Презентація на тему «Кишковопорожнинні» (варіант 1)


Рейтинг презентації 5 на основі 1 голосів




Слайд #1
Презентація на тему «Кишковопорожнинні» (варіант 1) - Слайд #1

Кишковопорожнинні
Різноманітність


Слайд #2
Презентація на тему «Кишковопорожнинні» (варіант 1) - Слайд #2

Мета


Слайд #3
Презентація на тему «Кишковопорожнинні» (варіант 1) - Слайд #3

Повторення вивченого
Кишковопорожнинні — нижчі багатоклітинні двошарові тварини. Їх налічується близько 9 тисяч видів. Це водні, переважно морські тварини, які прикріплені до субстрату або плавають у товщі води. Це поодинокі або колоніальні форми, що мають розміри від кількох міліметрів до кількох метрів.


Слайд #4
Презентація на тему «Кишковопорожнинні» (варіант 1) - Слайд #4

Повторення вивченого
   Прісноводі гідри - одні з найдрібніших хижаків. Незважаючи на це, вони здатні забезпечити себе їжею. Гідри мають трубкоподібну форму тіла. За допомогою підошви вони прикріпляються до підводних рослин або каменів і ворушать щупальцями у пошуках здобичі. Гідри зеленого забарвлення містять в собі фотосинтезуючі водорослі.


Слайд #5
Презентація на тему «Кишковопорожнинні» (варіант 1) - Слайд #5

Медуза Ціанея як різновид кишковопорожнинних
Біля берегів Великобританії, а також у холодних північних морях,Баранцевому та Карському, можна побачити полярну медузу, або ціаную. Це справжній гігант: відомі особини діаметром до 2м. і з довжиною щупалець 20-30м. Конан Доль у своєму оповіданні «Лев'яча грива» так писав про цю медузу: « Вона така ж небезпечна, як кобра, а рани, завдані нею, болючіші за укуси змій».


Слайд #6
Презентація на тему «Кишковопорожнинні» (варіант 1) - Слайд #6

Чи справді є загроза?
Проте письменник значно перебільшив небезпеку ціанеї. Той, хто доторкнувся до неї, відчував лише легке свербіння між пальцями рук і поколювання, схоже на слабий опік кропивою. Але для планктонних рачків, дрібних медуз, деяких рибок отрута медуз смертельна. Однак мальки тріски не чутлива і до отрути ціанеї. Медуза ховає мальків від ворогів, а вони знищують
мікроорганізми на її тілі.
Полярна медуза дуже красива.
Її дзвін у центрі жовтуватий,
по краях темно-коричневий, ротові лопаті малинові, а щупальця світло-рожеві.


Слайд #7
Презентація на тему «Кишковопорожнинні» (варіант 1) - Слайд #7

Ціанея


Слайд #8
Презентація на тему «Кишковопорожнинні» (варіант 1) - Слайд #8

Небезпечна медуза
У Беринговому морі, Охотському і Японському морі мешкає небезпечна медуза – хрестовик. Через 10хв. Після «опіку» у людини виникає слабкість, біль у поясниці, німіють руки, ноги, утруднюється дихання. Хвороба триває 4-5 днів. Особливо небезпечні повторні «опіки». Коли хрестовиків розводиться дуже багато чудові пляжі Владивостока пустіють.


Слайд #9
Презентація на тему «Кишковопорожнинні» (варіант 1) - Слайд #9

Синофор
Біля берегів Японії можна зустріти цікавих тварин – сифонофор. Це не тільки красиві, а й складно побудовані кишковопорожнинні. Вони являють собою цілу колонію тварин, яка на відміну від коралової плаває.


Слайд #10
Презентація на тему «Кишковопорожнинні» (варіант 1) - Слайд #10

Особливість назви
Назву «португальський кораблик», фізалія одержала за яскраве забарвлення,
( португальці у минулому любили яскраво розфарбовувати свої військові кораблі) і за «вітрило» - виріст у вигляді гребеня, розміщений на особливому повітряному міхурі фізаліс, який знаходиться над поверхнею води.


