торкатись опеченої поверхні руками,змазувати її жиром,спиртом,будь-якими мазями чи іншими речовинами.


Слайд #15
Презентація на тему «Перша допомога при опіках» (варіант 1) - Слайд #15

Картинки


Слайд #16
Презентація на тему «Перша допомога при опіках» (варіант 1) - Слайд #16

Картинки


Слайд #17
Презентація на тему «Перша допомога при опіках» (варіант 1) - Слайд #17

Картинки


Слайд #18
Презентація на тему «Перша допомога при опіках» (варіант 1) - Слайд #18

Тепловий та сонячний удар. Перша допомога при тепловому та сонячному ударах.


Слайд #19
Презентація на тему «Перша допомога при опіках» (варіант 1) - Слайд #19

Тепловий та сонячний удар
Тепловий удар – патологічний стан,що виникає раптово і зумовлений розкладами терморегуляції організму при тривалому впливові на нього високої температури повітря або інфрачервоного випромінювання.
Сонячний удар – це хворобливий стан,розклад роботи головного мозку внаслідок тривалого впливу сонячного світла на непокриту поверхню голови. Сонячний удар супроводжується головним болем,млявістю,блювотою. У важких випадках – комою.


Слайд #20
Презентація на тему «Перша допомога при опіках» (варіант 1) - Слайд #20

Теплове перевтомлення
Теплове перевтомлення може виникнути серед спортсменів,які тренуються в жарку погоду,пожежників,будівельників,працівників промислових підприємств та інших категорій працівників,які носять тяжкий спецодяг у жарких вологих умовах.
Теплове перевтомлення характеризується нормальною або трошки підвищеною температурою тіла,прохолодною,вологою блідою або почервонілою шкірою,головним болем,нудотою,загальною слабкістю.


Слайд #21
Презентація на тему «Перша допомога при опіках» (варіант 1) - Слайд #21

Ознаки теплового удару
Висока температура тіла,іноді досягаючи 41 С.
Почервоніла гаряча суха шкіра,що особливо помітна в людей похилого віку.
Роздратованість.
Прогресуюча втрата свідомості.
Прискорений слабкий пульс,який стає аритмічним.
Прискорене поверхневе дихання.


Слайд #22
Презентація на тему «Перша допомога при опіках» (варіант 1) - Слайд #22

Перша допомога при тепловому та сонячному ударах
Помістіть постраждалого у холодне місце.
Дайте йому води або інші напої.
Розстебніть тісний одяг. Зніміть одяг,просяклий потом.
Намагайтесь охолодити тіло. Обмахуйте постраждалого віялом,прикладіть до шкіри прохолодні вологі компреси,помістивши їх у місця проходження великих кровоносних судин – у пахові ділянки,на бокові поверхні шиї,за можливості обкладіть тіло постраждалого вологими рушниками.
Не втирайте спирт,бо він призводить до закриття потових залоз і виходу тепла.
Постійно стежте за станом постраждалого,оскільки в будь-який момент може виникнути зупинка дихання або настати інфаркт міокарда.
Викличте “ швидку медичну допомогу “.


Слайд #23
Презентація на тему «Перша допомога при опіках» (варіант 1) - Слайд #23

Картинки


Слайд #24
Презентація на тему «Перша допомога при опіках» (варіант 1) - Слайд #24

Картинки


Слайд #25
Презентація на тему «Перша допомога при опіках» (варіант 1) - Слайд #25

Картинки


Слайд #26
Презентація на тему «Перша допомога при опіках» (варіант 1) - Слайд #26

Ураження електричним струмом,блискавкою. Перша допомога при ураженні електричним струмом,блискавкою


Слайд #27
Презентація на тему «Перша допомога при опіках» (варіант 1) - Слайд #27

Електротравма
Електротравма – травма,що виникає при доторканні незахищеною ділянкою тіла до неізольованих електропроводів,увімкнених у мережу,при ураженні блискавкою,унаслідок чого в організмі людини відбуваються важкі місцеві та загальні зміни,які часто та швидко закінчується смертю.


