Презентація на тему «Абіогенез»


Рейтинг презентації 5 на основі 1 голосів



Слайд #1
Презентація на тему «Абіогенез» - Слайд #1

Абіогенез


Слайд #2
Презентація на тему «Абіогенез» - Слайд #2

Абіогене́з (грец. а — від'ємна частина + біос — життя + генезис — народження, походження) — виникнення живого з неживого в процесі еволюції. У наш час абіогенез неможливий через відсутність фізико-хімічних його передумов та неминучого знищення виникаючих форм сучасних живих організмів.


Слайд #3
Презентація на тему «Абіогенез» - Слайд #3

Ця теорія була поширена в Стародавньому Китаї , Вавілоні і Давньому Єгипті як альтернатива креаціонізму, з яким вона співіснувала . Арістотель ( 384-322 рр. . До н. Е. . ), якого часто проголошують засновником біології , дотримувався теорії спонтанного зародження життя. Відповідно до цієї гіпотези , певні « частки» речовини містять деякий «активний початок» , який при відповідних умовах може створити живий організм. Аристотель був прав , вважаючи , що це активний початок міститься в заплідненому яйці , але помилково вважав , що воно присутнє також у сонячному світлі , гниючому м'ясі.
З поширенням християнства теорія спонтанного зародження життя виявилася не в честі , але ця ідея все продовжувала існувати десь на задньому плані протягом ще багатьох століть.


Слайд #4
Презентація на тему «Абіогенез» - Слайд #4

До середини 19 в . під Абіогенез розумілося мимовільне зародження , тобто раптове виникнення з неживих матеріалів складноорганізованих живих істот. Так , ще в 17 в . вірили в самозародження черв'яків , риб , жаб і навіть мишей з роси, мулу , бруду. Однак італійський вчений Ф. Реді в 1668 показав , що личинки мух в гниючому м'ясі з'являються тільки з відкладених мухами яєць. У 18 в . італійський учений Л. Спалланцани встановив , що в прокип'ячених бульйонах мікроорганізми не розвиваються. Остаточно це довів в 1861 французький учений Л. Пастер , досліди якого не заперечують , однак, можливості А. в колишні геологічні епохи.


Слайд #5
Презентація на тему «Абіогенез» - Слайд #5

Проти біогенезу , тобто теорії « вічності життя » , виступив Ф. Енгельс , який вважав , що життя - це особлива форма руху матерії, що виникає на певних етапах її розвитку. В даний час більшість вчених вважає , що виникнення життя - тривалий процес, що відбувався на Землі у віддалені геологічні епохи , коли умови (температура , хімічний склад газової , рідкої і твердої оболонок Землі , режим випромінювання та ін ) сильно відрізнялися від сучасних. Одна з поширених теорій А. належить радянському вченому А. І. Опаріну


Слайд #6
Презентація на тему «Абіогенез» - Слайд #6

У 1924 році майбутній академік Опарін опублікував статтю «Походження життя » , яка в 1938 році була переведена на англійську та відродила інтерес до теорії самозародження. Опарін припустив , що в розчинах високомолекулярних сполук можуть мимовільно утворюватися зони підвищеної концентрації , які відносно відокремлені від зовнішнього середовища і можуть підтримувати обмін з нею. Він назвав їх Коацерватние краплі , або просто коацервати .
Відповідно до його теорії процес , призвів до виникнення життя на Землі , може бути розділений на три етапи:
Виникнення органічних речовин
Виникнення білків
Виникнення білкових тіл
Астрономічні дослідження показують , що як зірки , так і планетні системи виникли з газопилового речовини. Поряд з металами і їх оксидами в ньому містилися водень , аміак , вода і найпростіший вуглеводень - метан.
Олександр Опарін (праворуч) в лабораторії


Слайд #7
Презентація на тему «Абіогенез» - Слайд #7

Сучасні наукові уявлення
Хімічна еволюція чи пребіотіческіх еволюція - перший етап еволюції життя , в ході якого органічні , пребіотіческіе речовини виникли з неорганічних молекул під впливом зовнішніх енергетичних і селекційних факторів і в силу розгортання процесів самоорганізації , властивих всім відносно складним системам , якими безперечно є все вуглець -містять молекули .
Також цими термінами позначається теорія виникнення і розвитку тих молекул , які мають принципове значення для виникнення і розвитку живої речовини.


Слайд #8
Презентація на тему «Абіогенез» - Слайд #8

Генобіоза і голобіоза
Залежно від того, що вважається первинним, розрізняють два методологічних підходи до питання виникнення життя:
Генобіоза - методологічний підхід у питанні походження життя, заснований на переконанні в первинності молекулярної системи з властивостями первинного генетичного коду.
Голобіоза - методологічний підхід у питанні походження життя, заснований на ідеї первинності структур, наділених здатністю до елементарного обміну речовин за участю ферментного механізму.


Слайд #9
Презентація на тему «Абіогенез» - Слайд #9

Світ РНК як попередник сучасного життя
До XXI століттю теорія Опаріна - Холдейна , що припускає початкове виникнення білків , практично поступилася місцем більш сучасною. Поштовхом до її розробки послужило відкриття рибозимов - молекул РНК , що володіють ферментативною активністю і тому здатних поєднувати в собі функції , які в справжніх клітинах в основному виконують окремо білки і ДНК , тобто каталізірованіе біохімічних реакцій і зберігання спадкової інформації. Таким чином, передбачається , що перші живі істоти були РНК- організмами без білків і ДНК , а прообразом їх міг стати автокаталитический цикл , утворений тими самими рибозимами , здатними каталізувати синтез своїх власних копій.


Слайд #10
Презентація на тему «Абіогенез» - Слайд #10

Світ поліароматичних вуглеводнів як попередник світу РНК
Гіпотеза світу поліароматичних вуглеводнів намагається відповісти на питання, як виникли перші РНК, пропонуючи варіант хімічної еволюції від поліциклічних ароматичних вуглеводнів до РНК-подібних ланцюжків.