Презентація на тему «Чи є життя у Всесвіті?»


Рейтинг презентації 5 на основі 1 голосів



Слайд #1
Презентація на тему «Чи є життя у Всесвіті?» - Слайд #1

Чи є життя у Всесвіті?
Виконали
Учні 11 б класу
СЗШ № 75
Колодій Максим
та
Кінах Юрій


Слайд #2
Презентація на тему «Чи є життя у Всесвіті?» - Слайд #2

Житт́я — з точки зору природознавства — це динамічний стан організму, який полягає в неперервності процесів обміну матерією та енергією із зовнішнім середовищем. Життя є одним з небагатьох процесів у світі, які зменшують ентропію (нехай лише локально).


Слайд #3
Презентація на тему «Чи є життя у Всесвіті?» - Слайд #3

Поняття "Живий організм" або "життя" повинні володіти наступними властивостями:
здатність долати наростання ентропії
пристосованість до існування в даних умовах оточуючого середовища
пристосовність всіх частин організму (молекул, клітин і органів) до виконуваних в життєвому процесі функцій
здатність до збереження і передачі спадкової інформації.


Слайд #4
Презентація на тему «Чи є життя у Всесвіті?» - Слайд #4

На малюнку - одне з уявлень про розповсюдженість життя у Всесвіті, як існування виключно «вуглеводневої» людини, що живе в даний час на планеті Земля.
Це - вірогідний розподіл хімічно адекватної нам форми життя у Всесвіті, орієнтовно пов'язаний з аналогічним нашому процесом обміну тих же хімічних речовин і геометричними розмірами, визначуваними гравітаційними характеристиками планет.


Слайд #5
Презентація на тему «Чи є життя у Всесвіті?» - Слайд #5

Життєздатність планети (англ. planetary habitability) — здатність планети або її супутника бути потенційно придатної для виникнення й підтримки життя.


Слайд #6
Презентація на тему «Чи є життя у Всесвіті?» - Слайд #6

Оскільки існування живих організмів на інших планетах, крім Землі, не доведене, будь-яку планету не можна впевнено визнати придатною, мова йде про естраполяції інформації про фізико-хімічні умови на Землі, а також у Сонячній системі.


Слайд #7
Презентація на тему «Чи є життя у Всесвіті?» - Слайд #7

Такі характеристики як: тип зірки, відстань між Землею й сонцем, маса й орбіта Землі сприяють розвитку не тільки одноклітинних організмів, здатних існувати в широкому діапазоні температур, але й багатоклітинних організмів. Дослідження в цій області, як теоретичні, так і експериментальні, є предметом відносно молодий наукової дисципліни астробіології, що входить до складу планетології.


Слайд #8
Презентація на тему «Чи є життя у Всесвіті?» - Слайд #8

У програмі розвитку астробіології NASA критерії придатності планет для розвитку життя визначені як:
«Більші ділянки рідкого водного середовища;
умови, що сприяють синтезу складних органічних речовин;
наявність джерела енергії для підтримки метаболізма.»


Слайд #9
Презентація на тему «Чи є життя у Всесвіті?» - Слайд #9

Раніше повідомлялося, що NASA готується оголосити про те, що на Марсі виявлені ознаки органічного життя. За інформацією, отриманою з наукових приладів, під поверхнею Червоної планети можуть існувати бактерії. Там вони захищені від холоду і жорсткого ультрафіолетового випромінювання.


Слайд #10
Презентація на тему «Чи є життя у Всесвіті?» - Слайд #10

Знахідка шматка деревини на Марсі вразила учених. У своїх блогах в Інтернеті вони стверджують, що від широкої публіки приховується той "факт", що на Марсі є ліси. Знімок був зроблений марсоходом поряд з кратером Ендуранс.
Видання зазначає, що швидше за все, це зорова ілюзія, коли випадковим рисам надається значення і, наприклад,в хмарах бачиться символ.


Слайд #11
Презентація на тему «Чи є життя у Всесвіті?» - Слайд #11

Учені NASA вважають, що рельєфні канали на Марсі проклала вода, яка утворилася під час таненні криги, близько 1,25 мільйонів років.
Судячи з усього, це був останній період, коли поверхнею Марса протікала вода, вважає група американських дослідників з університету Брауна в штаті Род-Айленд.


