Презентація на тему «Харчові добавки» (варіант 13)


Рейтинг презентації 3 на основі 2 голосів




Слайд #1
Презентація на тему «Харчові добавки» (варіант 13) - Слайд #1

Презентація на тему:“Харчові добавки”
Виконала
Учениця 10-В класу
Одеського Навчально-Виховного
Комплексу №49
Бірюк Анна


Слайд #2
Презентація на тему «Харчові добавки» (варіант 13) - Слайд #2

Презентація на тему:“Харчові добавки”
Виконала
Учениця 10-В класу
Одеського Навчально-Виховного
Комплексу №49
Бірюк Анна


Слайд #3
Презентація на тему «Харчові добавки» (варіант 13) - Слайд #3

Харчові добавки
       Харчові добавки - це загальна назва природних або синтетичних хімічних речовин, що додаються в продукти харчування з метою надання їм певних властивостей (поліпшення смаку і запаху, підвищення поживної цінності, запобігання псування продукту), які не вживаються в якості самостійних харчових продуктів. Справжній розквіт їх використання почався xx ст. – харчової хімії.


Слайд #4
Презентація на тему «Харчові добавки» (варіант 13) - Слайд #4

Харчова хімія
Три кілограми хімічних речовин. Ось та кількість, яка проковтується за рік середньостатистичним споживачем самих різних, часом абсолютно звичних продуктів: кексів, мармеладу, тістечка. Барвники, емульгатори, ущільнювачі, загусники присутні тепер буквально у всьому. Саме за допомогою харчових добавок продукт, навіть низької якості, отримує більш приємний смак, гарний колір, запах і консистенцію.


Слайд #5
Презентація на тему «Харчові добавки» (варіант 13) - Слайд #5

Харчові добавки в наших продуктах
На думку виробників у складі їх продукції виявляються абсолютно нешкідливі і навіть зустрічаються корисні харчові добавки. Наприклад, добавка Е-163 (барвник) - це лише антоціан, яка є витягом з винограду, а Е-338 (антиоксидант) і Е-450 (стабілізатор) - звичайнісінькі мікроелементи, потрібні нашим кісткам.


Слайд #6
Презентація на тему «Харчові добавки» (варіант 13) - Слайд #6

Небезпека харчових добавок
Харчових добавок на сьогоднішній день існує величезна кількість у виробництві продуктів харчування. Серед них виділяються безпечні, шкідливі і небезпечні. Харчова добавка на упаковці позначається буква Е з особливим номером. Важливо знати, що практично у всіх продуктах є це Е, тобто харчові добавки. І якщо на упаковці відсутній запис про харчову добавку, це ще не означає, що її немає.


Слайд #7
Презентація на тему «Харчові добавки» (варіант 13) - Слайд #7

Як харчові добавки впливають на наше здоров'я
У слідстві нещодавно проведеного випробування у Великобританії, більше вісімдесяти відсотків того, що ми вживаємо в їжу, купується в готовому вигляді або зовсім в консервованому вигляді. В наслідок чого ми спостерігаємо розвиток і мутацію, а так само збільшення росту таких хвороб як рак, діабет, ожиріння, депресія, астма. Багато лікарів і фахівці в цій галузі вважають, що при малій кількості вживання свіжих харчових продуктів, а також зростання штучно виготовлених добавок може бути однією з головних причин зростання всіх перерахованих вище захворювань.


Слайд #8
Презентація на тему «Харчові добавки» (варіант 13) - Слайд #8

Про шкоду кислот
Лимонна кислота (Е330) здатна впливати на емаль зубів. Карієс, вона, звичайно, не викличе, проте сприятиме ряду захворювань зубів і в ряді випадків провокувати больові напади у людей з підвищеною чутливістю зубів і при деяких формах карієсу.
Більш небезпечна фосфорна кислота (Е338), здатна приєднувати іони кальцію. Перш за все, вона зв'язує кальцій, що міститься в слині. Експерти встановили, що при систематичному попаданні в організм ортофосфорна кислота здатна вимивати кальцій з кісток, що небезпечно розвитком остеопорозу, при якому виникає підвищена ламкість кісток навіть при мінімальних навантаженнях.


