Презентація на тему «Еволюція Зір» (варіант 6)


Рейтинг презентації 4.18 на основі 11 голосів



Слайд #1
Презентація на тему «Еволюція Зір» (варіант 6) - Слайд #1

Еволюція Зір


Слайд #2
Презентація на тему «Еволюція Зір» (варіант 6) - Слайд #2

Зорі – величезні кулі розпеченого газу. Вони світяться, тому що в них відбуваються ядерні реакції. Глибоко в надрах зорі під дією гравітації ядра водню з'єднуються і утворюють ядра гелію. Під час цієї реакції виділяється величезна кількість енергії. Температура ядра зорі досягає мільйонів градусів, що змушує поверхню світитися і посилати нам світло, тепло, радіохвилі та інші види випромінювання.


Слайд #3
Презентація на тему «Еволюція Зір» (варіант 6) - Слайд #3

Зорі зароджуються в космічних газопилових хмарах – туманностях, що ущільнюються силами гравітації. Сили стиснення в центрі такої хмари підвищують температуру до 10 млн градусів. При такій температурі в достатньо великих згустках починаються ядерні реакції синтезу: зоря починає світитися. Якщо тепло, що виділяється в центрі зорі, врівноважує тиск гравітаційного стиску, то зоря стабілізується і світить безперервно мільярди років.


Слайд #4
Презентація на тему «Еволюція Зір» (варіант 6) - Слайд #4

Чим більша і яскравіша зоря, тим коротше її життя; деякі живуть менше 10 млн років. Зорі середніх розмірів, як-от наше Сонце, живуть значно довше – десять і більше мільярдів років. Зорі вмирають, коли закінчується ядерне паливо. Водень у міру витрати перетворюється на гелій, що теж служить ядерним паливом. Коли вичерпуються запаси гелію, зоря швидко витрачає залишки палива, а потім, залежно від її маси, або вибухає, або стискається, або повільно охолоджується.


Слайд #5
Презентація на тему «Еволюція Зір» (варіант 6) - Слайд #5

На останніх стадіях життя зорі водень вигорає, і зоря стискається, починаючи випалювати гелій. Коли гелій закінчується, зовнішні шари охолоджуються, і зоря розпухає, перетворюючись на червоного гіганта.
Подальша доля зорі повністю залежить від її маси. Найкрупніші зорі перетворюються на надгігантів, у яких ядро настільки стиснене, що в ньому вуглець і кремній сполучаються, утворюючи залізо.
Менші зорі, після перетворення на червоного гіганта, можуть стати білими карликами, скинувши зовнішні шари.


Слайд #6
Презентація на тему «Еволюція Зір» (варіант 6) - Слайд #6

Коли ядро стає повністю залізним, зоря перестає виділяти енергію і лише поглинає її. З поглинанням енергії зоря раптово і катастрофічно стискається до розмірів, ледь більших від розмірів планети. Колапс (швидкий стиск) надгіганта відбувається, як вибух ядерної бомби, і супроводжується утворенням наднової.
Наднова – це гігантський вибух, яким закінчується життя зорі-гіганта. За короткий час під час спалаху наднової випромінюється стільки енергії, скільки її випромінюють усі зорі галактики разом узяті.


Слайд #7
Презентація на тему «Еволюція Зір» (варіант 6) - Слайд #7

Після вибуху наднової її залишки швидко стискаються. Якщо зоря була дуже масивною, то гігантське ядро, що залишилося від неї, стискається до дуже малих розмірів. У такій малій ділянці простору поле тяжіння настільки сильне, що втягує в себе все, зокрема й речовину найближчих зір і світлові хвилі. Назва “чорна діра” пов'язна з тим, що все поглинуте нею вже не може вирватися назовні, навіть світло. Тяжіння поблизу чорної діри таке велике, що викривляє простір і час.
Чорні діри


Слайд #8
Презентація на тему «Еволюція Зір» (варіант 6) - Слайд #8

Менш масивні зорі, вибухаючи, також перетворюються на наднові, а потім стискаються і стають маленькими, але дуже щільними зірочками – пульсарами. Їх назвали так тому, що їхнє випромінювання сприймається у вигляді ритмічних імпульсів. Астрономи пояснюють це тим, що пульсари швидко обертаються, а енергію випускають у вигляді вузького променя. Ми бачимо це імпульсне випромінювання, коли промінь проходить повз нас.
Пульсація інтенсивності гамма-променів від пульсара Вела
Пульсари


Слайд #9
Презентація на тему «Еволюція Зір» (варіант 6) - Слайд #9

Білі карлики
Білі карлики – невеликі зорі з масою не більшою за наше Сонце на останній стадії свого розвитку. В процесі еволюції зірка стає червоним гігантом, а потім, коли в ядрі гіганта повністю припиняються термоядерні реакції, він скидає оболонку і перетворюється на білого карлика. Вчені вважають, що такі зорі в результаті повільно остигають і гаснуть, перетворюючись на чорних карликів, але цей процес є дуже повільним.


Слайд #10
Презентація на тему «Еволюція Зір» (варіант 6) - Слайд #10

Еволюція Сонця
Теоретичні розрахунки показують, що такі зорі, як Сонце, ніколи не стануть чорними дірами, бо вони мають недостатню масу.
Сонце утворилося разом із Сонячною системою приблизно 5 млрд років тому. Відтоді воно постійно світить.
Ще через 5 млрд років воно почне розширятися і стане гарячишим. Океани на Землі випаруються, і все живе загине.
Поступово Сонце перетвориться на червоного гіганта, а Земля вигорить, і, можливо. Поглинеться розжареним Сонцем.
Потім Сонце почне стискатися і перетвориться спочатку на білого карлика завбільшки з Землю, а потім на згаслого чорного карлика.


Слайд #11
Презентація на тему «Еволюція Зір» (варіант 6) - Слайд #11

Життєвий цикл Сонця
Масштаб і кольори умовні. Часова шкала у мільярдах років (приблизно).


Слайд #12
Презентація на тему «Еволюція Зір» (варіант 6) - Слайд #12

Дякую за увагу!