Презентація на тему «Сонце» (варіант 15)


Рейтинг презентації 5 на основі 3 голосів



Слайд #1
Презентація на тему «Сонце» (варіант 15) - Слайд #1

Сонце
Виконала учениця 11 класуПанночка Олександра
2014 р.


Слайд #2
Презентація на тему «Сонце» (варіант 15) - Слайд #2

План.
Загальні відомості про Сонце.
Будова Сонця.
Прояви сонячної активності, її вплив на біосферу Землі.
Цікаві факти


Слайд #3
Презентація на тему «Сонце» (варіант 15) - Слайд #3

Відстань до Землі 149597890 км. або 1 а.е.,Діаметр Сонця рівний 1390000 км.,Маса = 1.989*1030 кг або 332830 мас Землі,Середня щільність 1,41*103 кг/м3,Об'єм Сонця складає 1,412*1033 см3 об'ємів Землі,Довжина дня = 25,38 земних днів,Горизонтальний паралакс 8,794″,Температура поверхні рівна 5503,85o З або 5800 До (серцевини — 15600000 До),Вік Сонця рівний 4,5 — 4,7*109 років,Прискорення сили тяжіння = 28 см/сек2.
Загальні відомості про Сонце


Слайд #4
Презентація на тему «Сонце» (варіант 15) - Слайд #4

Сонце — центральне світило у Сонячній системі. Події та явища, що відбуваються на ньому, значною мірою визначають процеси, які відбуваються на планетах, зокрема і на планеті Земля.
Воно є одним з мільярдів зір нашої Галактики, центральним світилом у Сонячній системі, вік якого близько 13 млрд років.Зірка дає Землі тепло і світло, що підтримує життя на нашій планеті.


Слайд #5
Презентація на тему «Сонце» (варіант 15) - Слайд #5

Як і всі зорі, Сонце — розжарена газова куля. Хімічний склад:
Водень - 73,46 %
Гелій - 24,85 %
Кисень - 0,77 %
Вуглець - 0,29 %
Будова Сонця.
Речовина на Сонці дуже іонізована, тобто атоми втратили свої зовнішні електрони й разом з ними стали вільними частинками іонізованого газу — плазми.
Залізо - 0,16 %
Неон - 0,12 %
Азот - 0,09 %
Кремній - 0,07%


Слайд #6
Презентація на тему «Сонце» (варіант 15) - Слайд #6

В результаті фізичних процесів, що протікають в надрах Сонця, безперервно виділяється енергія, яка передається зовнішнім шарам і розподіляється на все більшу площу. Внаслідок цього з наближенням до поверхні температура сонячних газів поступово знижується.
Залежно від температури та характеру процесів, що визначаються цією температурою, Сонце умовно розділяють на чотири області: ядро, зона радіації, конвективна зона і атмосфера.


Слайд #7
Презентація на тему «Сонце» (варіант 15) - Слайд #7

Центральна область (ядро) займає відносно невеликий об'єм, але завдяки великій густині ядра, яка збільшується до центра, там зосереджена значна частина маси Сонця. Величезний тиск та надвисока температура забезпечують протікання термоядерних реакцій, які є основним джерелом енергії Сонця.


Слайд #8
Презентація на тему «Сонце» (варіант 15) - Слайд #8

Зона променистої рівноваги, або зона радіації, що оточує ядро на відстані до , у якій енергія поши­рюється шляхом послідовного поглинання і наступного перевипромінювання речовиною квантів електромагніт­ної енергії.


Слайд #9
Презентація на тему «Сонце» (варіант 15) - Слайд #9

Конвективна зона (від верхнього шару зони радіації, майже до самої видимої межі Сонця — фотосфери), де енергія передається вже не випромінюванням, а за допомогою конвекції, тобто шляхом перемішування речовини, коли утворюються своєрідні окремі комірки, що трохи відрізняються одна від одної температурою та густиною. Більш гарячі комірки мають меншу густину і піднімаються вгору, а холодні шари, навпаки, опускаються вниз.


Слайд #10
Презентація на тему «Сонце» (варіант 15) - Слайд #10

Сонячна атмосфера, що починається відразу за конвективною зоною і сягає далеко за межі видимого диска Сонця. Нижній шар атмосфери — фотосфера, тонкий шар газів, який ми сприймаємо як поверхню Сонця.
Верхніх шарів атмосфери безпосередньо не видно через значну розрідженість, їх можна спостерігати або під час повних сонячних затемнень, або за допомогою спеціальних приладів.


Слайд #11
Презентація на тему «Сонце» (варіант 15) - Слайд #11

Сонячна активність
Сонячна активність- регулярне виникнення в атмосфері Сонця характерних утворень: сонячних плям, смолоскипів у фотосфері, флоккулів і спалахів у хромосфері, протуберанців у короні.
Області, де в сукупності спостерігаються ці явища, називаються центрами сонячної активності. У сонячній активності існує приблизно 11-літня періодичність (цикл сонячної активності). Сонячна активність впливає на багато земних процесів.


Слайд #12
Презентація на тему «Сонце» (варіант 15) - Слайд #12

Сонячна атмосфера (хромосфера і сонячна корона) дуже динамічна, у ній спостерігаються спалахи, протуберанці, відбувається постійне витікання речовини корони в міжпланетний простір (сонячний
вітеp).


Слайд #13
Презентація на тему «Сонце» (варіант 15) - Слайд #13

Цікаві факти
Якби Сонце було розміром з м'яч для футболу, Юпітер був би розміром як м'яч для гольфу, а Земля була б розміром з горошину.
Яскравість Сонця еквівалентна яскравості 4 трильйонам трильйонів лампочок потужністю 100 ват.
Сила тяжіння на поверхні Сонця в 28 разів більше ніж на Землі.Людина, що важить 60 кг на Землі, буде важити 1680 кг на сонці.
Енергія Сонця становить 386 мільярди мільярдів мегават.
Між 1640 і 1700 гг на Сонці взагалі не було плям. Цей період, який називається мінімумом Маундера, збігся з "малим льодовиковим періодом"- загальним похолоданням на Землі, коли річки, які ніколи не замерзали, покрилися льодом, а сніг лежав цілий рік на всіх широтах


Слайд #14
Презентація на тему «Сонце» (варіант 15) - Слайд #14

Через 1.1 мільярдів років, Сонце буде на 10% більш яскравим, ніж сьогодні. Атмосфера Землі повністю вичерпається, перетворившись на водяну пару.Через 3.5 мільярдів років, Сонце буде на 40% більш яскравим, ніж сьогодні. Атмосфера зникне.Через 5.4 мільярдів років, Сонце вичерпає водень.Через 7.7 мільярдів років, Сонце стане червоним гігантом - розширившись в 200 разів.Через 7.9 мільярдів, Сонце стане Білим карликом.