Презентація на тему «Батьки і діти»


Рейтинг презентації 5 на основі 2 голосів




Слайд #1
Презентація на тему «Батьки і діти» - Слайд #1

Автор
Бойко Юлія Володимирівна
9-В клас
Новогуйвинської гімназії
Педагогічний керівник
Ярова-Боровик Марія Яківна
Вчитель біології
Новогуйвинської гімназії
«Батьки і діти»


Слайд #2
Презентація на тему «Батьки і діти» - Слайд #2

Генетика ( з стард.грец. γενετικός genetikos – породжувати та γένεσις genesis –походити) – галузь біології; наука про гени, спадковість та варіативність організмів.
ДНК - молекулярна основа спадковості. Кожна молекула ДНК є подвійним ланцюгом з нуклеотидів (полінуклеотид), що з'єднуються посередині, утворюючи подвійну спіраль.      
Гени є ділянками в ДНК - молекула, що складається з ланцюга чотирьох різних типів нуклеотидів - послідовність яких власне і є генетичною інформацією, яку успадковують організми.


Слайд #3
Презентація на тему «Батьки і діти» - Слайд #3

Зв'язок між послідовністю нуклеотидів і послідовність амінокислот називається генетичним кодом. У більшості випадків відбувається зміна лише одного нуклеотиду. Часто це спричиняє якесь певне генетичне захворювання, яке може передаватися по спадковості.


Слайд #4
Презентація на тему «Батьки і діти» - Слайд #4

 Підвалини сучасної генетики були закладені Грегором Іоганном Менделем - німецько-чеським монахом-августином і вченим, який вивчав природу успадкування ознак у рослин.
Головні положення законів Грегора Менделя:
Перший закон або «Закон одноманітності гібридів першого покоління»
Другий закон або
«Закон розщеплення»
Третій закон або
«Закон незалежного
успадкування ознак»


Слайд #5
Презентація на тему «Батьки і діти» - Слайд #5

Менделюючі ознаки людини – це ознаки, які підпорядковуються або успадковуються за закономірностями, встановленими Г.Менделем. Генетика статі, успадкування, зчеплене зі статтю.


Слайд #6
Презентація на тему «Батьки і діти» - Слайд #6

Біологічне значення “розподілу” має дві сторони: позитивну та негативну. Наприклад, у людини близько 60 генів успадковуються в зв'язку з Х-хромосомою, у томучислі гемофелія, дальтонізм (колірна сліпота), м'язова дистрофія,потемніння емалі зубів, одна з форм агаммглобулінеміі та інші. Спадкування таких ознак відхиляється від закономірностей, встановлених Г. Менделем. Х-хромосома закономірно переходить від однієї статі до іншої, дочка успадковує Х-хромосому батька, а син Х-хромосому матері. Успадкування, при якому сини успадковують ознаку матері, а доньки - ознаку батька отримало, назву хрест-навхрест.


Слайд #7
Презентація на тему «Батьки і діти» - Слайд #7

Відомі порушення колірного зору, так звана кольорова сліпота. В основі появи цих дефектів зору лежить дія ряду генів. Один з зчеплених з статтю рецесивних генів викликає особливий тип м'язової дистрофії (тип Дюмена). Ця дистрофія проявляється в ранньому дитинствіі поступово призводить до інвалідності і смерті раніше 20-річного віку. Тому чоловіки з дистрофією Дюмена не мають потомства, а жінки гетерозиготні за геном цього захворювання, цілком нормальні.


Слайд #8
Презентація на тему «Батьки і діти» - Слайд #8

Y-хромосома передається від батька всім його синам, і тільки їм.Патологічні ознаки успадковуються по паралельній схемі успадкування (100%-не прояв по чоловічій лінії). До них відносять: 1) облисіння; 2) гіпертрихоз (оволосення вушної раковини у зрілому віці); 3) наявність перетинок на нижніх кінцівках; 4) іхтіоз (плямисте потовщення шкіри).


Слайд #9
Презентація на тему «Батьки і діти» - Слайд #9

Але біологічне значення такого розподілу є й позитивне. Воно полягає у чіткому визначенні статі і особливостей, пов'язаних із нею (статеві органи, статура, голос…)


Слайд #10
Презентація на тему «Батьки і діти» - Слайд #10

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!