Твір у форматі ЗНО: «З усіх утрат — утрата часу найтяжча»


Рейтинг твору 3.72 на основі 183 голосів

Важко не погодитись з думкою, що з усіх утрат — утрата часу найтяжча. Ця істина відома людям здавна, та, на жаль, мало хто на неї зважає.

По-перше, ми завжди кудись спішимо, намагаємось встигнути все й одразу, аби досягти омріяних висот. А насправді, щоб бути успішним, потрібно вміти організувати свій час і робити те, що нам подобається, до того ж якісно.

По-друге, отак рвучись вперед, ми забуваємо про те, що наш дорогоцінний час ми маємо приділяти ще й близьким людям, а ми його витрачаємо на матеріальне й скороминуще.

Яскравим прикладом моїх думок можуть бути праці Григорія Сковороди, де представлена ідея сродної праці. Він вважав, що людина, аби реалізувати себе, повинна займатися тим, для чого була народжена. Продовжуючи його думки, можу сказати, що займаючись справою свого життя, людина не марнує свій час, а, отже, використовує його на благо собі.

Проілюструвати свої судження також можу прикладом з власного життя. Хоч мій життєвий досвід невеликий, та я встигла переконатися, що найдорогоцінніше, що ми маємо — час, проведений з найближчими людьми. Мої сусіди, подружня пара років сорока п’яти, мають двох дітей. Але через те, що батьки постійно заклопотані на роботі, діти швидко виросли, потрапили не в найкращу компанію. Одного вечора їхня дочка поїхала з друзями кататись по місту і потрапила в аварію. Після цього її мама довго побивалась, що недостатньо часу проводила з дітьми і шкодувала, що найкращі моменти їхнього дитинства вона пропустила.

Таким чином, можемо зробити висновок, що час — цінний скарб, і ми не маємо права його марнувати. Завжди варто пам’ятати про важливість правильного використання свого часу.