Презентація на тему «Печінка та кишечник»


Рейтинг презентації 4.43 на основі 7 голосів



Слайд #1
Презентація на тему «Печінка та кишечник» - Слайд #1

Зробив : учень 9-А класу
Пилипенко Дмитро
Гімназія №2
2011
Предмет: Біологія
Тема: Печінка та кишечник


Слайд #2
Презентація на тему «Печінка та кишечник» - Слайд #2

Кишечник – найдовша за розмірами складова частина травної системи. Основна функція – це повне переварювання їжі та всмоктування в кров поживних речовин. Складається з тонкого відділу і товстого.
Кишечник - це м'язові трубочки, внутрішній шар яких містить лужний травний сік, нервові закінчення, кровоносні судини.
Вміст кишечнику повільно просувається за допомогою перистальтики - хвилеподібного руху.
Кишечник


Слайд #3
Презентація на тему «Печінка та кишечник» - Слайд #3

Тонкий кишечник - відділ травного каналу, в якому неперетравлені поживні речовини шлункового вмісту підлягають подальшому інтенсивному гідролізу, чому сприяють секрети підшлункової залози, печінки та власне кишечника, а продукти гідролізу транспортуються через стінку кишечника у внутрішнє середовище організму.
Завдовжки тонкий кишечник 5 м, а в діаметрі 4 см.
Складається з дванадцятипалої, порожнистої і клубової кишок.
Тонкий кишечник


Слайд #4
Презентація на тему «Печінка та кишечник» - Слайд #4

Стінка тонкої кишки складається з трьох оболонок:
зовнішньої - серозної (очеревина), середньої - м'язової непосмугованої (гладенька), внутрішньої - слизової, яка має ряд особливостей:
1) колові складки, завдяки яким поверхня слизової оболонки значно збільшується, збільшуючи також поверхню всмоктування;
2) її покривають кишкові ворсинки, мікроворсинки - вирости слизової оболонки; в кожній ворсинці є каналець, через який проходять лімфатичні і кровоносні судини. Ворсинки відіграють важливу роль у пристінковому травленні та всмоктуванні поживних речовин.
Тонкий кишечник


Слайд #5
Презентація на тему «Печінка та кишечник» - Слайд #5

Мікроворсинки
Тонкий кишечник


Слайд #6
Презентація на тему «Печінка та кишечник» - Слайд #6

Дванадцятипала кишка, жовчний міхур та підшлункова залоза
12-пала кишка


Слайд #7
Презентація на тему «Печінка та кишечник» - Слайд #7

Дванадцятипала кишка починається під печінкою на рівні 12 грудного або 1 поперекового хребця, праворуч від хребетного стовпа. Починаючи від шлунка, вона йде зліва направо і ззаду, потім повертає вниз і спускається попереду правої нирки до рівня 2 або верхнього відділу 3 поперекового хребця; тут вона повертає ліворуч, розташовується майже горизонтально, перетинаючи попереду нижню порожнисту вену, а потім йде косо вгору попереду черевної аорти, і, нарешті, на рівні тіла 1 або 2 поперекового хребця, ліворуч від нього, переходить в порожнисту кишку. Таким чином, 12-пала кишка утворює підкову або неповне кільце, що охоплює головку і частину тіла підшлункової залози.
12-пала кишка


Слайд #8
Презентація на тему «Печінка та кишечник» - Слайд #8

Порожниста кишка починається від дванадцятипало-порожнистого згину і займає більшу частину середнього відділу черевної порожнини.
Цей відділ утворює багато петель, які розташовуються в лівій верхній частині черевної порожнини.
Назва «порожниста» походить від того, що при препаруванні трупа анатоми знаходили її порожньою. У зв'язку з цим інколи можна чути, що її називають «голодна кишка».
Порожниста кишка


Слайд #9
Презентація на тему «Печінка та кишечник» - Слайд #9

Клубова кишка займає праву нижню частину черевної порожнини і спускається частково в порожнину тазу. У її стінці розташовуються два шари м'язової тканини: зовнішній поздовжній і внутрішній циркулярний. Крім того, гладком'язові клітини є і в слизовій оболонці кишки. Довжина клубової кишки у дорослої людини досягає 1,3 - 2,6 м. У жінок коротша, ніж у чоловіків.
У живої людини кишка знаходиться в тонічно напруженому стані. Після смерті вона розтягується і може досягати 3,6 м, діаметр близько 27 мм. Закінчується в області правої клубової ямки імоцекальним отвором в сліпій кишці. Порожниста і клубова кишки покриті очеревиною з усіх сторін.
Клубова кишка


Слайд #10
Презентація на тему «Печінка та кишечник» - Слайд #10

Товстий кишечник
Товстий кишечник - кінцева ділянка шлунково-кишкового тракту. Тут відбувається в основному всмоктування води і формування з харчової кашки (хімуса) оформленого калу.
Довжина товстого кишечнику має 2 м, а діаметр 6 см.
Складається зі сліпої кишки із червоподібним відростком, ободової, сигмоподібної і прямої кишок.


Слайд #11
Презентація на тему «Печінка та кишечник» - Слайд #11

Сліпа кишка
Сліпа кишка являє собою мішок довжиною 3-8 см, розташований у правій здухвинній ділянці, нижче місця переходу тонкої кишки в товсту. Від неї відходить червоподібний відросток - апендикс. Він являє собою вузьку трубку діаметром 3-4 мм, довжиною від 2,5 до 15 см. Просвіт червоподібного відростка вихід до сліпої кишки.
У місці з'єднання тонкої і товстої кишки є ілеоцекальний клапан, який перешкод- жає зворотному відтоку харчових мас з товстої кишки в тонку.