Слайд #11
Презентація на тему «Кишковопорожнинні» (варіант 1) - Слайд #11

Особливості Фізалії
Фізалія пересувається за допомогою вітру. Вона плаває під кутом до вітру, наближається до берега або повільно від нього відпливає. Ці тварини, інколи цілими тисячами плавають на поверхні теплих морів. Міхур до 20см. Буває яскраво-голубим, фіолетовим, або червонуватим, а щупальця - ультрамаринові. У великих особин( довжиною до 30м) між щупальцями ховаються рибки немеуси, вони не бояться отрути кишковопорожнинних.


Слайд #12
Презентація на тему «Кишковопорожнинні» (варіант 1) - Слайд #12

Небезпечно торкатися фізалії


Слайд #13
Презентація на тему «Кишковопорожнинні» (варіант 1) - Слайд #13

Коралові поліпи
Подивіться на одну гілочку такого підводного саду. Основа її тверда, складається з вапняку, на ній багато маленьких отворів і западин. У них сидять крихітні коралові поліпи зі щупальцями, які схожі на квіти. Але будьте обережні! На щупальцях є жалкі клітини, і деякі корали обпікають руку людини, наче розжарений метал. Мадрепорові, або рифові поліпи - гарні будівельники. Це вони побудували підводні сади.


Слайд #14
Презентація на тему «Кишковопорожнинні» (варіант 1) - Слайд #14

Особливості коралів
Площа дна, яку займають у Світовому океані коралові утворення, становить не менше як 10 000 000 м2. Це майже територія Європи. Рифові корали можуть існувати тільки в теплій воді за температури не нижче 20°С. тому й зустрічаються тільки у тропічних морях, між тридцятими паралелями півдня і півночі. Не живуть вони глибше, ніж 50м. У тілі поліпів ростуть одноклітинні водорості, яким необхідне сонячне світло. Ці водорості допомагають поліпам засвоювати їжу. Не терплять корали брудної і опрісненої води. Примхливі істоти . Живиться поліп планктоном і дрібними органічними рештками. З часом починає розмножуватися, і утворюється колонія, що складається із сотень і тисяч особин.


Слайд #15
Презентація на тему «Кишковопорожнинні» (варіант 1) - Слайд #15

Жага до Життя
Коралові колонії невпинно тягнуться вгору, до поверхні води, до світла. Швидкість їх росту залежить не тільки від виду, а й від місцевих умов.


Слайд #16
Презентація на тему «Кишковопорожнинні» (варіант 1) - Слайд #16

Цікаве на дні моря
У Південно-Китайському морі, коли зривали рих, знайшли монету 1410р. її замурували корали після загибелі корабля. Скелет поліпа наростав зі швидкістю їм за 330 років.
А корабель, який загинув у Перській затоці, через 20 місяців був покритий кораловим панциром 60 см завтовшки. Тут корали ростуть швидше.


Слайд #17
Презентація на тему «Кишковопорожнинні» (варіант 1) - Слайд #17

Підводні дорогоцінності
Дуже часто у Середземному морі люди сидять у своїх човнах і опускають у воду палку. Цікаво хто ці люди і що вони роблять? Це ловці благородного, або червоного корала. Це не ті корали-будівельники, які утворюють рифи і острови. З благородного корала роблять різні прикраси, більше 2 тис. років носять рожеві, червоні і чорні коралові намиста.


Слайд #18
Презентація на тему «Кишковопорожнинні» (варіант 1) - Слайд #18

Родовища коралів
В Італії, Японії є фабрики коралових виробів. Червоний корал добувають й уздовж північних берегів Африки, на півдні Греції, а також біля берегів Японії і Австралії, чорний - у Перській затоці. Ловлять корали на глибині 30 - 300 м.


Слайд #19
Презентація на тему «Кишковопорожнинні» (варіант 1) - Слайд #19

Висновок
Сьогодні на уроці біології, ми
Повторили хто такі кишковопорожнинні, хто така гідра;
Ознайомилися з медузою Ціанеєю;
З медузою Хрестовиком;
Дізналися хто така Фізалія;
Що утворюють коралові поліпи;
Як використовують Благородні корали і де.


Слайд #20
Презентація на тему «Кишковопорожнинні» (варіант 1) - Слайд #20

Дякую за увагу !
Підготувала,
Клуб Олена