Презентація на тему «Планети – гіганти» (варіант 1)


Рейтинг презентації 4.14 на основі 7 голосів



Слайд #1
Презентація на тему «Планети – гіганти» (варіант 1) - Слайд #1

Планети – гіганти
Підготувала
Учениця 11-А класу
Куцан Наталія


Слайд #2
Презентація на тему «Планети – гіганти» (варіант 1) - Слайд #2

Газові гіганти
Юпітер,Сатурн,Уран і Нептун складаються поереважно з газів.Ці великі планети часто називають газовими гігантами .


Слайд #3
Презентація на тему «Планети – гіганти» (варіант 1) - Слайд #3

Основна відмінність планет-гігантів від планет земної групи- їхні істотно більші масси і розміри .Водночас густини цих планет значно менші ніж у планет земної групи ,що свідчить про різницю їх хімічного складу.Всі планети-гіганти мають потужні воднево-гелійові атмосфери з домішками аміаку і метану (до 0,1%),а також великі системи спутників і кілець.Планети цієї групи обертаються навколо своєї осі набагато швидше ніж планети земної групи.При цьму кожна з них має помітно менший період обертання екваторіальних зон у порівнянні з приплюсненеми.


Слайд #4
Презентація на тему «Планети – гіганти» (варіант 1) - Слайд #4

Юпітер –найбільша із планет .Як і три інших гіганти ,він оточений товстим шаром атмосфери,що складається переважно з водню і гелію.Ймовірно,усередині Юпітера є тверде ядро з льоду і каменю.Сатурн знаменитий тим ,що його оточують яскраві кільця ,утворені дрібними уламками криги,які обертаються навколо планети.Уран і Нептун також мають кільця.


Слайд #5
Презентація на тему «Планети – гіганти» (варіант 1) - Слайд #5

Юпітер швидше за всі інші планети обертається навколо своєї осі- зоряна доба на Юпітері триває 9год.50хв.через швидке обертання його екваторіальний радіус (71 400км)значно перевищує полярний(66 900км).Планета помітно сплюснута біля полюсів .Маса Юпітера і сила тяжіння на його поверхні відповідно у 318 і 2,5 рази більші за земні показники.


Слайд #6
Презентація на тему «Планети – гіганти» (варіант 1) - Слайд #6

Навіть у невеликий телескоп на Юпітері добре помітні світлі та темні смуги,що простягаються паралельно екватору.Вони порівняно стійкі протягом днів і тижнів,але поступово змінюється впрдовж років.Це вказує на їхню хмарову природу ,на відносно стійкмй тип атмосферної циркуляції .Смуги мають різноманітне забарвлення,що змінюється з часом.


Слайд #7
Презентація на тему «Планети – гіганти» (варіант 1) - Слайд #7

У 1831 р.в південній півкулі Юпітера було виявлено славнозвісну Велику Червону Пляму(ВЧП).Про неї було відомо і раніше,бо є свідчення спостереженнь Гука,на малюнках якого ,виконаних ще1664-1672рр,теж є .Ця пляма – це потужний антицеклон,що обертається проти годинникової стрілки.Обертання всередині відбувається за шість земних діб.


Слайд #8
Презентація на тему «Планети – гіганти» (варіант 1) - Слайд #8

В атмосфері Юпітера міститься близько 86%водню,14% гелію,0,7% мкеану,0,006% аміаку.
В розрахунку на одиницю площі Юпітер отримує у 27 разів менше тепла від Сонця,ніж Земля.Його верхні шари,відбиваючи 50% сонячної енергії,повинні б мати темпаратуру близько 210К.Проте прямі вимірювання як наземними засобами,так і за допомогою космічних апаратів вказують на більшу темпаратуру:вона на 17К вища .Тобто надра планети дають свій власний потік енергії,всередньому у двічі більший ,ніж вона отримує від


Слайд #9
Презентація на тему «Планети – гіганти» (варіант 1) - Слайд #9

У 1955 році виявлено,що Юпітер являється потужним джерелом радіовипромінювання.Планета має магнітне поле,потужність якого у 50 разів більша ніж у земного.Це поле формує навколо планети протяжну магнітосферуз декількома радіаційними поясами.


Слайд #10
Презентація на тему «Планети – гіганти» (варіант 1) - Слайд #10

Сатурн- друга планета-велетень і шоста у сонячній системі.Майже в усьму подібна до Юпітера,вона обертається навколо Сонця з періодом 29,5 а.о. Зоряна доба на Сатурні триває 10 годин 14 хвелин.Через швидке обертання він також сплюснутий біля полюсів:полярний радіус планети менший від екваторіального.Як і в Юпітера, періоди його обертання у різних широтах не однакові.Маса Сатурна у 95 разів більша,за масу Землі,а сила тяжіння в 1,12 рази більша за Земну.