Слайд #12
Презентація на тему «Печінка та кишечник» - Слайд #12

Ободова кишка
Ободова кишка - основний відділ товстого кишечника. Вона є продовженням сліпої кишки та складається з чотирьох частин: висхідної – 24 см, поперечної – 56 см, низхідної – 22 см та сигмовидної – 27 см. Діаметр 5-8 см.
Ободова кишка не бере безпосередньої участі в травленні, але в ній всмоктується велика кількість води і солей. Відносно рідкий химус, що потрапляє з тонкої кишки в ободову, перетворюється на твердіший кал. На кордоні сліпої та ободової і кишок розташований сфінктер Бузі.


Слайд #13
Презентація на тему «Печінка та кишечник» - Слайд #13

Сигмовидна кишка
Сигмовидна кишка є продовженням низхідної ободової кишки і тягнеться до початку прямої кишки. Ця кишка середньої величини і розташовується більшою своєю частиною в порожнині малого тазу, досягаючи правої його стінки; тут вона загинається і, прямуючи вниз і вліво, перехо- дить у пряму кишку. Назва «сигмовидна» отримана у зв'язку з S-подібним ходом.
Спереду сигмовидну кишку прикривають петлі тонкої кишки.


Слайд #14
Презентація на тему «Печінка та кишечник» - Слайд #14

Пряма кишка  - остання частина товстого кишечника. Це сегмент товстої кишки донизу від сигмовидної і до ануса.
Починається на рівні 3-го крижового хребця і закінчується заднім проходом в області промежини. Довжина її 14-18 см, діаметр змінюється від 4 см на
початку до 7,5 см в найширшій її частині,
що знаходиться в середині кишки, далі
пряма кишка знову звужується до
розмірів щілини на рівні заднього
проходу.
Пряма кишка


Слайд #15
Презентація на тему «Печінка та кишечник» - Слайд #15

Печінка та її функції
Печінка – велика залоза людини, що виконує захисні, знешкоджувальні, ферментативні і видільні функції організму, які спрямовані на підтримання гомеостазу. Бере участь у процесах травлення, кровотворення, обмінах речовин та обміні вітамінів.


Слайд #16
Презентація на тему «Печінка та кишечник» - Слайд #16

Печінка -
найбільший внутрішній орган, який виконує метаболічну функцію і бере участь в обміні білків, вуглеводів, жирів, гормонів, вітамінів, знешкодженні та детоксикації багатьох ендогенних і екзогенних речовин.


Слайд #17
Презентація на тему «Печінка та кишечник» - Слайд #17

Місце печінки в організмі
Печінка міститься в правому підребер'ї:
серповидною зв'язкою вона поділяється на правий і лівий відділи;
двома поздовжніми і поперечною борознами поділяється на 4 частки: праву, ліву, квадратну, хвостату.


Слайд #18
Презентація на тему «Печінка та кишечник» - Слайд #18

Внутрішня будова печінки
Внутрішню структуру її утворюють часточки призматичної форми, які складаються з печінкових клітин, що виробляють жовч, яка послідовно потрапляє у жовчні капіляри (завширшки 0,5-1 мм), внутрішньо - та міжчасткові протоки. Протоки, що виходять з кожної частки печінки, зливаючись, утворюють загальну печінкову протоку.


Слайд #19
Презентація на тему «Печінка та кишечник» - Слайд #19

Кровообіг в печінці
Кров надходить у печінку по ворітній вені і печінковій артерії, які розгалужуються на міжчасткові вени і артерії, які розгалужуються на капіляри, що стикаються з клітинами печінки. Ендотелій капілярів утворений клітинами зірчастої форми, які здатні до фагоцитозу. З капілярного русла паренхіми печінки формуються вени, що впадають в нижню порожнисту вену.
Іннервація печінки здійснюється печінковим нервовим сплетінням.


Слайд #20
Презентація на тему «Печінка та кишечник» - Слайд #20

Дослідження печінки
Найперше досліджували зовнішньосекре-торну функцію печінки та роль жовчі у травленні.
Сьогодні печінку розглядають як загальний резервуар обміну речовин, з якого організм в міру потреби отримує необхідні речовини. Глюкоза у печінці перетворюються на глікоген. У глікоген перетворюються також молочна кислота та продукти розщеплення білків, інколи жирів.


Слайд #21
Презентація на тему «Печінка та кишечник» - Слайд #21

Бар'єрна функція
Бар'єрна функція, полягає у знешкодженні токсичних сполук, які надходять з їжею або утворюються в кишківнику. У печінці інактивуються і лікувальні речовини, які доставляються сюди кров'ю. Хімічні речовини знешкоджуються під час їхнього ферментативного окиснення, відновлення, ацетилування, гідролізу - це перша фаза.
Під час другої фази утворені продукти кон'югують з глюкуриновою, сірчаною, оцтовою кислотами, гліцином ....
Деякі речовини знешкоджуються в одну фазу, а деякі без змін виводяться з жовчю і сечею.


Слайд #22
Презентація на тему «Печінка та кишечник» - Слайд #22

хвороби Печінки
Будь яка доза алкоголю або куріння руйнівно діють на печінку, яка зазнає першого удару спиртної отрути. Клітини цього внутрішнього органу відмирають, їх заміщують жирова і сполучна тканини, починається переродження печінки: гепатоз, потім настає цироз, а за ним – рак.


Слайд #23
Презентація на тему «Печінка та кишечник» - Слайд #23

БУДЬТЕ ЗДОРОВІ !!!!!!!!!!!!!!
БЕРЕЖІТЬ СЕБЕ !!!!!!!!