Слайд #12
Презентація на тему «Чи є життя у Всесвіті?» - Слайд #12

Експеримент, проведений апаратом "Фенікс", показав, що грунт з північних арктичних рівнин планети - лужний, хоча і не дуже лужний, а також що там багато живильних речовин, необхідних рослинам.


Слайд #13
Презентація на тему «Чи є життя у Всесвіті?» - Слайд #13

Екс- керівник фотослужби лунної лабораторії NASA Кен Джонстон, який обіцяв розкрити сенсаційні таємниці Місяця, провів обіцяну прес-конференцию.
Джонстон стверджує, що американці при высадці на супутник Землі знашли там "древні руїни неприроднього походження" і раніше невідому технологію управління гравітацією.


Слайд #14
Презентація на тему «Чи є життя у Всесвіті?» - Слайд #14

!!!
Нещодавно астрономи виявили вісім нових планет у межах нашої галактики, на одній з яких є можливість для виникнення життя, - повідомляє Бі-Бі-Сі. Ці планети знаходяться поза межами нашої сонячної системи, обертаються навколо зірки, подібної до нашого Сонця. Усі ці планети є гігантськими сукупченнями газу. Одна з найбільших планет дуже схожа з Юпітером. Обертаючись навколо зірки Epsilon Eridani, вона захищає менші планети від небезпечних комет і астероїдів. Це значно збільшує шанси для виникнення там життя.


Слайд #15
Презентація на тему «Чи є життя у Всесвіті?» - Слайд #15

Дослідницька група під керівництвом професора хімії університету Міссурі-Колумбія Рейнера Глейзера опублікувала в журналі Astrobiology статтю з описом можливого механізму утворення піримідинового кільця з молекул HCN. Ця реакція створює можливість для формування аденіна в галактичних хмарах пилу, що містять значні кількості HCN.


Слайд #16
Презентація на тему «Чи є життя у Всесвіті?» - Слайд #16

Міжнародна група вчених прийшла до висновку, що джерелом виникнення життя у Всесвіті можуть бути масивні чорні дірки, що викидають зі своїх надр розігрітий газ, який складається в основному з вуглецю і кисню - основних складових органічних молекул.


Слайд #17
Презентація на тему «Чи є життя у Всесвіті?» - Слайд #17

Окрім пошуку екзопланет існує ще один підхід до виявлення життя за межами Землі – аналіз хімічного складу космічних об'єктів. А вірніше, пошук органічних об'єднань, складаючих основу живої матерії.


Слайд #18
Презентація на тему «Чи є життя у Всесвіті?» - Слайд #18

В 2004 році група учених під керівництвом Георгія Манагадзе з Інституту космічних досліджень РАН показала, що синтез відбувається в плазменному викиді, який формується при ударі частиць.
Ці зіштовхнення, в результаті яких може сформуватися органіка, постійно відбуваються в космічному просторі.


Слайд #19
Презентація на тему «Чи є життя у Всесвіті?» - Слайд #19

У 2004 році спеціалісти з Університету Толедо в Огайо побачили в туманності Червоний Прямокутник молекули антрацену и пірену. Антрацен складається з 24 атомів, пірен – з 26.


Слайд #20
Презентація на тему «Чи є життя у Всесвіті?» - Слайд #20

Європейські учені дослідили на метеориті Мурчісон (Murchison), який впав у Австралії в 1969 році, молекули урацилу и ксантіну – попередників при синтезі ДНК і РНК у земних організмів.


Слайд #21
Презентація на тему «Чи є життя у Всесвіті?» - Слайд #21

Дослідники Европейського космічного агентства виявили, що коли HD 189733b(планета) проходить перед своєю зіркою, вона поглинає зіркове світло таким чином, що це може бути пояснено тільки присутністю водяної пари.


Слайд #22
Презентація на тему «Чи є життя у Всесвіті?» - Слайд #22

Таким чином можна зробити висновок, що життя у Всесвіті все-таки існує… принаймні воно цілком можливе…