Слайд #28
Презентація на тему «Перша допомога при опіках» (варіант 1) - Слайд #28

Вплив електричного струму на організм людини
Проходячи крізь тіло ,електричний струм чинить на нього складний вплив: термічний – нагрівання тканини живого організму; біологічний – подразнення і збудження нервових волокон та інших тканин організму; електролітичний – розпад крові та білків плазми.
Будь-яка із цих дій може призвести до електричної травми – ушкодження організму дією електричного струму.


Слайд #29
Презентація на тему «Перша допомога при опіках» (варіант 1) - Слайд #29

Чотири ступеня електричних ударів
Судомне скорочення м'язів без непритомності.
Судомне скорочення м'язів з непритомністю,але зі збереженням диханням і роботою серця.
Непритомність та порушення серцевої діяльності або дихання.
Стан клінічної смерті.


Слайд #30
Презентація на тему «Перша допомога при опіках» (варіант 1) - Слайд #30

Ступінь опору тканини
За ступенем опору тканини діляться таким чином: шкіра,сухожилля,кістки,нерви,м'язи,кров. Шкіра,яка має найбільший опір,уражується струмом найчастіше. Опір шкіри в ділянці контакту з провідником коливається від 1000 до 2000000 Ом. Під дією струму шкіра пробивається і її опір значно знижується. Найчутливішими до дії електричного струму є шкіра обличчя,долоні,ділянки промежини; найменш чутливими – поперек,гомілковостопний суглоб.


Слайд #31
Презентація на тему «Перша допомога при опіках» (варіант 1) - Слайд #31

Перша допомога при дії електричного струму і блискавки
Ніколи не наближайтеся до постраждалого,ураженого електричним струмом,якщо ви не впевнені,що джерело живлення вимкнуте. Якщо на місці ви виявили провід,викличте рятувальників для його знеструмлення. Зважте,чи можна самостійно вимкнути електроенергію або відкинути сухим предметом (палицею, дошкою) електричний провід від постраждалого.
Наблизившись до постраждалого,уважно виконайте первинний огляд для оцінки стану свідомості й параметрів життєдіяльності організму. Зверніть увагу на стан дихання. Якщо постраждалий непритомний викличте “ швидку “ і надайте йому стабільне положення.


Слайд #32
Презентація на тему «Перша допомога при опіках» (варіант 1) - Слайд #32

Перша допомога при дії електричного струму і блискавки
За відсутністю дихання в постраждалого викличте “ швидку “ і розпочинайте серцево-легеневу реанімацію.
Під час вторинного огляду зверніть увагу на місця входу електричного струму. Зазвичай – це опік,який потребує накладання стерильної пов'язки.
Після враження блискавкою в постраждалого можуть бути переломи (навіть хребта). Його не можна переміщувати до переїзду “ швидкої допомоги “. Стабілізуйте голову й шию,забезпечте прохідність дихальних шляхів.


Слайд #33
Презентація на тему «Перша допомога при опіках» (варіант 1) - Слайд #33

Картинки


Слайд #34
Презентація на тему «Перша допомога при опіках» (варіант 1) - Слайд #34

Картинки


Слайд #35
Презентація на тему «Перша допомога при опіках» (варіант 1) - Слайд #35

Картинки


Слайд #36
Презентація на тему «Перша допомога при опіках» (варіант 1) - Слайд #36

Картинки


Слайд #37
Презентація на тему «Перша допомога при опіках» (варіант 1) - Слайд #37

Відмороження та загальне замерзання. Перша допомога при відмороженні


Слайд #38
Презентація на тему «Перша допомога при опіках» (варіант 1) - Слайд #38

Відмороження
Відмороження – це місцеве ураження тканини під впливом низької температури. Відмороженню піддаються пальці обох верхніх і нижніх кінцівок,вуха,ніс.


