Презентація на тему «Інфекційні захворювання» (варіант 4)


Рейтинг презентації 5 на основі 1 голосів




Слайд #1
Презентація на тему «Інфекційні захворювання» (варіант 4) - Слайд #1

Проект на тему: “Інфекційні захворювання”
Підготувала
учениця 10 класу Бабін Вікторія


Слайд #2
Презентація на тему «Інфекційні захворювання» (варіант 4) - Слайд #2

Інфекційні захворювання – це розлади здоров'я людини, що викликаються живими збудниками (вірусами, грибками, бактеріями, кліщами, ...), продуктами їх життєдіяльності (токсинами), патогенними білками (пріонами), передаються від заражених до здорових осіб і схильні до масового поширення.


Слайд #3
Презентація на тему «Інфекційні захворювання» (варіант 4) - Слайд #3

Тип інфекціїї
Механізм зараження
Зараження відбувається
Через який орган людини
Як саме
Кишкові
Фекально-оральний (через «брудні руки»)
Рот
Через їжу і воду, заражену хвороботворними організмами, які містяться у випорожненнях (фекаліях) хворої людини чи тварини
Дихальних шляхів
Повітряно-крапельний, аерозольний
Дихальні шляхи
Хвороботворні мікроби потрапляють в повітря безпосередньо від хворої людини або через навколишні предмети, на яких вони можуть знаходитися тривалий час
Трансмісивні
Через переносників комах, які висмоктують кров
Кров
Комахи, які висмоктують кров після укусу хворої людини або тварини, зберігаючи збудників на жалах або всередині свого організму, переносять їх і передають здоровим під час нападу на них
Кров'яні
При ін'єкціях, переливанні крові і т. п.
Кров
При безпосередньому потраплянні збудників, що знаходяться в крові хворої людини, в кров здорової
Зовнішніх покривів
Контактний
Шкіра, слизові оболонки
При порушенні цілісності шкірних покривів (при наявності ран, подряпин) і слизових оболонок (при наявності ерозій, виразок)


Слайд #4
Презентація на тему «Інфекційні захворювання» (варіант 4) - Слайд #4

Амебіаз (амебна дизентерія) – це захворювання, яке характеризується виразковими ураженнями кишечника, а в деяких випадках абсцесами печінки, головного мозку, ураженням легень та інших органів.
Джерелом зараження є людина, хвора на амебіаз, або носій дизинтерійних хвороб. Інкубаційний період продовжується від тижня до 3 місяців (частіше 3-6 тижнів).


Слайд #5
Презентація на тему «Інфекційні захворювання» (варіант 4) - Слайд #5

Ботулізм – це отруєння токсинами бактерій, що характеризується ураженням переважно центральної та вегетативної нервової системи.
Провідна роль у патогенезі належить токсину, який проникає в організм людини через кишково-шлунковий тракт. Токсин вибірково уражає відділи нервової системи. Інкубаційний період коливається від кількох годин до 2-5 днів.
Діагноз тяжкий, навіть при сучасних методах терапії, летальність становить 15-30%.


Слайд #6
Презентація на тему «Інфекційні захворювання» (варіант 4) - Слайд #6

Сепсис (зараження крові) – загальне неспецифічне інфекційне захворювання нециклічного типу, яке виникає в умовах порушеної реактивності організму при постійному або періодичному прониканні з місцевого вогнища інфекції в кровоносне русло різних мікроорганізмів та їх токсинів.


Слайд #7
Презентація на тему «Інфекційні захворювання» (варіант 4) - Слайд #7

Тиф висипний – це епідемічне інфекційне захворювання, збудником якого є рикетсія Провачека; єдиним джерелом інфекції є хвора людина, яка залишається джерелом зараження протягом 20-21 днів, тобто останніх 2 днів інкубації. Переносником збудників є білизняна воша, також можуть переносити збудника головна та лобкова воші, але їх епідеміологічна роль незначна. Характеризується циклічним перебігом з гарячкою, специфічною екзантемою, ураженнями ЦНС та кровоносних судин. Це захворювання може ускладнюватися колапсом, пневмонією, міокардитом, тромбофлебітами, інфарктом міокарда, пізніми психозами, вторинною гнійною інфекцією.


Слайд #8
Презентація на тему «Інфекційні захворювання» (варіант 4) - Слайд #8

Дифтерія – це гостра інфекційна хвороба, яка характеризується запальним процесом у зіві, гортані, трахеї, інколи в інших органах з утворенням фібринових нальотів і явищами інтоксикації. Джерелом інфекції – є хвора людина або бактеріоносій токсигенних штамів збудника. Основний механізм передачі інфекції – повітряно-крапельний; передача збудника через інші предмети відіграє другорядну роль. Інкубаційний період триває від 2 до 10 днів.


Слайд #9
Презентація на тему «Інфекційні захворювання» (варіант 4) - Слайд #9

Міцне дорогоцінне здоров'я, гарне самопочуття і гарний зовнішній вигляд мають для кожної людини важливе значення, так як дозволяють йому відчувати всю радість життя, перебувати в гармонії з навколишнім середовищем. У нашому світі надшвидкостей, постійних стресів, забрудненого навколишнього середовища проблеми здоров'я стають особливо важливими. Сьогодні, як ніколи раніше, ми повинні приділяти велику увагу своєму здоров'ю, профілактиці захворювань, так як рано чи пізно ми приходимо до розуміння дуже простої істини: краще бути здоровим, ніж лікуватися від різних хвороб, витрачаючи на це просто величезні кошти, дорогий час і нерви. Якщо для профілактики нам потрібне свіже повітря, розумні фізичні навантаження, грамотне харчування, натуральні і корисні для здоров'я засоби і своєчасна консультація лікаря, то для лікування часто доводиться використовувати антибіотики і інші лікарські препарати. Тим самим у процесі лікування захворювання ми руйнуємо своє здоров'я в цілому і провокуємо нові хвороби надалі. Основою профілактичної діяльності має бути здоровий спосіб життя, відмова від шкідливих звичок, виховання культури спілкування, харчування, дотримання нормального режиму праці та відпочинку, заняття фізкультурою. 


Слайд #10
Презентація на тему «Інфекційні захворювання» (варіант 4) - Слайд #10

Джерела інформації:
http://www.zdorovya.in.ua
http://mediclab.com.ua
http://uk.wikipedia.org
2013р.