Слайд #11
Презентація на тему «Планети – гіганти» (варіант 1) - Слайд #11

Сатурн має на диво низьку густину води –лише 0,7г/см2 .і якби знайшовся такий велетенський океан з води,куди можна б було занурити Сатурн,він би не потонув.Така маленька густина свідчить про те,що,як і решта планет-гвгантів,Сатурн перпважно складається з водню та гелію.


Слайд #12
Презентація на тему «Планети – гіганти» (варіант 1) - Слайд #12

Оскільки Сатурн знаходиться у 9,5 разів далі від сонця.ніж Земля,то за одиницею площі він отримує в 90 разів менше тепла,ніж вона.Згідно з розрахунками температура зовнішньго шару хмарового покриву становити 80К.насправді ж темпаратура атмосфери планети дорівнює 90К.отже Сатурн,як і Юпітер.перебуває у стані повільного стискання.


Слайд #13
Презентація на тему «Планети – гіганти» (варіант 1) - Слайд #13

Серед планет-гігантів Сатурн найбільше вражає уяву величною системою кілець,які добре видно в найпростіший телескоп.


Слайд #14
Презентація на тему «Планети – гіганти» (варіант 1) - Слайд #14

Вони були вкриті Х.Гюйгенсом ще у XVIIст.Їхня площина лежить точно у площині екватора планети,нахиленій до площини екліптики під кутом 28,5градусів.Тому залежно від того,як зорієнтований Cатурн по відношенню до Землі,кільця видно максимально розкритими під тим же кутом,або коли Земля знаходиться в площині кілець,їх взагалі не видно.


Слайд #15
Презентація на тему «Планети – гіганти» (варіант 1) - Слайд #15

Окрім кілець,Сатурн має 30 відомих на сьгодні супутників.”Вояджери” передали на Землю зображення деяких із них.Як і всі інші тіла в Сонячній системі,що не мають атмосфери,вони вкриті безліччю кратерів.Найбільший супутник Сатурна,Титан,має потужну непрозору атмосферу,товщиною до 200км.Вона складається з азоту з домішками метану,і водню.


Слайд #16
Презентація на тему «Планети – гіганти» (варіант 1) - Слайд #16

Уран- сьома від Сонця велика планета Сонячної системи, належить до планет-гігантів. Третя за діаметром та четверта за масою. На відміну від інших газових гігантів — Сатурна та Юпітера, що складаються в основному з водню і гелію, в надрах Урана та схожого з ним Нептуна, відсутній металевий водень. Проте у них є багато високотемпературних модифікацій льоду — з цієї причини фахівці виділили ці дві планети в окрему категорію »крижаних гігантів».


Слайд #17
Презентація на тему «Планети – гіганти» (варіант 1) - Слайд #17

На відміну від Нептуна, надра Урана складаються в основному з льодів і гірських порід. Основу атмосфери Урана складають водень та гелій. Крім того, в ній виявлені сліди метану та інших вуглеводнів, а також хмари з льоду, твердого аміаку і водню. 
Уран важчий за Землю в 14,5 разів, що робить його найменш масивним з планет-гігантів Сонячної системи. Щільність Урана, рівна 1,270 г/см³, ставить його на друге місце після Сатурна за найменшою щільністю серед планет Сонячної системи.


Слайд #18
Презентація на тему «Планети – гіганти» (варіант 1) - Слайд #18

Була відкрита у 1781 році англійським астрономом Вільямом Гершелем . Планета названа ім'ям античного божества Урана, уособлення неба та піднебесного простору. 


Слайд #19
Презентація на тему «Планети – гіганти» (варіант 1) - Слайд #19

Нептун — восьма за віддаленістю від Сонця, четверта за розміром і третя за масою планета Сонячної системи, що належить до планет гігантів. Її орбіта перетинається з орбітою Плутона в деяких місцях. Також орбіту Нептуна перетинає комета Галлея. Маса Нептуна у 17,2 рази, а діаметр екватора у 3,9 рази більший за Землю. Планета названа на честь римського бога морів. Його астрономічний символ  — стилізована версія тризубця  Нептуна.


Слайд #20
Презентація на тему «Планети – гіганти» (варіант 1) - Слайд #20

Нептун було відкрито 23 вересня 1846 року, і він став першою планетою, яка була відкрита завдяки математичним розрахункам, а не шляхом регулярних спостережень. Припущення про наявність планети були пов'язані з непередбаченими змінами в орбіті Урана,гравітаційні сили якої могли призвести до появи цих відхилень. Згодом Нептун було знайдено неподалік розрахованого розташування. 


Слайд #21
Презентація на тему «Планети – гіганти» (варіант 1) - Слайд #21

Будова Нептуна:1. Верхня атмосфера і шар хмар.2. Атмосфера (водень, гелій, метан)3. Мантія (водяний, аміачний, метановий лід)4. Кам'яне ядро


Слайд #22
Презентація на тему «Планети – гіганти» (варіант 1) - Слайд #22

Дякую за увагу