Слайд #39
Презентація на тему «Перша допомога при опіках» (варіант 1) - Слайд #39

Два основні періоди відмороження
Перший період – прихований ,який увінчує власне дію холоду на певну ділянку тіла.
Другий період – реактивний,який настає після зігрівання.


Слайд #40
Презентація на тему «Перша допомога при опіках» (варіант 1) - Слайд #40

Чотири ступені відмороження
Відмороження І ступеня уражає епідерміс. Після зігрівання шкірні покриви стають червоними або червоно-фіолетовими,виникає свербіння,біль,набряк.
Відмороження ІІ ступеня,крім епідермісу,вражає шкіру – дерма. Після зігрівання утворюються пухирі,наповнені прозорою солом'яно-жовтою рідиною.
Відмороження ІІІ ступеня уражає шкіру в підшкірну жирову клітину. Якщо таке відмороження торкається кінцівок – виникає різке порушення їх функції. Після зігрівання виникають пухирі з кров'янистим вмістом,які в подальшому можуть нагноюватися.
При відмороженні ІV ступеня змертвіння охоплює усі шари тканин пальців рук чи ніг.


Слайд #41
Презентація на тему «Перша допомога при опіках» (варіант 1) - Слайд #41

Перша допомога при обмороженні
Якомога швидше зігріти ушкоджену частину тіла. Найбільш ефективно це можна зробити за допомогою теплих ванн.
Якщо після ванн не спостерігаються зміни обморожені ділянки протирають спиртом,горілкою або одеколоном.
Якщо змін не відбулося уражені частини тіла протирають спиртом і накладають стерильну пов'язку.
Не можна розтирати обморожені ділянки снігом.


Слайд #42
Презентація на тему «Перша допомога при опіках» (варіант 1) - Слайд #42

Картинки


Слайд #43
Презентація на тему «Перша допомога при опіках» (варіант 1) - Слайд #43

Картинки


Слайд #44
Презентація на тему «Перша допомога при опіках» (варіант 1) - Слайд #44

Картинки


Слайд #45
Презентація на тему «Перша допомога при опіках» (варіант 1) - Слайд #45

Укуси отруйних змій. Перша допомога при укусі отруйних змій


Слайд #46
Презентація на тему «Перша допомога при опіках» (варіант 1) - Слайд #46

Найпоширеніші отруйні змії
Гадюкові. Характеризуються досконалим розвитком отруйного апарату. Нараховують велику кількість змій.
Аспідні. До них належать кобри та інші. Укус дуже небезпечний.
Ямкоголові. Найбільш небезпечна гримуча змія,укус є смертельним.


Слайд #47
Презентація на тему «Перша допомога при опіках» (варіант 1) - Слайд #47

Як впізнати отруйну змію
Отруйних змій можна легко відрізнити від неотруйних за формою голови. Голова отруйних змій має яскраво виражену трикутну форму.


Слайд #48
Презентація на тему «Перша допомога при опіках» (варіант 1) - Слайд #48

Перша допомога при укусі отруйних змій
потрібно ввести сироватку не пізніше 1,5-2 год. Але якщо немає можливості то слід негайно накласти пов'язку вище місця укусу.
Відразу після укусу слід видавити кілька крапель крові з рани або відсмоктати отруту. Але слід пам'ятати,що невеликі подряпини у ротовій порожнині,карієсні зуби тощо можуть призвести до отруєння того,хто надає допомогу.
Далі на рану слід накласти серветку змочену розчином перикисню водню.


Слайд #49
Презентація на тему «Перша допомога при опіках» (варіант 1) - Слайд #49

Картинки


Слайд #50
Презентація на тему «Перша допомога при опіках» (варіант 1) - Слайд #50

Хто боїться змій краще наступний слайд не дивитися


Слайд #51
Презентація на тему «Перша допомога при опіках» (варіант 1) - Слайд #51

Картинки


Слайд #52
Презентація на тему «Перша допомога при опіках» (варіант 1) - Слайд #52

Дякую за час який ви використали для перегляду моєї презентації