Твір у форматі ЗНО: «Закони моралі – найкращі життєві орієнтири»


Рейтинг твору 3.83 на основі 254 голосів


Я твердо переконаний, що сучасний світ аж надто наповнений картинами хаосу та насилля, люди почали забувати, що дотримання правил моралі відіграє велику роль у суспільстві, адже якраз вони – найкращі життєві орієнтири.

Свої глибокі переконання можу підтвердити такими аргументами: по-перше, початкове враження про особистість формується саме на основі її поведінки. Погодьтеся: можна зовсім не знати людину, проте ставитися до неї позитивно завдяки її вихованості. По-друге, людину, що дотримується законів моралі: совісті, чесності та справедливості – поважають у суспільстві, на неї хочуть рівнятися інші.

Переконливим доказом моїх аргументів може слугувати образ родини Сірків із роману «Тигролови» Івана Багряного. Прийнявши Григорія до себе, вони проявляють найвищі закони моралі та людські якості, ставляться до нього, як до рідного: Денис вважає його своїм сином, Грицько має Многогрішного за брата. Вони не забули про справжні моральні цінності. Упевнений, тому Григорій і сприйняв їх як добрих та чесних людей.

Аби підтвердити свої аргументи, маю ще й приклад із життя Матері Терези. Ця жінка допомагала свого часу всім тим, хто опинився в біді. Вона підтримувала їх добрими словами, що вгамовували душевний біль, давали розраду й сподівання на краще. Для Матері Терези саме закони моралі були життєвими орієнтирами. Цю жінку шанували в суспільстві, ще за життя її визнали святою.

Отже, дотримання законів моралі відіграє велику роль у житті кожної людини. Саме завдяки совісті, чесності та справедливості людину підтримують у суспільстві, на неї хочуть рівнятися інші. Виховані люди конче потрібні світові саме зараз – в епоху викликів, хаосу та брехні.