Презентація на тему «Комети» (варіант 13)


Рейтинг презентації 3.63 на основі 16 голосів



Слайд #1
Презентація на тему «Комети» (варіант 13) - Слайд #1

Презентація
на тему:
Комети


Слайд #2
Презентація на тему «Комети» (варіант 13) - Слайд #2

Комета — мале тіло Сонячної системи, яке обертається навколо Сонця і має так званий хвіст. Хвіст комети — це наслідки випаровування ядра комети під дією сонячного випромінювання. Ядро являє собою малу планету, що складається з каменю, пилу та криги.
КометИ


Слайд #3
Презентація на тему «Комети» (варіант 13) - Слайд #3

Загальні відомості
Вважають, що комети походять із Хмари Оорта, розташованої на великій відстані від Сонця; вона складається із «решток», що залишилось після конденсації сонячної туманності. Зовнішні краї цієї хмари досить холодні для того, щоб вода існувала там у твердому (а не газоподібному) стані. Тіла, розташовані на околицях Сонячної системи, як правило, складаються з летючих речовин (водяних, метанових і інших льодів), що випаровуються при підльоті до Сонця.


Слайд #4
Презентація на тему «Комети» (варіант 13) - Слайд #4

Усього виявлено понад 400 короткоперіодичних комет. Багато хто з них входить в так звані сімейства. Наприклад, приблизно 50 найбільш короткоперіодичних комет (їхній повний оберт навколо Сонця триває 3—10 років) утворюють сімейство Юпітера. Дещо менш чисельні сімейства Сатурна, Урана та Нептуна


Слайд #5
Презентація на тему «Комети» (варіант 13) - Слайд #5

Комети, що виринають із глибини космосу, виглядають як туманні об'єкти, за якими тягнеться хвіст, що іноді досягає в довжину мільйонів кілометрів. Ядро комети — це тіло з твердих частинок і льоду, оповите туманною оболонкою, яка називається комою. Ядро діаметром в декілька кілометрів може мати навколо себе кому в 80 тисяч км в поперечнику. Потоки сонячних променів вибивають частинки газу з коми і відкидають їх назад, витягаючи в довгий димчастий хвіст, який волочиться за нею в просторі.


Слайд #6
Презентація на тему «Комети» (варіант 13) - Слайд #6

Яскравість комет дуже сильно залежить від їх відстані до Сонця. З усіх комет тільки дуже мала частина наближається до Сонця і Землі настільки, щоб їх можна було побачити неозброєним оком. Найпомітніші з них іноді називають «Великими кометами».


Слайд #7
Презентація на тему «Комети» (варіант 13) - Слайд #7

Будова комет
Комети складаються з ядра і навколишнього його світлої туманної оболонки (коми), що складається з газів і пилу. У яскравих комет з наближенням до Сонця утворюється «хвіст» - слабка смуга, що світиться, яка в результаті світлового тиску і дії сонячного вітру найчастіше спрямована в протилежний від нашого світила сторону. Хвости небесних странниц комет розрізняються довжиною і формою. У деяких комет вони тягнуться через все небо. Хвости комет не мають різких обрисів і практично прозорі - крізь них добре видно зірки. Склад його різноманітний: газ або найдрібніші пилинки, або ж суміш того й іншого.
Хвости комет бувають: прямі й вузькі, спрямовані прямо від Сонця; широкі і трохи викривлені, які ухиляються від Сонця; короткі, сильно відхилені від центрального світила.


Слайд #8
Презентація на тему «Комети» (варіант 13) - Слайд #8

Історія відкриття комет
Вперше І. Ньютон обчислив орбіту комети зі спостережень її переміщення на фоні зірок і переконався, що вона, подібно до планет, рухалася в сонячній системі під дією тяжіння Сонця. Галлей обчислив встановив, що комети, що спостерігалися в 1531, 1607 і 1682 рр., - Це одне і те ж світило, періодично возвращающееся до Сонця. В афелії комета йде за орбіту Нептуна і через 75,5 років повертається знову до Землі і Сонця. Галлей вперше передбачив появу комети в 1758 г. Через багато років після його смерті вона дійсно з'явилася. Їй присвоїли назву комети Галлея і бачили її ще в 1835 і в 1910 і в 1986 роках.


Слайд #9
Презентація на тему «Комети» (варіант 13) - Слайд #9

Комета Галлея - яскрава короткоперіодична комета, що повертається до Сонця кожні 75-76 років. Є першою кометою, для якої визначили еліптичну орбіту і встановили періодичність повернень. Названа на честь Е. Галлея. Незважаючи на те, що кожне століття з'являється багато більш яскравих долгоперіодіческіх комет, комета Галлея - єдина короткоперіодична комета, добре видима неозброєним оком. Під час появи 1986 комета Галлея стала першою кометою, дослідженої за допомогою космічних апаратів, у тому числі радянськими апаратами «Вега-1» і «Вега-2», які надали дані про структуру кометного ядра і механізмах освіти коми і хвоста комети.


Слайд #10
Презентація на тему «Комети» (варіант 13) - Слайд #10

Массы комет ничтожны — примерно в миллиард раз меньше массы Земли, а плотность вещества из их хвостов практически равна нулю. Поэтому «небесные гостьи» никак не влияют на планеты Солнечной системы. В мае 1910 Земля, например, проходила сквозь хвост кометы Галлея, но никаких изменений в движении нашей планеты не произошло.
С другой стороны, столкновение крупной кометы с планетой может вызвать крупномасштабные последствия в атмосфере и магнитосфере планеты. Хорошим и довольно качественно исследованным примером такого столкновения было столкновение обломков кометы Шумейкеров—Леви 9 с Юпитером в июле 1994 года.
Кометы и Земля


Слайд #11
Презентація на тему «Комети» (варіант 13) - Слайд #11

Дякую за увагу