Твір у форматі ЗНО: «Які сімейні цінності я вважаю найважливішими?»


Рейтинг твору 3.85 на основі 209 голосів


Сім’я в житті кожної людини грає велику роль. Вона може стати як і найбільшою радістю, так і тягарем. Все залежить від людей, які й створюють атмосферу в домі. Якими ж якостями має бути наділена родина, аби підтримувати теплі стосунки між її членами?

По-перше, сім’я має бути тим середовищем, де людина почуває себе комфортно. Безумовно, всі члени родини можуть мати різні інтереси та погляди, а тому так важливо поважати думки інших і бути толерантним по відношенню до рідних.

Яскравим прикладом є скандально відомий випадок з життя американської родини Гріфітів. Матір була настільки нетерпима до нетрадиційної орієнтації свого сина, що хлопець, не витримавши постійного стресу, покінчив життя самогубством. На мою думку, значно важливіше зберегти теплі стосунки з рідними, ніж доводити свою правоту. Ніколи не можна переходити межу порад та втручатися у життя інших, хоча й близьких людей. Приклад сім’ї Гріфітів ще раз доводить, що це може мати трагічні наслідки.

По-друге, рідні мають знаходити в собі сили прощати один одного. Усі люди в житті допускаються помилок, та не слід робити з них перешкоду для сімейного щастя. Не можна не згадати драму Івана Карпенка-Карого «Мартин Боруля». Протягом усього твору головний герой намагається оформити своє дворянське походження, нехтуючи при цьому власною сім’єю. Мартин Боруля був настільки одержимий цією ідеєю, що навіть занедужав, коли йому нічого не вдалося. Та родина не покинула героя в цей важкий час. Мартин Боруля, зваживши на зауваження рідних, переосмислив власні життєві цінності та позбавився душевного тягаря.

Можна зробити висновок, що сім’я — це своєрідна святиня для кожної людини. Дуже важливо, аби близькі люди поважали один одного, підтримували і, безумовно, вміли прощати. Життя таке непередбачуване, тож необхідно цінувати своїх рідних і приділяти їм достатньо уваги.