Слайд #9
Презентація на тему «Харчові добавки» (варіант 13) - Слайд #9

Підступний бензол
Сьогодні відомо, що бензол є сильним канцерогеном (тобто здатний грати роль у розвитку пухлин). Це консервант, що володіє слабкими канцерогенні властивості. Його використовують у виробництві більшості газованих напоїв. Сьогодні до численних такі напої додають вітамін С - аскорбінову кислоту. Однак від такої добавки більше шкоди, ніж користі.
Вже більше 15 років відомо, що при взаємодії бензоата натрію та аскорбінової кислоти виділяється токсичний бензол, проте деякі несумлінні виробники газованих напоїв досі нехтують цією інформацією.


Слайд #10
Презентація на тему «Харчові добавки» (варіант 13) - Слайд #10

№ добавки
Назва
Е100-Е182
Барвники
Е200-Е299
Консерванти
Е300-Е399
Уповільнюють процес бродіння
Е400-Е409
Стабілізатори (забезпечують довге зберігання)
Е500-Е599
Емульгатори (Збереження рівномірності розповсюдження дисперсної фази в середовищі)
Е600-Е699
Ароматизатори, тобто з'єднання (підсилює або надає смакових харчових продуктів)
Е900-Е999
Антифламінги (не дозволяють злежуватися борошну, а також перешкоджають утворенню піни в напоях)
Порядковий номер смаку


Слайд #11
Презентація на тему «Харчові добавки» (варіант 13) - Слайд #11

Не рекомендується
Вживати
№ добавки
Назва
Е131,Е141,Е215-Е218,Е230-Е232,Е239
Є аллергенами
Е121,Е123
Здатні викликати шлунково-кишкові розлади, а у великих дозах-харчові отруєння
Е211,Е240,Е330,Е442
Містять канцерогени, тобто можуть провокувати утворення пухлин


Слайд #12
Презентація на тему «Харчові добавки» (варіант 13) - Слайд #12

Таємниця багряних кармінів
Червоний барвник добувають за допомогою оцтової кислоти. При змішуванні його з лугами, солями, винним каменем та іншими кислотами можна отримати барвники та інших квітів ... Історія такого харчового барвника, як кошеніль, він же кармін (Е120), нагадує детективний роман. Отримувати його люди навчилися з глибокої давнини. У 30-ті роки XIX століття його відкриттям зацікавився академік Російської Імператорської академії наук Йосип Гамель, що присвятив «живим барвникам» цілу монографію. Червець навіть спробували розводити в промислових масштабах.


Слайд #13
Презентація на тему «Харчові добавки» (варіант 13) - Слайд #13

Їжа завтрашнього дня
Американська біотехнологічна компанія запропонувала використовувати в якості харчових добавок віруси. Це наука дозволить впоратися зі спалахами такого небезпечного захворювання, як лістеріоз, який незважаючи на всі зусилля санітарних лікарів, тільки в США щорічно забирає життя близько 500 чоловік. Насичення же продуктів особливими поживними речовинами, що практикується в останні десятиліття в розвинених країнах, дозволило практично повністю ліквідувати хвороби, пов'язані з нестачею того чи іншого елемента


Слайд #14
Презентація на тему «Харчові добавки» (варіант 13) - Слайд #14

Проблема в тому, що не всі харчові добавки, що використовуються в промисловості, добре вивчені. Окремі добавки можуть заважати діям лікарських препаратів. Глутамат натрію негативно впливає на головний мозок, погіршує стан хворих на бронхіальну астму, призводить до руйнування сітківки ока та глаукому.
Правда життя


Слайд #15
Презентація на тему «Харчові добавки» (варіант 13) - Слайд #15

Уважніше читати написи на етикетках. Не дивлячись, цілком можна купити крохмаль зі смаком, запахом і кольором ковбаси. Деякі добавки шкідливі тільки у великих кількостях але, канцерогени мають властивість - накопичуватися в організмі. Так що, з часом це дасть про себе знати. Будь-яка модифікація продуктів робить їх потенційно небезпечними для здоров'я. Вживання синтетичних підсилювачів смаку та кольору - це обман власного організму.
Вживати екологічно чисті продукти - свіжі сирі овочі, фрукти та ягоди. Не купувати продукти з великим терміном зберігання, зазначеним на етикетці - ознака того, що там багато консервантів.
Висновок


Слайд #16
Презентація на тему «Харчові добавки» (варіант 13) - Слайд #16

http://ru.wikipedia.orghttp://prodobavki.comhttp://rasti.com.ua/forum/index.php?topic=245.0http://eco-lviv.razom.eu/food/food.htmlА також стаття у газеті “Вечерняя Одесса” про харчові добавки
Джерела:


Слайд #17
Презентація на тему «Харчові добавки» (варіант 13) - Слайд #17